Завантаження ...
banner
banner

Цікава історія заснування освітнього закладу в Ніжині

Зараз у Ніжині повертають пам'ять про своїх відомих земляків. У місті є вулиця Кушакевичів, є дві меморіальні таблички на навчальних закладах, що заснувала родина

Ніжинська родина Кушакевичів, Кушакевичі, Ніжин, видатні ніжинці
Суспільне Чернігів разом з істориком Володимиром Пилипенком продовжує цикл матеріалів «Найвідоміші родини Чернігівщини». Тарновські, Галагани, Розумовські, Милорадовичі – чому ці прізвища залишились в історії та що ці родини лишили після себе? Про родину Кушакевичів розповів гість програми «Українського радіо: Чернігівської хвилі» «Проста історія» історик Сергій Зозуля.


Перші представники роду Кушакевичів з'явилися у Ніжині у другій половині 18 століття і вони були священниками. На жаль, поки ми не маємо інформації про їх походження. На той час Ніжин був дуже великим і багатим містом, тому і притягував до себе багатьох людей. Ймовірно, перший представник родини у Ніжині був священником Василівської церкви у передмісті Ніжина – Мигалівці.

Ця церква збереглася й досі, а біля неї є гарно збережений фамільний некрополь Кушакевичів. Адже представники родини були священиками цієї церкви впродовж багатьох поколінь.

Ніжинська династія Кушакевичів – священники та освітяниФОТО: Володимир Пилипенко

Пантелеймоно-Василівська церква

Представник наступного покоління родини – Федір Федорович Кушакевич - отримав кілька церковних відзнак за свою службу. А от його старший син, Андрій Федорович, порушив родинну традицію і не став священиком, проте досягнув успіхів у бізнесі, перебрався до Петербургу. Але не забував і про Ніжин.


На його кошти 1878 року у Ніжині було відкрито Ніжинську жіночу прогімназію, яку згодом реформували у гімназію. Опікуватися навчальним закладом мав племінник Андрія Федоровича – Павло Федорович Кушакевич.

Ніжинська династія Кушакевичів – священники та освітяниФОТО: Володимир Пилипенко

Ніжинська жіноча гімназія

Окрім жіночої гімназії, меценат залишив гроші на створення ремісничого училища для хлопців, яке теж відкрили у Ніжині. Цікаво, що обидва навчальні заклади у реформованому вигляді існують і нині. Жіноча гімназія зараз є школою №7, а ремісниче училище - Ніжинський агротехнічний інститут.

Родина, що лишилася у Ніжині, теж будувала собі кар'єру, але у сфері місцевого самоврядування. Павло Федорович Кушакевич кілька каденцій обіймав посаду предводителя повітового дворянства. А з 1881 по 1899 рік обирався Ніжинським міським головою. За його керівництва у місті відбули масштабні ремонти та оновлення.

Свідченням авторитету Павла Федоровича стало обрання його у 1911 році почесним мировим суддею.

Ніжинська династія Кушакевичів – священники та освітяниФОТО: Володимир Пилипенко

Павло Федорович Кушакевич

Зараз у Ніжині повертають пам'ять про своїх відомих земляків. У місті є вулиця Кушакевичів, є дві меморіальні таблички на навчальних закладах, що заснувала родина. Зрештою, збереглася церква, де більше століття служили священниками Кушакевичі.

Більше інформації знайдете у програмі "Проста історія".

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: