Завантаження ...
banner

У Ніжині підбили підсумки мовомарафону

Ось і завершився наш літній Мовомарафон. Та не вщухли враження від інтенсивної п’ятитижневої роботи над своєю мовою. Дням відбулась фінальна зустріч учасників пілотного проекту

Мовомарафон, україномовність, учасники

Ось і завершився літній Мовомарафон. Та не вщухли враження від інтенсивної п’ятитижневої роботи над своєю мовою.

Дням відбулась фінальна зустріч учасників пілотного проекту «МОВОМАРАФОН-2020-НІЖИН». Їх можна назвати першачками, бо проект в Ніжині відбувся вперше, сподіваємось, що все ж не востаннє. Марафон заходів реалізувався відповідно до проекту-переможця конкурсу молодіжних проектів "Ніжин - молодіжна столиця Чернігівщини" 2019 року під назвою "Популяризація української мови серед молоді у повсякденному спілкуванні" (автор – Лисивець Ольга).

Учасники змогли привернути увагу до процесу вивчення та удосконалення мовної культури. Виявляється він теж може бути цікавим!

Ми разом пройшли 5 інтенсивних тижнів марафону, які об’єднали 5 заходів – «Українська з перцем», «Українська мотивує», «Українські діалекти», «Українська літературна», «Український суржик». Усі учасники щотижня отримували по 2 завдання, які були розроблені так, щоб стимулювати розмовляти українською, тренувати власну вимову та розвивати свій україномовний словник. За ходом виконання завдань міг прослідкувати кожен, адже фото/відео звіти публікувалися учасниками на сторінках популярних соціальних мереж з #мовомарафон-2020-Ніжин.

Своїми враженнями поділилась учасниця проекту Анастасія Солдатова: «МОВОМАРАФОН 2020 в м. Ніжині підійшов до завершення. Трохи сумно. Це була цікава насичена новими знайомствами і знаннями пригода. Дякую за фахову організацію і проведення марафону. Також хочу подякувати всім учасникам, адже в дружній затишній атмосфері час пролетів непомітно».

Автор проекту Ольга Лисивець пише: «Мовомарафон-2020-Ніжин, який стартував у червні цього року, успішно завершився.
Я ,як авторка проєкту та його учасниця, хочу поділитися своїми враженнями та планами на майбутнє.
Ми мали можливість поспілкуватися та послухати цікаву інформацію про історичне формування української мови, про її наповненість та милозвучність, про українську писемність та діалектизми. Ми малювали плакати, надсилали один одному листівки з побажаннями, слухали музику, читали вірші, створювали власні словнички, жартували. І це все звичайно ж рідною українською мовою! Підтримуючи та надихаючи один одного, ми розширювали україномовний простір, спираючись на свою мотивацію. На Мовомарафоні я отримала підтримку на своєму шляху до україномовності. І надалі продовжую користуватися своїм словничком, наповнюючи його "не правильними" словами, підшуковую їм вдалу заміну. Думаю, що МОВОМАРАФОН-2020-НІЖИН є вдалим початком та потребує розвитку, а саме залучення більшої аудиторії. Отже, зупинятися на тернистому шляху до україномовності не збираємося. Далі буде...Підтримуйте своє, українське!»

PS У цей серйозний для всіх нас час, ми подбали про безпеку для учасників. Збиралися ми невеликими групами на свіжому повітрі з дотриманням дистанції!

Відділ у справах сім'ї та молоді виконкому Ніжинської міської ради
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: