Завантаження ...
banner
banner

Проблеми з мобілізацією і призовом на Чернігівщині є, але їх можна вирішити

У Чернігівській області триває п'ята хвиля мобілізації та призов на строкову службу.Про проблеми з якими зіткнулися військкомати Чернігівської області розповів заступник військового комісара Чернігівської області Олександр Криворучко.

У Чернігівській області триває п'ята хвиля мобілізації та призов на строкову службу. Про проблеми, з якими зіткнулися військкомати Чернігівської області в 2015-му році, в ході 24-ї сесії Чернігівської облради доповів заступник військового комісара Чернігівської області Олександр Криворучко .


Здорових майже не залишилося


У 2015 році в ході четвертої хвилі мобілізації військкомати Чернігівської області закликали і направили для проходження служби 1749 військовозобов'язаних, у тому числі 182 офіцера. Крім цього було мобілізовано 45 одиниць техніки. Завдання, поставлене перед військкоматами області по четвертій хвилі мобілізації, виконано на 104% з особового складу та на 84% по техніці.

В ході п'ятої хвилі мобілізації Чернігівщина має направити у війська всього 468 чоловік , у тому числі 84 офіцера і 12 одиниць техніки. На сьогоднішній день завдання виконано на 62% . Поставлено 298 осіб, у тому числі - 40 офіцерів. Станом на 29 квітня військовими комісаріатами Чернігівської області покликано всього 8146 осіб, з яких 923 офіцера. Також мобілізовано 439 одиниць техніки.

- Проблемні питання є. Ми стикаємося з протидією заходам мобілізації. Дуже багато питань за станом здоров'я військовозобов'язаних, по діям лікарських комісій, особливо, районних. Для прикладу повідомлю, що надійшло повідомлення від Сосницького районного комісара про те, що 90% військовозобов'язаних, які заходять на лікарську комісію, визнаються непридатними для проходження служби. Цю тенденцію будемо розглядати з точки зору прокуратори та Служби безпеки, щоб прийняти якісь заходи, оскільки така ситуація - масова по всіх районах області, - заявив полковник Олександр Криворучко.

Повістки всім поки не вручили

Другим проблемним питанням, на думку полковника Криворучко, залишається питання призову на строкову службу. Відповідно до Постанови Кабінету міністрів України, Чернігівська область повинна направити на строкову службу 700 осіб . З них 423 призовника проходитимуть службу у Збройних силах України, 231 - в Нацгвардії і 46 осіб у Державній спеціальній службі транспорту.

На сьогоднішній день у військові частини відправлено 222 особи, з яких в ЗСУ - 155 осіб і в Національну гвардію - 67 осіб. Станом на 29 квітня в склади команд призначені 494 призовника, що становить 70% від потреби.

- Складна ситуація із призовом на строкову військову службу склалася в районах та містах області:

  • місто Чернігів: при плані 250, вручена 91 повістка;
  • Чернігівський район: при плановому завданні 150, вручено всього 42 повістки;
  • місто Ніжин: при плановому завданні 50 , вручено 9 повісток;
  • Ніжинський район: при плановому завданні 30, вручено 10 повісток;
  • Куликівський район: при плановому завданні 26, вручено 2 повістки;
  • місто Прилуки: при плановому завданні 45, вручено 14 повісток;
  • Козелецький район: при плановому завданні 40, вручено 17 повісток.


В даний час ситуація, що склалася в перерахованих районах та містах області ставить під загрозу виконання завдання Президента України та Кабінету міністрів за призовом військовослужбовців на строкову службу з Чернігівської області, - повідомив заступник військового комісара Чернігівській області Олександр Криворучко.

Мобілізацію техніки організують по-новому

Про те, що підприємствам області, можливо, не доведеться віддавати свою техніку у війська в ході п'ятої хвилі мобілізації, повідомив голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Паска. У ході чотирьох попередніх етапів мобілізації підприємства віддали практично все, що могли віддати без шкоди для своєї господарської діяльності. Подальша мобілізація техніки може вплинути на ефективність роботи самих підприємств, які, як правило, належать до сфери ЖКГ.

Валерій Паска поінформував присутніх в залі і в першу чергу керівників районних адміністрацій області про те, що прийнято рішення відремонтувати і поставити по мобілізації техніку зі складів у Ніжині.

- На складах в Ніжині перебуває порядку 750 одиниць техніки надлишкового майна. Це техніка, яка, в принципі, задовольняє Збройні сили, але потребує ремонту. Тому ми домовилися таким чином: область, спільно з військовими створює комісію і відбирає ту кількість техніки, яка необхідна для мобілізації. Цю техніку ми розподілимо між районами, зберемо гроші і відновимо її. Завдяки цьому не будемо навантажувати питаннями мобілізації народне господарство і підприємства області, - заявив Валерій Паска.

Ігор Грищенко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: