Завантаження ...
banner
banner

Ніжинець Євген Коваленко понад 10 років не хворіє на ГРВі

Цьогорічна зима для 31-річного Євгена Коваленка з Ніжина минула, як друге літо. Холодів зовсім не відчув, бо вже сімнадцять років не боїться зим навіть з добрим мінусом. Чоловік активно загартовується. Бігав у шортах і футболці навіть у мінус 23. – У 10 класі дізнався про

Євген коваленко, загартовування

Цьогорічна зима для 31-річного Євгена Коваленка з Ніжина минула, як друге літо. Холодів зовсім не відчув, бо вже сімнадцять років не боїться зим навіть з добрим мінусом. Чоловік активно загартовується. Бігав у шортах і футболці навіть у мінус 23.

– У 10 класі дізнався про Порфирія Іванова і почав пробувати загартовуватися, – ділиться Євген.

Вечорами в будь-яку погоду він виходить на пробіжку. Пробував контрастний душ, взимку ходив босим по снігу, а влітку просто босим. Щоправда, на відміну від Іванова, не відмовлявся від житла та зменшення кількості одягу.

Уже студентом натрапив на методику загартування нідерландця Віма Хофа, якого називають «крижаною людиною» за здатність переносити низькі температури. Почав серйозно і систематично гартуватися.

– Бігати став через проблеми з серцем після операції багато років тому, – розповідає Євген. – Тоді ледве вижив. Дуже боліло серце. Найбільше при навантаженнях та хвилюваннях. Читав, що біг зміцнює серцево-судинну систему, і ризикнув, хоча лікарі не рекомендували. Попервах було важко, і я реально не знав, чим це могло обернутися для мене. Згодом організм подякував – побачив перші плоди своїх зусиль. Відтоді бігаю навіть після важкого трудового дня. Так відпочиваю.

Євген коваленко, загартовування

Нині для Євгена Коваленка біг і загартування – одне ціле, таке собі хобі. Без цього себе не уявляє. Бігав і в дощ, і в сніг, і під палючим сонцем. Біг і температурний гарт допоміг забути про сезонні застуди. Більше десяти років Євген не знає, що таке, звична для більшості ГРВІ. Має навіть власний температурний рекорд. На сьогодні це мінус 23 °С.

До такої витривалості йшов довго. Спочатку бігав у легкому спортивному одязі. Затим з кожним умовним колом зменшував його кількість. Так і завершив одного морозяного вечора трикілометровий пробіг лише у шортах та футболці. Зізнається, тоді у мінус 23 відразу почали мерзнути руки, які вже на ходу відігрівав. Минулого лютого на власні очі бачив Євгена за пробіжкою. Тоді було мінус 15.

– Як на таке хобі реагує оточення? – поспішаю спитати у гартівника.

– По-різному. Найбільше подиву, звісно, взимку. Уяви картину: ти вже півгодини чекаєш маршрутку на морозі у –100С, а тут біжить «тіло» в шортах і футболці під ритми музики. Емоції неоднозначні. У таких випадках багато хто, мабуть, думає, що я «крейзі» (з англ. – божевільний). Звісно, хто часто бачить мене і слідкує за соцмережами, знає, що це мій стиль, стихія. Дехто прозиває Форестом Гампом чи: «зімой і лєтом – одним цвєтом», бо взимку і влітку в шортах і футболці…

– Знаю людей, які «з понеділка» планують бігати і загартовуватися. Твій приклад має надихнути. Що порадиш новачкам?

– Почніть з дії! Загартовуватися допомагає контрастний душ, бігати – зручне взуття і одяг. А от зручних понеділків не буває! Методику кожен обирає собі сам, залежно від особливостей організму. Рекомендацій дуже багато, як і методик. Якісь елементи я й наразі дізнаюся вперше, пробую їх на практиці. Важливо ставити маленькі цілі і, як по спіралі, рухатися до великих. Не боятися людей. Ви не робите нічого ганебного. Я починав бігати в селі, де цього ніхто не робив. У Ніжині бігаю через центральну площу. Потрібна підтримка та мотивація? Я організовую масові пробіжки.

Михайло ЛОМОНОСОВ, газета "Деснянка"
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: