Завантаження ...
banner

Про зловживання статусом безробітного розповіли у Ніжинській службі зайнятості

Працювати і одночасно перебувати на обліку в службі зайнятості заборонено законодавством. Але інколи люди ігнорують цю заборону. Чим загрожує зловживання статусом безробітного, як служба зайнятості виявляє порушників?

безробітні, дохід, порушення, служба зайнятості

Працювати і одночасно перебувати на обліку в службі зайнятості заборонено законодавством. Але інколи люди ігнорують цю заборону. Чим загрожує зловживання статусом безробітного, як служба зайнятості виявляє порушників? 

На сьогодні вже маємо  непоодинокі випадки, коли особи реєструються в службі зайнятості як безробітні, та водночас отримують дохід. Такі дії обертаються несприятливими наслідками, передусім, для самих безробітних.

Статус безробітного надається громадянам за їх особистою заявою. Там людина зазначає, що не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів, у тому числі не забезпечує себе роботою самостійно.

Слід зауважити, що факт незаконного отримання допомоги по безробіттю і зловживання офіційним статусом безробітного може бути виявлений як при реєстрації, так і протягом усього періоду безробіття.

Безробітний повинен повідомити свого кар’єрного радника про працевлаштування: укладання трудового договору чи цивільно-правового, підписання контракту, започаткування власної справи, отримання соціальних виплат. У разі виїзду безробітного за межі України з метою працевлаштування чи здійснення іншої діяльності, спрямованої на отримання прибутку, також необхідно повідомити про це державну службу зайнятості.
Відповідальність за достовірність поданих до центру зайнятості даних і документів покладається на безробітного.

Внаслідок неправомірних дій:

1. Буде скорочено тривалість виплат.
2. Буде стягнуто неправомірно виплачені кошти.
3. Наступає кримінальна відповідальність.

Проте є винятки, коли можна працювати і при цьому отримувати допомогу по безробіттю. 

Це:

1. Виконання оплачуваних громадських робіт .
2. Отримання допомоги по частковому безробіттю. 
3. Робота на виборах. 

Головне завдання державної служби зайнятості – допомогти безробітному знайти легальну роботу, роботодавцям – кваліфікованих працівників, а не виплачувати фінансову допомогу. То ж радимо шукачам роботи: якщо звертаєтеся до служби зайнятості – досконало розберіться зі своїми доходами та відомостями, які подаються для призначення матеріального забезпечення та отримання соціальних послуг, задля уникнення негативних наслідків.

Нам усім випало щастя жити у час Інтернету та розвитку комп’ютерних технологій, тому слід усвідомити, що за таких умов приховати будь-які відомості від державних органів неможливо.

Ніжинська філія Чернігівського обласного центру зайнятості

безробітні, дохід, порушення, служба зайнятості
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: