Завантаження ...
banner
banner

Завдяки активістам з «Автоєвросили» у Ніжині та районі "латали" дороги

Якою б віддаленою та зруйнованою не була ділянка дороги – відремонтувати її можна. Котрий рік власним прикладом це доводять активісти з Ніжина, пише che.cn.ua. Автомобілісти з «Автоєвросили» діють за відпрацьованою схемою і навчають

дорога, активісти, поліція, експертиза

Якою б віддаленою та зруйнованою не була ділянка дороги – відремонтувати її можна. Котрий рік власним прикладом це доводять активісти з Ніжина, пише che.cn.ua.

Автомобілісти з «Автоєвросили» діють за відпрацьованою схемою і навчають інших. Завдяки їхній активності на вулицях Ніжина та району залатали чимало вибоїн. Мовляв, у кожної дороги є балансоутримувач, який зобов’язаний утримувати її в належному стані – треба лише нагадати йому про ушкоджену ділянку, при чому чим частіше, тим краще! А це – під силу кожному.
 
Балансоутримувач не бачить балансу

На початку каденції уряд Гончарука анонсував масштабне дорожнє будівництво, амбітно заявивши про плани відмовитись від ямкових ремонтів. Прерогативою мали стати нові дороги. Втім, одне діло – заяви, інша річ – реальність їх втілення. Нинішній Уряд, схоже, дивиться на речі більш реалістично, тож разом із будівництвом нового дорожнього покриття анонсував і ліквідацію ямковості на дорогах.

Звісно, першочергові роботи будуть проводити на міжнародних трасах, а от на дорогах обласного значення план ремонтів складає балансоутримувач. Як показує практика, ямковості на дорогах організація, відповідальна за їх утримання, зазвичай не бачить роками. Для того, щоб про аварійну ділянку дізналися в Чернігові, необхідна, як мінімум, низка звернень. Це можуть робити як звичайні люди, так і громадські організації, сільські ради чи депутати від округу. Та навіть якщо ваша дорога і потрапить в плани – не факт, що її відремонтують цього року. Що треба зробити для того, щоб дорогу все-таки відремонтували, знають активісти громадського руху «Автоєвросила».

Якби сьогодні, не доведи Господи, московські війська наступали нашими дорогами, то неодмінно застрягли б десь під кордоном. І це – мабуть, єдиний позитив, викликаний реальним станом автошляхів. Поблизу легендарних Крут цивілізація у вигляді хорошого асфальтного покриття закінчується меморіалом. Для зручності під’їзду делегацій та гостей колись проклали якісний відрізок дороги від глухівської траси М-02 через село Прохори до меморіалу. Вже метр від прямої дороги – суцільні вибоїни. Доїхати короткою дорогою від Ніжина до станції Крути – ще те випробування. Місяць тому дорожні служби розпочали там ремонт. Вся суть роботи полягала у випилюванні ямок, від чого вони стали ширшими та глибшими. На цьому все поки що і закінчилося.
 
«Якщо бачите вибоїни – телефонуйте 102 і дійте за планом»

Представник громадського руху «Автоєвросила» Євген Коновальчук пояснює: «Якщо Ви бачите недоліки асфальтового покриття, то це вже є причиною для звернення до поліції. Для початку зателефонуйте на 102 і вкажіть координати місця, де є недолік».

дорога, активісти, поліція, експертиза

Євген Коновальчук (праворуч)

Цього разу активісти діяли також за відпрацьованою схемою. Поліція спочатку не дуже хотіла їхати, пояснюючи, що балансоутримувачем дороги є управління капітального будівництва Чернігівської ОДА, та все ж після наполегливого прохання приїхати і зробити все по закону не змусили довго на себе чекати. За 20 хвилин поліцейський «Пріус» був на місці. Першим ділом Євген Коновальчук написав заяву, у якій вказав на небезпечність для водіїв відрізку дороги між селами Пам’ятне та Хороше Озеро.

дорога, активісти, поліція, експертиза

А доки Євген писав заяву, його товариш Анатолій Москалець пояснював, що аналогічно може робити кожен автомобіліст. І найголовніше – це приносить результат!

«Ми на подібні заходи виїжджаємо не вперше, – каже ентузіаст. – Працюємо переважно по Ніжину та району. Після наших виїздів і правильної процедури оформлення балансоутримувачі почали виправляти помилки і ремонтувати дороги, – хвалиться результатом Анатолій. – Що стосується даного відрізку шляху, то дорога потребує ремонту на всій її протяжності – від Ніжина до Дмитрівки, а це – майже 100 кілометрів. Тут нічого не робили, мабуть, з часів совдепії. Зрозуміло, що будуть вибоїни, адже дорога розрахована на незначне навантаження, а нею їздять багатотонні ваговози».

Тим часом після написання заяви Євген Коновальчук перейшов до написання пояснень.

«Зазвичай пояснень не беруть, – каже він. – Але якщо так хоче поліція, то я не проти. Взагалі вся процедура в кінцевому результаті виглядатиме наступним чином: після складання заяви та дачі пояснення, поліцейські зобов’язані провести акт обстеження ділянки, зазвичай вони роблять ще й фото цих недоліків. Всі ці документи надалі прямують в патрульну поліцію області, де є відповідний відділ. Заяву та акт розглядають, проводять повторне обстеження та притягують до відповідальності балансоутримувача дороги».

Отож по ділянці вулично-шляхової мережі, а це – три кілометри, працівники борзнянської поліції склали акт обстеження. В ньому, зокрема, зазначили: «забезпечення експлуатаційного стану ділянки дороги покладено на управління капітального будівництва Чернігівської ОДА».

Вказали і на відсутність дорожніх знаків. Відтак за результатами обстеження ділянку дороги було визнано аварійно небезпечною.

За словами активістів, ця ситуація підлягає розгляду правоохоронним органом та притягнення до відповідальності згідно зі статтею 140 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а це – як мінімум, штраф на посадових осіб у розмірі шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У грошовому еквіваленті – це дещо більше однієї тисячі гривень.

Активісти кажуть: сума хоч і невелика, але якщо подібні порушення фіксуватимуть часто, то ймовірність того, що балансоутримувач змушений буде реагувати, значно зросте. У цьому випадку все залежить від активності водіїв: хочете їздити нормальними дорогами – не полінуйтесь витратити годину власного часу та зафіксувати правопорушення.

дорога, активісти, поліція, експертиза

Перша експертиза дороги

Окрім того, діяти повинні і сільські ради, територією яких проходить дорога. В їх силах – клопотати про обмежувальні знаки. Як розповіли поліціянти, для того, щоб поставити обмежувальні знаки, сільська рада на виконкомі має затвердити рішення про надання дозволу на встановлення обмежувальних знаків. Далі – направити звернення до ДАІ та Служби автомобільних доріг.

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: