Завантаження ...
banner
banner

І знову про безпритульних тварин у Ніжині: які проблеми постали і чи вдасться їх вирішити цьогоріч?

На депутатській комісії з соціальних питань, у вівторок, 26 січня, знову порушили проблему безпритульних тварин, яка роками не вирішується. Проте цього разу спільно з волонтерами напрацювали пакет пропозицій, які планують реалізувати вже цього року.

Ніжин, собаки, проблеми

На депутатській комісії з соціальних питань, у вівторок, 26 січня, порушили давню і болючу ніжинську проблему - безпритульних тварин. Проте цього разу спільно з волонтерами напрацювали пакет пропозицій, які планують реалізувати у найближчому майбутньому.

Присутні на зустрічі волонтери Світлана Насібова, Каріна Фільчакова та інші наголосили, що ситуація з безпритульними тваринами дуже загострилася. Немає нормальної перетримки. Сутужно з діагностичною апаратурою для тварин. Неможливо стерилізувати собак, що не даються в руки. Їх просто важко зловити. У таких тварин може бути і сказ. Показовою є ситуація на Широкомагерській, коли зграя собак розірвала маленького песика.

Наркоз, що став би в нагоді у подібних випадках, недешевий - його ціна біля 700 гривень. У волонтерів є навіть спеціальний шприцемет. Просять лише препарати. Звичайні заспокійливі на собаку, що роками живе на вулиці, не діють. А їх треба ловити і стерилізувати.

Волонтерам потрібна допомога працівників комунальних служб, бо тягнути все самим вже не сила.

Представники комунального господарства ідеї підтримуюють та нагадують, що подібне вони робили до 2012 року. Виділяли і автомобіль, і шприцемети та вступив у силу закон про гуманне поводження з тваринами. Відлов заборонили.

Наразі з міського бюджету виділяють кошти лише на стерилізацію. Більшість клопіт у ході та після якої знову на плечах та кишенях небайдужих людей.

Усе ж волонтери, депутати та представники комунального господарства прийшли до спільного бачення.

До наступного засідання комісії, вивчать досвід поводження з безпритульними чотирилапими інших міст. У приклад ставили Чернігів. Також вирішили відстоювати створення профільного підрозділу в рамках КП “ВУКГ”, який допомагатиме волонтерам. Щоби був ветеринар, технічні працівники, реманент. Не залишать без уваги і питання облаштування тимчасової перетримки для нічийних чотирилапих про що неодноразово згадувала волонтерська спільнота.

Можливо на ці потреби залучать бюджетні кошти із залишків, що розподіляються у лютому.

Нагадаємо, цьгоріч на вирішення проблем безхатніх тварин у Ніжині передбачено біля 400 тисяч бюджетних гривень. З них частина піде на стерелізацію, також за 199 тисяч мають облаштувати крематорій для тварин, адже на вулицях їх гине чимало.

 Підготував Михайло Ломоносов

 Ніжин, собаки, проблеми
Ніжин, собаки, проблеми

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: