Завантаження ...
banner
banner

Медицина в Ніжинському районі – як утримувати заклади та чи передадуть їх у власність громад

Реформування медичних закладів району та передача їх у комунальну власність ОТГ – основне питання наради, яку провів учора, 3 грудня, голова райдержадміністрації Григорій Ковтун за участю його заступників,

Ніжинський район, медицина, нарада, утримання, розрахунки

Реформування медичних закладів району та передача їх у комунальну власність ОТГ – основне питання наради, яку провів учора, 3 грудня, голова райдержадміністрації Григорій Ковтун за участю його заступників, голови районної ради Анатолія Красносільського, заступника голови районної ради Дмитра Коробка та головних лікарів КНП «Ніжинська ЦРЛ» і КНП «Районний центр ПМСД» Юрія Солодька та Івана Бондаря.

Керівники медичних закладів вже провели розрахунки щодо річної вартості утримання установ.

"У повному обсязі здатні самостійно себе забезпечити 6 амбулаторій сімейної медицини (а їх у Ніжинському районі всього 6) завдяки фінансуванню з Національної служби здоров’я України, - зауважив Іван Бондар, - утримувати фельдшерські пункти допомагали сільські ради та деякі сільськогосподарські підприємства. На усі ФП (їх 41, діючих 39) необхідно близько 2 млн. грн".

Розуміючи потреби населення у необхідності отримувати медичну допомогу у будь-який час і в кожному, навіть маленькому, населеному пункті, сільські ради щороку надавали фінансову допомогу на утримання ФП. Чи зміниться позиція голів громад після виборів? Чи для всіх залишиться питання медицини в пріоритеті? Та чи згодні ОТГ отримати у комунальну власність приміщення закладів охорони здоров’я?

З’ясувати відповіді на ці запитання голова райдержадміністрації Григорій Ковтун доручив Івану Бондарю, аби розуміти подальші перспективи функціонування мережі фельдшерських пунктів району.

Передавати у комунальну власність громади приміщення амбулаторій сімейної медицини радив не поспішати голова районної ради Анатолій Красносільський. Він переконаний, що первинна ланка медицини району має залишатись цілісним майновим комплексом і під обов’язковим управлінням Ніжинської райдержадміністрації.

"Ніжинська ЦРЛ з 1 квітня цього року отримує фінансування з Національної служби здоров’я України та від запроваджених платних послуг, - наголосив Юрій Солодько, - на утримання персоналу заробленого вистачає. А от комунальні послуги сплачували за рахунок коштів з районного бюджету.

Цього року видатки склали 2 млн. 850 тис. грн. Без додаткового фінансування на енергоносії лікарня не виживе", - переконаний головний лікар, тому ОТГ мають надати свою підтримку закладу. Кожна громада вже отримала листи з розрахунками у відповідності до кількості населення.

"Наступного тижня будуть проводитись співбесіди із головами ОТГ щодо реформування закладів району, їх утримання та передачі у комунальну власність громад, - наголосив Григорій Ковтун, - аби вони змогли прийняти рішення разом із місцевими депутатами та передбачити кошти у бюджеті наступного року".

Крім того, під час наради головні лікарі доповіли про стан захворюваності на COVID-19 серед населення району, забезпечення киснем хворих, які лікуються в стаціонарі. А їх наразі 13, як поінформував Юрій Солодько.

"Сьогодні Ніжинська ЦРЛ отримає 16 нових кисневих концентраторів, - наголосив перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Батрак. А з резервного фонду районного бюджету будуть виділені кошти на придбання генератора для забезпечення додаткового електричного живлення установи".
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: