Завантаження ...
banner
banner

Одягніть щось блаките – підтримайте дітей з аутизмом

Багато людей думають, що аутизм - це синонім розумової відсталості, та використовують це слово як лайку

Аутизм, стереотипи

Багато людей думають, що аутизм - це синонім розумової відсталості, та використовують це слово як лайку.

Можна зустріти людей старшого віку - у транспорті, на вулиці - котрі, побачивши дитину, що плаче, вичитували батьків, абсолютно незнайомих їм людей про неправильне виховання, а самим дітям погрожувати "забрати їх від батьків собі". Є такі батьки, що бояться власних дітей, поставили на них хрест і поринули у зневіру.

Зустрічається два діаметрально протилежних стереотипи про людей з аутизмом - виключні генії, з суперматематичними здібностями, або ж люди з повною  антисоціальністю.

Що ми маємо знати про аутизм?

За статистикою 1 із 88 дітей має аутизм. При ранньому втручанні та корекційних заходах дитина може бути повністю адаптована до соціального життя. На 30% зростає кожного року кількість дітей з діагнозом аутизм в Україні.

У 1,5 річному віці дитині можна провести скринінг за спеціальним тестом. Аутизм діагностується у 4 рази частіше у хлопчиків, ніж у дівчаток, 

Провідна ознака аутизму - труднощі у соціальній взаємодії: 
не дивиться в очі,
не цікавиться іншими дітьми,
не терпить доторкань,
чутливі до певних звуків,
викладає іграшки в лінію,
не володіє мовленням, не може висловлювати своїх  бажань,
не усвідомлює небезпечних ситуацій,
гіперактивна або ж навпаки – пасивна поведінка,
проявляє часті істерики.

Характеристики, що теж  вважають аутичними, але це суто індивідуальні особливості, не варто поспішати із висновками, допомогти вам у цьому зможе тільки спеціаліст.

Раннє виявлення аутистичних ознак у дитини та раннє втручання - це ключ до успіху, значна частина дітей досягає такого прогресу, що їх стан більше не відповідає критеріям аутистичного розладу.

Часто в аутичної дитини є так звані «острівки геніальності» - певні особливі здібності, сфери діяльності, в котрих дитина значно випереджає своїх однолітків.

Також, попри поширений стереотип про повну антисоціальність, людина з аутизмом, може мати близькі стосунки, виявляти потребу у спілкуванні. Просто дитина не розуміє, як це виразити.

Кожна дитина - особлива, і кожна хоче турботи і любові. Це найголовніше, не забуваймо!

Аутизм – не вирок, це особливість у розвитку дитини.

Міжнародна спільнота закликає кожного долучитися до важливої мети поширення інформації про аутизм. Долучайтеся до акції  у блакитному: одягніть щось блакитне 2 квітня, опублікуйте своє селфі та розкажіть про дітей з аутизмом хоча б одному вашому знайомому.

Психолог Інклюзивно-ресурсного центру Ніжина

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: