Завантаження ...
banner

Ніжин відвідав мовний омбудсмен Тарас Кремінь

Сьогодні, 3 лютого, до Ніжина з робочим візитом прибув Уповноважений захисту державної мови, народний депутат України VIII скликання Тарас Кремінь. Тарас Дмитрович поспілкувався з міським головою Олександром Кодолою...


У середу, 3 лютого, Ніжин з робочим візитом відвідав Уповноважений захисту державної мови, народний депутат України VIII скликання Тарас Кремінь.

Міський голова Олександр Кодола зазначив, що на черговій сесії міської ради депутати розглядатимуть Програму розвитку та функціонування української мови "Сильна мова - успішна держава". Реалізація заходів даної Програми, які передбачають популяризацію української мови, культури та історичної свідомості української нації через найширший спектр культурних, наукових, науково-практичних та інформаційних заходів в закладах освіти, сприятиме розвитку та функціонуванню української мови. «Ніжин – перше місто в Україні, в якому буде прийнята така Програма щодо підтримки української мови. Це ще раз підтверджує, що наше місто – це місто патріотів», - наголосив Олександр Михайлович.

Омбудсмен у рамках свого робочого візиту відвідав Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя, картинну галерею НДУ, музей Миколи Гоголя та Ніжинську центральну міську бібліотеку. Поспілкувався з ректором НДУ Олександром Самойленком, викладачами університету, завідувачкою НЦМБ Оленою Єкименко, директором міського центру професійного розвитку педагогічних прицівників Інесою Кривенко, начальником управління культури і туризму Тетяною Басак та ніжинською вчителькою, яка стала лауреатом другого туру Всеукраїнського конкурсу "Учитель року - 2021" Світланою Шевченко. Тарас Кремінь розповів про ключові напрямки своєї діяльності, роботою, яка проводиться Секретаріатом в напрямку захисту української мови як державної, імплементації мовного законодавства, а також ознайомив з статтею 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яка набула чинності 16 січня 2021 року.

Учасники зустрічі обговорили проблемні питання щодо освітньої реформи, розвитку української мови в нашому місті, створення необхідних інструментів для її захисту та популяризації.    

Джерело: Ніжинрада

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: