Завантаження ...
banner
banner

Кому 12 тисяч євро на ремонт будинку?

Одна з головних умова їх отримання - така ж сама сума власного внеску. Ці гроші пропонують Європейський Союз та Програма розвитку ООН в рамках спільного проекту “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІІ”.

Місцевий розвиток, орієнтований на громаду, ніжин, нежин, нежин осбб, осбб нежин

Одна з головних умова їх отримання - така ж сама сума власного внеску. Ці гроші пропонують Європейський Союз та Програма розвитку ООН в рамках спільного проекту “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІІ”. Отримати їх можуть об'єднання співвласників багатоквартирних будинків, скорочено ОСББ, на реалізацію мікропроектів по облаштуванню та ремонту будинків. Тобто якщо у вашому будинку тече дах, не працює ліфт, розвалюються сходи чи під'їзди, з усіх дір течуть каналізаційні стоки — цей проект саме для нього. А от члени Житлово-будівельних кооперативів (ЖБК) подавати заявки на участь у проекті по спільному фінансуванню проектів не зможуть.

А тепер трохи детальніше. У п'ятницю, 5 червня, об 11-й годині у великому залі міської ради відбулась зустріч представників Спільного проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” з представниками ОСББ Ніжина. Чому саме нашого міста? Бо Ніжин і Прилуки — це два міста Чернігівської області, які цього року виграли конкурс і мають право готувати проекти на спільне фінансування проектів по реконструкції багатоквартирних будинків. Представляла проект і відповідала на запитання Підкользіна Ніна Іванівна, яка очолює Чернігівський обласний підрозділ проекту.
 
Проект передбачає проведення ремонтних робіт у місцях загального користування — лагодження дахів, під'їздів, ліфтів, сходів, підвальних приміщень, каналізації тощо, але не квартир. Цікаво, що готувати і подавати проекти мають не місцева влада і комунальники, а самі жителі будинків в особі ОСББ. Обовязковою є згода на участь у ньому 80% власників квартир. Щодо фінансування, то європейці беруть на себе 50% витрат, максимум 12 тисяч євро, причому це не кредитні кошти і віддавати їх не треба; міська влада оплачує 45% суми, причому 300 тисяч гривень вже виділено на останній сесії міськради, що відбулась 2 червня цього року; жителі будинків мають внести 5% необхідних для проекту коштів і додати т.з. “нефінансовий внесок”, тобто допомагати виконувати необхідні при ремонті роботи. Участь міської влади у проекті обмежується інформаційними, консультативними та деякими організаціяними функціями. Якщо ОСББ виграє грант на фінансування свого проекту — обов'язковою також стає тендерна процедура по відбору виконавців робіт по проекту.


Багатьох представників ОСББ проект зацікавив

Звичайно ж багато красивих слів викликали багато запитань. Дехто з представників ОСББ залишив нараду навіть не дочекавшись кінця і покрокових інструкцій як подати заявку на фінансування (але прихопивши при цьому 2 чи 3 папки з інформацією і “шаровими” письмовими ручками). Найбільш проблемним є примусити жителів 50, 100 чи більше квартир зібратись і вмовити їх погодитись на участь у проекті, вкласти кошти не у власну квартиру, а в будинок вцілому. Не меншою проблемою є фінансування вартісних проетів у малих будинках де 8-10 квартир. 

Але, насправді, це проблема самих мешканців будинків. Хочете гарний під'їзд, працюючу каналізацію, дах, що не тече чи щось інше — приймайте участь у проекті і, можливо, отримаєте частину коштів (а це - до 95% від загальної суми ремонту) та проведете необхідну реконструкцію.
 
Важливий момент - за статею 322 Цивільного кодексу України тягар утримання майна, лежить повністю на його власнику, тобто, в даному випадку, утримання будинку повністю лежить на його жителях. І, якщо на даний час це лише теорія, то після прийняття Закону про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку (поки що це законопроект 1565 від 22 грудня 2014 року), це стане реальністю. І тоді дах, що тече, ремонтувати будуть самі ж мешканці будинку, так само як збирати кошти на його ремонт чи шукати людей для виконання необхідних робіт.
 
То ж, хто все ще відмовляється від коштів європейців на приведення будинку до ладу?


Куратором проекту у Ніжині Людмила Василівна Кушнірова

У Ніжині на сьогоднішній день існує 12 ОСББ, за цим проектом фінансування буде виділено на конкурсній основі для 3-х з тих, що подадуть відповідні проекти. Куратором проекту є голова спілки власників житла Ніжина Людмила Василівна Кушнірова, по необхідну допомого можна також до керівників звертатись до керівників ОСББ, керівника відділу інвестиійного розвитку міста Рожок Світлани Володимирівни чи заступника міського голови Григорія Миколайовича Олійника. На нараді було обрано Координаційну раду проекту, до якої увійшли й представники ОСББ, тож поточну інформацію можна буде дізнаватися в них.

Поки що головним завданням керіників ОСББ є зібрати до 12 червня, тобто наступної п'ятниці збори членів ОСББ, погодити участь у проекті і визначитися з найбільшими проблемами по будинках, усунення яких можна здійснити в рамках проекту.
 
***
Судячи з того я пройшла зустріч не дуже віриться в те, що жителі квартир об'єднаються заради ремонту власних будинків. Виллється багато бруду на керівників міста, які цей проект вибили, і на керівників ОСББ, причому на одних за участь у проекті, а на інших за відмову від участі в ньому. Але дуже вже хочеться, щоб ОСББ за грант таки поборолись і змогли привести до ладу хоча б кілька будинків міста, і могли після цього по доброму похвалитися зробленим перед сусідами.

Олександр Малаш
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: