Завантаження ...
banner

Водохреща у Ніжині. Фото

19 січня у свято Хрещення Господнього настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю

свято Хрещення Господнього, Водохреща, храм Святої Покрови, Ніжин, ніжинці
19 січня у свято Хрещення Господнього настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Во ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь! Улюблені во Христі браття і сестри, я вітаю всіх вас із величним святом Хрещення Господнього. Господь наш Іісус Христос приходить на Йордан до Іоанна Хрестителя. Іоанн Хреститель охрещує Його водами і ті води освячуються святістю Бога нашого.

Бог прийшов, щоб виконати закон в якому відбувалося очищення духовне, але Він, як Святий, як Бог наш не потребує очищення. Саме про це говорить Йому Іоанн. Та сказав Господь, хай виконається те, що повинно бути виконане, і охрещується. І не Він очищується, бо Він чистий, охрещується вода і стає святою.

Яке ж значення для нас з вами має сьогоднішня подія?

Сучасні вчені, коли вивчають космос, планети, перш за все говорять – якщо знайдемо воду на тій, чи іншій планеті, значить є надія на те, що там може бути якесь життя. Вода – критерій життя нашого і ми не можемо жити без води. Наш організм, наше фізичне тіло складається більшістю своєю із води. І саме тому дуже важливо, що ми п’ємо, як ми п’ємо, чим ми омиваємо лице своє, руки свої, чим ми очищуємо своє тіло.

Священик часто говорить про очищення душі, про сповідь духовну, але крім очищення душі, ми повинні очищувати своє тіло. І зранку ми підіймаємось, миємо руки, миємо лице, йдемо в душ, чистимо зуби і без води зробити цього неможливо.

Ми в Ніжині звикли, що у нас з крану тече чиста вода і можна просто відкрити кран, набрати кружку води і випити. Але у світі не так. І не треба далеко ходити. Колись приїжджали до наших дітей гості із Києва і для них був шок – як це чиста вода із крану. Ми звикли до чистої води і не розуміємо, що таке нечиста вода, тим більше не розуміємо, що таке відсутність води. Хоча останнім часом почали пересихати наші колодязі, наші ставочки і озера, і стає страшно, правда. Бо вода – найважливіше в нашому земному, матеріальному житті. Водою ми живемо, водою ми очищаємося.

Господь сьогодні прийшов і освятив ці води і молимося, щоб вода нашого тіла, нашої землі очистила нас від усякої скверни нас, нашу землю, святу землю. Так говорю сумбурно, але, щоб ви зрозуміли про що я хочу сказати, десь місяць назад я прочитав текст одного із журналістів, який летів літаком звідки не знаю, з Єгипту, наприклад, і розказує він – я дивлюся у вікно і бачу жовту пустелю, коричневі гори, і раптом за вікном зелень, і я зрозумів, я в Україні.

Наша свята земля, зелена, жива земля, унікальна земля! Бережімо її, бережімо себе і воду нашу, воду, яку освячує сьогодні Господь наш, зійшовши у цю воду. Бережімо і шануймо те, що Бог нам дарував щедрою рукою, бо такого немає у світі. І люди розуміють у цілому світі, що найбільше багатство – це наша вода. Колись, ще декілька років назад, розповідали, що в майбутньому найбільші війни будуть точитися за воду і це було не зрозуміло – та за яку воду, що за неї битися… А сьогодні, коли у нас починають пересихати колодязі, стає зрозуміло, що не буде нічого, ні урожаю і ні нас з вами, якщо ми будемо без води.

Хай Господь Бог наш береже нас і нашу благословенну землю, наші води благословенні. Хай Господь Бог буде з вами усіма і з цим трепетним відношенням прийдімо сьогодні до Йордану, прославимо Господа нашого. І з трепетом бережіть і користуйтеся святою Йорданською водою, яку зараз будемо освячувати. Виходимо на вулицю і святимо воду.

Боже благословення на всіх вас!».

Зранку о 8 годині після ранішнього богослужіння воду освячував отець Олександр, о цій же годині отець Михаїл разом з матушкою Дарією освячували водичку біля озера 

в районі Космонавтів. Друге освячення води було об 11 годині після ще одного богослужіння. Опісля отець Михаїл освятив воду у Дорофея, де люди могли скупатися у Хрещенській водиці і випробувати своє тіло.
Всіх зі святом! Христос Хрещається! У річці Йордан!
 pokrova.nezhin.org

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: