Завантаження ...
banner

Музейники Ніжина на ІІ Всеукраїнському музейному форумі

3-5 липня Переяслав-Хмельницький став домівкою для проведення ІІ Всеукраїнського музейного форуму, що зібрав у себе представників зі всіх усюд різноманітної і багатогранної України. Обговорити та знайти вирішення

музейники, Всеукраїнський форум, музей Спаського

3 - 5 липня Переяслав-Хмельницький став домівкою для проведення ІІ Всеукраїнського музейного форуму, що зібрав у себе представників зі всіх усюд різноманітної і багатогранної України. 

Обговорити та знайти вирішення низки проблем сучасної музейної справи зібралася вагома частина української інтелігенції: поважні та авторитетні науковці, досвідчені музейники, авантюрні краєзнавці, перспективні студенти, креативні журналісти, громадські діячі та всі ті, кому небайдужий музей – скарбниця пам’яті, знань та вмінь минулих поколінь.

Активним учасником ІІ Всеукраїнського музейного форуму став Ніжинський краєзнавчий музей імені Івана Спаського. Наукові співробітники музею Брязкало Т.В., Діденко Т.О., Желєзко Р.А., Коваленко А.М. та Руденко Л.М., опираючись на довід своєї роботи, керуючись актуальними проблемами музеєзнавства та сучасними тенденціями розвитку музейної та туристичної сфери в Україні, представили на форумі ряд авторських статей та майстер-класів. 

Актуальною і важливою на сучасному етапі туристичної й музейної роботи в Ніжині, та Україні в цілому, є представлена на форумі стаття Руденко Лілії Михайлівни, присвячена 25-літтю з часу створення у вересні 1993 р. музею «Поштова станція», що нині є найвідвідуванішим музеєм Ніжина. Науковий співробітник НКМ ім. Спаського Діденко Тетяна Олександрівна розповіла на форумі про досвід виставкової роботи в ніжинському музеї останніх років. Взаємодії школи і музею на сучасному етапі виховання нового покоління українства була присвячена доповідь Брязкало Тетяни Вікторівни. А виступ Коваленко Аліни Михайлівни стосувався основних проблем, що стоять на шляху розвитку музеїв сучасної України. 

Зацікавленню дітей діяльністю музеїв та популяризації здобутків минулих поколінь був присвячений майстер-клас з історії письма, проведений Железко Романом для вихованців місцевих шкіл. Переяславські дітлахи отримали можливість вперше в житті спробувати вивести чорнилом на папері кострубаті слова. Тай писали не звичною кульковою ручкою, а справжнім гусячим пером. Зразок заточування пера для письма був продемонстрований дітлахам прямо від час майстер-класу. Перетворення пера на «ручку» в дитячій уяві, що базується на комп’ютерному повсякденні, було схоже на справжнє диво, якого не побачиш щодня. 

ІІ Всеукраїнський музейний форум не був би можливим без енергійності і наполегливості корифеїв музеєзнавства і пам’яткознавства Гріффена Леоніда Олександровича і Константинова Володимира Олександровича та Міської ради м. Переяслав-Хмельницький, зокрема заступниці мера Губенко Валентини Валеріївни, що люб’язно прийняла гостей і організувала проведення цього важливого заходу.

Роман Желєзко – завідувач відділу історії м. Ніжина
Ніжинський краєзнавчий музей ім. Івана Спаського 

музейники, Всеукраїнський форум, музей Спаського

музейники, Всеукраїнський форум, музей Спаського

музейники, Всеукраїнський форум, музей Спаського

музейники, Всеукраїнський форум, музей Спаського

музейники, Всеукраїнський форум, музей Спаського

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: