Завантаження ...
banner

Ніжинці врятували багатовіковий дуб, який хотіли спиляти без дозвільних документів

Сьогодні вкотре ніжинці переконались, що громаді потрібно контролювати владу, яку вони наймають, інакше ті наламають дров у прямому сенсі цього вислову. 10 квітня по вулиці Овдіївська, біля будівлі

дуб, громада, захист, випилювання

Сьогодні вкотре ніжинці переконались, що громаді потрібно контролювати владу, яку вони наймають, інакше ті наламають дров у прямому сенсі цього вислову.

10 квітня по вулиці Овдіївська, біля будівлі, де знаходиться майстерня «Майстер і Маргарита» зібрались люди, працівники комунальних підприємств, до роботи готувались і крани. Метою одних було спиляти багатовіковий дуб, якому орієнтовно більше 250 років, на меті у інших – захистити дерево. Про це повідомляє сайт "Нежатин".

Громадський активіст Валерій Козирєв на місці події опинився випадково, але дуже вчасно. Його дружина з вікна побачила метушню навколо дерева і сповістила одразу. Ще хвилин десять і почались би роботи. Працівники «Укртелекому» знімали дроти», аби вони не пошкодились під час спилювання дерева. Свого часу чекали і працівники КП «ВУКГ». Як пояснили інженер Сергій Гриценко та його напарник Юрій Ландар, які за сумісництвом є депутатами Ніжинської міської ради, вони є лише виконавцями і виконують вказівки. Спиляти дерево не їх ініціатива. Але ініціаторка швидко дала про себе знати.

До людей підійшла  ніжинка, господиня подвір’я, на територію якого заходиться маленька частина дерева. Вона повідомила, що особисто писала лист на УЖКГ та Б, щодо спилювання дуба. У відповідь отримала погодження. От тільки роботи оплачує не вона, бо вартує це не дешево. Дерево їй заважає, адже його жолуді, падаючи на дах, оббивають фарбу. Господар подвір’я взагалі зауважив, що якщо це дерево не спиляють, буде його спалювати.

На місце події прибули представники зеленої ради міста Ніжина та повідомили, що цього дуба не має в списку дерев, які підпадають під видалення. Окрім того, до нього не мають відношення мешканці подвір’я, на яке дерево частково заходить, адже починало воно рости на території, що належить місту, і питання щодо дуба може вирішувати лише громада і керівництво міста. Окрім того дерево повністю здорове, загрози не несе, і ростиме ще не одне десятиліття. Тож пиляти через те, що жолуді падають на дах – не можна. Інша справа – можна обрізати гілля, яке сухе. Проте це потрібно обговорювати зі спеціалістами.

Активіст Валерій Козирєв пояснив ситуацію: «Жінка подала заяву на спилювання, але ж дерево знаходиться на території міста, а тому рішення приймають керівники підприємств. Їх згода не підтверджується відповідними документами. Я запитав працівників КП «ВУКГ», чи є дозвільні документи на видалення дерева. На що отримав відповідь: «Ні, зараз хтось їх підвезе з управдіння ЖКГ та Б. Та півгодини очікування були марними. Викликав наряд поліції. Зібрались навколо і небайдужі громадяни».

Громада була не на жарт схвильованою. Це дерево унікальне по своїй історії, чіпати його ніяк не можна. Люди були налаштовані до останнього відвойовувати дуб. Працівники КП «ВУКГ» жодних дій не робили, чекали вказівки керівників. Та ті мовчали. Громаді «урвався терпець», і люди почали самі дзвонити керівнику УЖКГ та Б Анатолію Кушніренку. Той у свою чергу повідомив, що вказівок по спилюванню цього дерева не давав і не погоджував. Хто ж давав вказівки? Працівники підприємства відповісти на це питання не змогли. До керівника КП «ВУКГ» Владислава Кормана не додзвонились, а пізніше дізнались, що він пішов на лікарняний. Заступники на контакт теж не йшли. Півтори години перемовин «на чисту воду» нікого не вивели. На місце прибула оперативна група, аби з’ясувати обставини. І саме в цей момент робітники бригади почали їхати з місця події. Громада, аби їх зупинити, почала перекривати шлях. 

Працівник поліції опитали свідків, внесли до протоколу свідчення. А ось з бригадою на чолі з Юрієм Ландарем було складніше. Він не міг достеменно відповісти на питання, що тут роблять працівники КП «ВУКГ». Почав вже пояснювати, що ніякі роботи тут не виконуються, натомість велись підготовчі  роботи по обрізці дерева. Це розходилось з початковими планами працівників за свідченнями свідків. Але чому ж не відбувались роботи протягом двох годин, пояснити не зміг. Лише водії крану пішли на контакт з поліцією. Решта – знали з себе відповідальність.

І знову банальна ситуація – люди бідкаються – влада розводить руками. Що ж у результаті? Хто дозволив спиляти дуб – невідомо? Хто оплачував роботи – невідомо? Чому протягом двох годин не велись роботи – невідомо? Вся ця підготовча робота оплачувалась коштами громади. До того ж, якщо б громада не відстояла дуб, хто б скористався такою чудовою деревиною. Все це буде з’ясовувати поліція.

Ми зв’язались зі Світланою Потоцькою, керівником обласної філії Всеукраїнського товариства охорони природи. Вона повідомила, що це питання організація взяла на контроль і подякувала ніжинській громаді за те, що змогли об’єднатись та не дали спиляти дуб.

Марина Волинець

дуб, громада, захист, випилювання

дуб, громада, захист, випилювання

дуб, громада, захист, випилювання

дуб, громада, захист, випилювання

дуб, громада, захист, випилювання

дуб, громада, захист, випилювання

дуб, громада, захист, випилювання

дуб, громада, захист, випилювання

дуб, громада, захист, випилювання

дуб, громада, захист, випилювання
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: