Завантаження ...
banner
banner

"Боятися та панікувати нічого", - запевняє Ніжинський лабораторний центр

Сьогодні, 17 березня, на позачерговому засіданні виконавчого комітету слово надали представнику Ніжинського міськрайонного відділу ДУ "Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України" Степаненку В.А. "На даний час боятись і панікувати нічого тому, що основним

коронавірус, фахівці, безпека

Сьогодні, 17 березня, на позачерговому засіданні виконавчого комітету слово надали представнику Ніжинського міськрайонного відділу ДУ "Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України" Степаненку В.А.

"На даний час боятись і панікувати нічого тому, що основним дієвим заходом для профілактики коронавірусної інфекції є розмежування людей. Як і будь яке інфекційне захворювання, воно складається з трьох основних елементів: 

- це джерело інфекції (хвора людина); 
- шлях передачі (у даному випадку - повітряно-капельний); 
- і сприятливий організм (це ми з вами).

На сьогоднішній день специфічного лікування немає, тому основним дієвим заходом є розмежування. Тобто максимально перервати механізм передачі інфекції від джерела до сприятливого організму, що відповідно і роблять зараз по всій Україні. 

Читайте також: 
У Ніжині ввели жорсткіші карантинні заходи: що закривається, а що буде працювати?

З профілактичної точки зору обмежувальні заходи введені доцільно і правильно. Чим більше ми розмежуємо людей, тим менше буде випадків захворювання і тим швидше ми зможемо побороти дану інфекцію.

Вчора у Ніжині проводили спеціальні навчання у первинній і вторинній ланці медицини, була задіяна швидка допомога. На тренуваннях пройшлися по всіх пунктах і етапах, де можуть бути недоліки, які вже визначенні і будуть усуненні.

Якщо люди масово почнуть хворіти, то ми мобілізуємо всі наші засоби для надання медичної допомоги і здійснення профілактичних заходів.

Щодо того, хто буде контролювати пасажирські перевезення і дезінфікування, то на даний час ми немаємо засобів проконтролювати це. Все зводиться до того, що ніжинці мають виконувати всі рекомендації і задіяти власну самосвідомість", - розповів представник Ніжинського міськрайонного відділу ДУ "Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України" Степаненко В.А.

Як зауважили на виконкомі, найбільш дієвим є громадський контроль.

Також варто пам'ятати, що у великій групі ризику люди старшого віку, тому за можливості потрібно допомагати їм. А саме закуповувати продукти і ліки для людей похилого віку, аби зменшити відвідування їми місць масового скупчення людей.


Також Степаненко В.А. зауважив що невирішиним залишається питання лабораторного контролю: "До кінця місяця обіцяють надати тест-системи на Чернігів. Буквально вчора намагалися обстежити тяжко хвору із реанімації. Навіть тестів для визначення грипу немає. Це пов'язано з тим, що було скорочено фінансування на всю Україну. Ці всі питання ми відпрацьовуємо".

Наталія Нікітіна
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: