Завантаження ...
banner
banner

Жителі міста дізналися про "10 речей, які прославили Ніжин"

Вчора, 28 березня відбулась 18-та тематична екскурсія, яку організували активісти ніжинського об'єднання "Самопоміч", втілюючи у життя започаткований у листопаді минулого року культурно-освітній проект "Знайомтесь - це наш Ніжин".

Вчора, 28 березня відбулась 18-та тематична екскурсія, яку організували активісти ніжинського об'єднання "Самопоміч", втілюючи у життя започаткований  у листопаді минулого року культурно-освітній проект "Знайомтесь - це наш Ніжин". 

Знайомтеся це наш Ніжин, Максим Потапенко

Цього разу своїми знаннями про наше місто люб'язно погодився поділитись викладач Ніжинського державного університету, історик та краєзнавець Максим Васильович Потапенко. Демонструючи глибоку ерудицію і в той же час цікаво, з гумором та дотепами екскурсовод розповів про те, з чим наше місто в різні часи та епохи асоціювали не ніженці. 

Розпочалась екскурсія із розповіді про знамениті ніжинські... калюжі, описані у нотатках та щоденниках гостей міста, увічнені у творах Гоголя, світлинах та картинах.

Друге, третє та четверте місце розділили елітна горілка "Нежинская рябина", яку із задоволенням куштували заможні гурмани з кінця ХІХ ст. аж до середини минулого століття, ніжинське пиво, варене в місті чехами та ніжинський тютюн, від якого крякали із задоволенням гоголівські герої і який вирощувався у нас та продавася для всієї імперії.

Дивувала всіх гостей міста і величезна торгова площа, рівної за розмірами якій не було у всій Лівобережній Україні. Не менш знаменитим був і наш Миколаївський собор, якого сучасні дослідники вважають прототипом козацького барокового храму.

Знайомтеся це наш Ніжин, Максим Потапенко

Перший у світі памятник Миколі Гоголю, також став і до сьогодні залишається візитівкою міста. Не обійшов увагою екскурсовод і знамениті ніжинські огірочки, якими закусували і самі ніжинці і царственні особи дому Романових та іноземці. 

Своїми випускниками також прославляла наше місто Ніжинська вища школа (гімназія, ліцей, інститут). Ну і на останньому місці за порядком, але аж ніяк не за значенням, екскурсоводом були поставлені унікальні ніжинські панорами, древні ніжинські вулички, де можна вдихнути повітря ХVІІІ та ХІХ ст. 
 
Так пройшла 18-та екскурсія. Наступної суботи запрошуємо на чергову зустріч.

"Об'єднання "Самопоміч""
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: