Завантаження ...
banner
banner

Чи відкриють у Ніжині продуктовий ринок і насіннєві агромагазини?

Через рішення Кабміну про введення Надзвичайної ситуації по всій території України у Ніжині закрили продуктові ринки. Сьогодні, 26 березня, у різному до членів виконавчого комітету звернувся депутат Ніжинської міської ради Костянтин Смалій з проханням

ринок, насіннєві магазини, карантин

Через рішення Кабміну про введення Надзвичайної ситуації по всій території України у Ніжині закрили продуктові ринки. 

Сьогодні, 26 березня, у різному до членів виконавчого комітету звернувся депутат Ніжинської міської ради Костянтин Смалій з проханням відкрити продуктовий ринок і дозволити людям купувати і працювати, але з дотриманням жорстких санітарних норм. У підприємців портяться закуплені продукти, але ж вони потрібні населенню і чому ж їх не можна реалізувати? Депутат також зауважив, що у Львові попри складну ситуації з коронавірусом, продуктові ринки працюють. 

ринок, насіннєві магазини, карантин

"Якщо вмре економіка малого і середнього бізнесу, ми її не піднімемо. Карантин закінчиться, але як далі будемо існувати?," - сказав Константин Смалій.

Один із членів виконавчого комітету зауважив, що на базарі у Ніжині немає відповідних санітарних норм - до торгових точок не підведена вода і немає водовідведення. Як продавці будуть мити руки?

На це Костянтин Смалій відповів, що підприємцям треба дати шанс, спробувати забезпечити всі необхідні санітарні вимоги - щоб у кожного продавця був антисептик, рукавички і маски. "Якщо ми не спробуємо налагодити ситуацію, то як можна стверджувати, що нічого з цього не вийде".

Зауважимо, що супермаркети продовжують свою роботу і навіть підвищили ціни на продукти харчування через великий попит. 

ринок, насіннєві магазини, карантин

Член виконавчого комітету Надія Дорошенко підтримала Костянтина Смалія і розповіла про черги під супермаркетами у Києві. Що це однаково з тим, що люди будуть ходити по ринку на відкритому повітрі чи стояти у чергах під супермаркетом, або навіть краще. "Ми маємо забезпечити спокій для людей, вони мають знати, що завжди зможуть купити необхідну їжу. А своїми рішеннями ми лише підтримуємо паніку," - зазначила Надія Дорошенко.

Міський голова Анатолій Лінник у свою чергу зауважив, що це складний вибір і потрібно шукати компроміс. Але життя і здоров'я людей мають бути найпершим пріоритетом. Для всіх підприємців, що реалізують харчову продукцію також мають бути одні умови (бо супермаркети працюють, а ринки закриті). Лише уряд має змогу вирішити цю ситуацію.

Також зараз у весняний період гостро стоїть питання з магазинами, що забезпечували населення посадковим матеріалом, агрохімікатами, насінням для городу тощо.

З цього приводу до членів виконавчого комітету звернувся Куліш. В. представник Ніжинської фірми, що реалізує продукцію для садівництва і городу: "Люди телефонують і питають як можна придбати, наприклад, насіннєву продукцію, а я не знаю що їм відповідати. Якщо люди зараз не засадять городи, що тоді буде восени... Це буде справжня катастрофа".

ринок, насіннєві магазини, карантин

Як зараз стало відомо, Кабінет Міністрів сьогодні, 26 березня, зняв низку заборон на торгівлю, які раніше ввів під час карантину. Про це повідомляє прес-служба Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства. Так, на період карантину знято заборону на оптову торгівлю харчовими продуктами, торгівлю ветеринарними препаратами, здійснення ветеринарної практики, продаж кормів, пестицидів і агрохімікатів, насіння і посадкових матеріалів, а також деяких інших видів діяльності.

Тож як швидко у Ніжині налагодять ситуацію з ринком і насіннєвими магазинами стане відомо найближчим часом.

Наталія Нікітіна
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: