Завантаження ...
banner

Перший у світі пам'ятник Гоголю стоїть в Ніжині вже 138 років

4 вересня виповнилося 138 років з часу встановлення першого в світі пам'ятника Миколі Васильовичу Гоголю. Місце встановлення - повітове містечко N, яке Гоголь тонко й глибоко відтворив у всіх його нюансах дивовижної прози. Це Ніжин

Микола Гоголь, Ніжин, пам'ятник

4 вересня виповнилося 138 років з часу встановлення першого в світі пам'ятника Миколі Васильовичу Гоголю. Місце встановлення - повітове містечко N, яке Гоголь тонко й глибоко відтворив у всіх його нюансах дивовижної прози.

Це Ніжин, древній і вічно юний Ніжин, неквапливий, притишено красивий, умудрений, аж сивий - один такий у цілому світі. Тут здобував пристойну освіту (і здобув!) майбутній великий Гоголь, закінчивши Ніжинську Гімназію вищих наук імені князя Безбородька в 1828 році. Через багато років Гоголь, перебуваючи в Неаполі, напише: "... найбільше, ніж будь-коли, я люблю старовинні мої зв'язки і давніх друзів моїх, особливо тих, з якими від незабутнього Ніжина починалася моя дружба". А ще: "... ані розкіш цих країн, де я живу нині, ні південь, ні чудесні небеса, ніщо не в силах завадити мені думати про тебе, з ким почали союз наш під алеями Ніжинського саду..." (з листа до М.Я.Прокоповича 2 липня 1834 року).

Встановлення пам'ятника Гоголю тоді, в далекому 1881 році, спричинило в Ніжині великий фурор. Міські власті довго вирішували й "приміряли", де саме цей пам'ятник можна встановити. Спочатку вирішили, а потім відмінили рішення про встановлення його поблизу нинішнього Гоголівського корпусу НДУ (начебто не було коштів для облаштування самого майданчика під пам'ятник); не встановили його ні в Графському парку, ні в інших прикметних місцях Ніжина, позначених колишньою присутністю М.В.Гоголя.

Ніде не було йому місця. Тоді вибір припав на прицерковну торгову площу біля Миколаївського собору, де жваво десятиліттями велася активна й світська, й церковна торгівля - оптом і вроздріб (Ніжин - місто купецьке!). На тій величезній площі вже був, кажуть, невеличкий оазис зелених насаджень, - про це потурбувався сам предводитель Ніжинського дворянства пан Тарнавський. Ось чому ще й на початку ХХ століття це місце в Ніжині називали парком Тарнавського.

Тож вийшло так, що Гоголь і на тім світі потужно вплинув на культурне життя Ніжина. Пам'ятник фактично змінив інфраструктуру Ніжина в окремо взятому куточку міста: велика прицерковна торгова площа перетворилася на міський окультурений сквер, у центрі якого, як вічний вартовий, як духовний споглядач і геніальний насмішник над людською суєтою - Микола Васильович Гоголь.

Автор пам'ятника - Пармен Забіла. На зрізі лівого плеча забронзовілого Гоголя геніальний скульптор лишив забронзовілий автограф - суворий і аскетичний свій профіль, який проглядається тільки тоді, коли на Гоголя дивишся в профіль.

По всьому світові - в Києві, Петербурзі, Москві, Полтаві, в Сорочинцях, за далеким кордоном - також височать пам'ятники геніальному письменникові. Їх сотні. Вони всі по-своєму красиві й символічні. Але найперший пам'ятник, що увіковічнив цього велета духу, неперевершеного Майстра слова, - це пам'ятник, встановлений 4 вересня 1881 року в Ніжині. В Гоголівському сквері по вулиці Гоголівській, - в історичній частині міста.

Він красивий за будь-якої пори... За будь-якої погоди... До нього злітаються багато голубів... З ним про щось домовляються віковічні дерева... Біля нього, буває, відпочивають пси, натякаючи на живучість душі Собакевича... А люди йдуть сюди, як на медитацію... Гоголь бачить все.

До історії доторкнулася ніжинська письменниця Тетяна Сидоренко

Микола Гоголь, Ніжин, пам'ятник

Микола Гоголь, Ніжин, пам'ятник

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: