Завантаження ...
banner
banner

Лялькова фея живе в Ніжині, а її лялькові шаржі роз’їжджаються по світу

Незвичайні та оригінальні авторські ляльки, що нагадують казкових персонажів, виготовляє ніжинська художниця Катерина Васечко. Вироби майстрині з пап’є-маше та паперклею набули популярності далеко за межами міста та області.


Катерина Васечко з однією зі своїх робіт

Незвичайні та оригінальні авторські ляльки, що нагадують казкових персонажів, виготовляє ніжинська художниця Катерина Васечко. Вироби майстрині з пап’є-маше та паперклею набули популярності далеко за межами міста та області. Її роботи представлені в Києві, Москві, Європі та Азії.


Катерина Васечко, ніжинка, ніжинські майстри, новини ніжина, нежинські новини, нежин, головний портал ніжина, васечко ніжин, кукли папє маше ніжин

Катерина Васечко, ніжинка, ніжинські майстри, новини ніжина, нежинські новини, нежин, головний портал ніжина, васечко ніжин, кукли папє маше ніжин

Все своє свідоме життя мешканка Ніжина Катерина Васечко захоплювалася малюнком. Відносно нещодавно вона відкрила для себе щось зовсім нове і неповторне, що підкорило її та змусило закохати в себе. Це – ляльки! Ляльки незвичайні – сама майстриня називає їх «живими», адже кожна з них неповторна, зроблена автором власноруч. За словами Катерини Васечко, кожна лялька має і власний характер. Своїм виглядом, кольором і загальною композицією вони несуть настрій і казку в дім.

За освітою Катерина Васечко художниця. В Ніжині вона закінчила школу мистецтв і училище культури. Як сама розповідає, вона дуже любить образотворче мистецтво, а ось ляльками зацікавилася зовсім випадково.

– Коли я вперше побувала в столиці на ляльковій виставці, то дуже зацікавилася цим видом мистецтва, – каже художниця. – Раніше я навіть не здогадувалася про авторську ляльку, адже ані в школі, ні в училищі нам про неї не розповідали.

Ось вже понад вісім років майстриня працює зі своїми ляльками. Матеріал, з яким працює Катерина Васечко та виготовляє авторські вироби – пап’є-маше та паперклей.

Пап’є-маше – маса з перероблених паперових матеріалів, змішаних з клейстером, гіпсом, крохмалем та іншими клейкими речовинами. Сама назва з французької, так і переводитися – «жований папір». Саме з нього починала творити незвичайні образи молода майстриня. Та згодом вона перейшла на паперклей – японську глину на основі целюлози. Іншими словами – пап’є-маше, тільки більш удосконалений, зроблений, як глина.

– Паперклей нагадує пап’є-маше, – пояснює митець. – Він містить деяку кількість клеючих добавок, твердне при висиханні на повітрі, швидко сохне і легко піддається подальшій обробці. А після висихання паперклей стає легким.

Катерина Васечко, ніжинка, ніжинські майстри, новини ніжина, нежинські новини, нежин, головний портал ніжина, васечко ніжин, кукли папє маше ніжин
 

Так би мовити, дорогу в життя казкових образів Катерині Васечко допоміг проторувати її викладач. Він зацікавився її роботами і організував в Ніжині першу персональну виставку майстрині. Потім допоміг оформити та випустити каталог з її роботами.

– Впродовж чотирьох років я експериментувала, працювала з різними матеріалами, однак разючого успіху це не приносило, – пригадує художниця. – Потім я визначилася з матеріалами та технологією. Ось вже кілька років я та працюю у своєму стилі, постійно його удосконалюю, додаю технології свого авторства. 

Відносно нещодавно Катерина Васечко почала робити ляльки з портретною схожістю. Це ляльки подарункові. Робить їх майстриня за фотографіями людей – так би мовити, своєрідний шарж з певною схожістю на людину. Ці вироби принесли їй не лише відомість, але й заробіток. Відтак, основні замовлення надходять саме на портретні ляльки.

– Це здебільшого комерційні вироби, – пояснює Катерина. – Багато замовлень йде на подарунки в різні регіони України та країни. Найбільш відома людина, на яку я виготовляла шарж – російський актор Максим Аверін, що виконує головну роль в російському телесеріалі «Глухар». Він розмістив мою ляльку в своєму інтернет-блозі.


 

Якщо портретні ляльки приносять головний дохід від роботи, то авторські ляльки дають, окрім доходу, ще і душевну радість.

Перш ніж створити ляльку, Катерина малює придуманий образ на папері, який потім майстерно втілює в ляльку. Для неї це особливо цінно, адже лялька набуває статусу ляльки з «паспортом»! Практично всі ляльки мають власну історію, а образи вигадані самим автором.

– У мене навіть на логотипі написано: «казковий настрій», – посміхається Катерина.

Розглядати кожну ляльку майстрині можна нескінченно – стільки цікавих мініатюрних деталей і все продумано до дрібниць, а ідея створення кожної ляльки дуже захоплююча!

Творчість ніжинської майстрині високо оцінюють за кордоном. Її ляльки роз’їхалися різними країнами світу. Дуже багато замовлень надходить з Росії. Є вироби, які Катерина Васечко нещодавно відправляла в Південну Корею. Замовлення на виготовлення авторських ляльок до Ніжина надходять з Іспанії, Туреччини, Франції, Монако, Великобританії. Свого часу Катерина Васечко була навіть учасником міжнародного товариства ляльок.

Вартість самих виробів коливається залежно від курсу іноземної валюти та зростає разом з професійним рівнем майстрині.

– Назвати остаточні ціни на свої вироби я не можу, – каже Катерина Васечко. – Найбільш дешеві з них коштують 250-300 гривень. Це – сувенірна продукція, яку я представляю на виставках та ярмарках. А вартість найбільш художніх робіт доходить до кількох тисяч гривень. Це вже вироби на замовлення.
 
Мабуть, дехто вважає, що вміння робити іграшки застаріле, адже нині в магазинах так багато продають цікавих і яскравих аналогів. Можливо. Але в іграшках, виготовлених руками майстрів, зберігається людське тепло, яке передається дітям. Цього тепла в магазинних іграшках ви не відчуєте.

Довідка

Історія загадкової маси і техніки виготовлення з пап’є-маше різних предметів почалася в XVI столітті в одному з містечок Франції. Тоді з грубого паперу і своєрідного клейстеру робили ляльки. Найбільший інтерес у людей до пап’є-маше з’явився через сторіччя, причому популярність цього матеріалу зросла настільки, що вироби з нього були запущені в масове виробництво. У Російській імперії ця технологія з’явилася за Петра I, але в промисловості її почали використовувати лише в XIX столітті. Нині виокремлюють кілька технологій створення предметів з пап’є-маше. З нього роблять безліч іграшок, масок, декоративні елементи, театральну бутафорію, муляжі і навіть меблі.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: