Завантаження ...
banner
banner

У Ніжині намагалися поцупити якір з пам'ятника Юрія Лисянського

Під час обстеження скверу Лисянського у серпні члени робочої групи постійно діючої комісії з питань охорони, збереження і розвитку зелених зон та водних об’єктів на території Ніжина помітили що біля пам'ятника мореплавцю

якір, пам'ятник Лисянського

Під час обстеження скверу Лисянського у серпні члени робочої групи постійно діючої комісії з питань охорони, збереження і розвитку зелених зон та водних об’єктів на території Ніжина помітили що біля пам'ятника мореплавцю якір відірвали від анкерів.

— Як тільки помітили, якір відразу приварили. Видно, що його розхитали, але ж з якою метою? Хуліганство це чи баловство, не відомо, — прокоментував керівник КП «ВУКГ» Владислав Корман.

Пам’ятник з’явився у центрі Ніжина у 1974 році — до 200-річчя від дня народження Юрія Лисянського. Відкрили його перед храмом Іоанна Богослова, настоятелем якого був батько мореплавця. Над проєктом працювали скульптор Костянтин Годулян та архітектор Володимир Костін. Тоді біля пам’ятника розмістили якір, який з часом поцупили. Згодом встановили інший, який теж зник у невідомому напрямку. 

У 2015 році Асоціація «Об’єднання підприємств Ніжинщини» до Дня підприємця розпочала акцію з благоустрою скверу Юрія Лисянського та встановили якір біля пам’ятника. Для продовження цієї справи Асоціація під час Великого купецького зібрання 4 вересня 2015 року зібрала 6400 гривень.

«Встановили автентичний якір за зразком, як на гробниці Юрія Лисянського в Санкт-Петербурзі на цвинтарі Олександро-Невської лаври, де він похований. Асоціація замовила якір у спеціальної організації в Одесі, його підняли з дна Чорного моря, реставрували», — розповів член Асоціації «Об’єднання підприємств Ніжинщини» Микола Шкурко

Нагадаємо, Юрій Лисянський — мореплавець, географ, засновник російської школи океанографії. Народився 14 квітня 1773 року у Ніжині у родині протоієрея Ніжинської церкви Іоанна Богослова Федора Лисянського. Під час навколосвітньої подорожі (1803-1806) був капітаном судна «Нева».

Тетяна Марченко для nizhyn.city
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: