Завантаження ...
banner
banner

Патогенної мікрофлори в Острі немає, бажаючих купатися – теж

"У Острі цвіте вода" – звернулися небайдужі ніжинці до завідуючого Ніжинським міськрайонним відділом ДУ "Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України" Юрія Наріжного. Зразки води на проведення бактеріологічного аналізу відібрали, результат

Остер, нітрати, аналізи

"У Острі цвіте вода" – звернулися небайдужі ніжинці до завідуючого Ніжинським міськрайонним відділом ДУ "Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України" Юрія Наріжного. Зразки води на проведення бактеріологічного аналізу відібрали, результат – за три дні. 

Журналістам сайту Мynizhyn.com Юрій Костянтинович розповів, що з початку року вже чотири рази було відібрано проби води з Остра по Ніжину,  і по району – двічі. Точок відбору – дві: в районі шлюзу (по вулиці Коцюбинського) та на Кар'єрах (Вертіївка).

"Відхилень не було жодного разу, холерні вібріони, які викликають масові захворювання людей, не виявлено, – запевнив Ю. Наріжний. –  Так, забарвлення води в Острі не дуже, та й запах часом не дуже приємний, але в
 епідвідношенні вода безпечна. А цвіте вона, бо це органічний процес, якому сприяють теплі погодні умови...". 

Ніжинський міськрайонний відділ ДУ "Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України" також перевіряє у ДНЗ та навчальних закладах міста і району пісок на зараженість яйцями гельмінтів. І та ж сама ситуація – пісок чистий, не заражений.
 
Крім того, в обов'язковому порядку здійснюється перевірка води на наявність в ній нітратів. Така перевірка стосується води, яку споживають вагітні жінки, що знаходяться на обліку в жіночій консультації, і породіллі. Нерідко  вода стає базовою основою для приготування дитячої суміші, а вживати новонародженому воду, де зашкалюють нітрати, категорично заборонено!

"Станом на 30 липня поточного року було проведено 58 проб децентралізованого водопостачання,– повідомив Ю. Наріжний. –  По Ніжину із 12 проб було виявлено 5 відхилень, по району із 46 проб – 22 відхилення".

Дослідити воду, яку п'єте, чи пісок, яким грається ваша дитина, можна і на власному обійсті. Такі послуги в Ніжинському міськрайонниму відділі ДУ "Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України" вартують грошей.

Так, бактеріологічний аналіз води із водогону, чи свердловини коштує 382 грн. 17 коп., а санітарно-хімічний аналіз питної води з артезіанської свердловини по 22 показникам (каламутність, кольоровість, запах, присмак, амоній, нітрити, окислюваність, магній і т. п.) – 913 грн. Зясувати, заражений гельмінтами ваш пісок, чи ні,  обійдеться в 178 грн., 32 коп.
Валентина Пильник
Фото Таня Рубан (із мережі Фейсбук)

Остер, нітрати, аналізи

Остер, нітрати, аналізи

Остер, нітрати, аналізи

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: