Завантаження ...
banner
banner

Без ковбаси та сосисок: ніжинських школярів годують по-новому

Ніжин, школа, меню, Санітарний_регламент

Нещодавно меню українських школярів зазнало деяких змін. Все через новий Санітарний регламент для шкіл. Документ покликаний оздоровити дітлахів та привчити до корисної їжі.  Тому забороняє використання ряду, здавалося, звичних продуктів та рецептур. 

Як приживаються нові вимоги у їдальнях ніжинських шкіл та чим тепер годують дітей, поцікавилися у директорки Ніжинського комунального підприємства “Школяр” Лариси Чернишевої.

«Діти дуже скучають за сосискою в тісті»

Згідно Санрегламенту для шкільних стравзаборонено використовувати сосиски, ковбасу, консерви, напівфабрикати. Значно обмежене споживання солі, цукру, жирів (лише мінімальні пропорції), Для випічки не можна використовувати маргарин та компоненти з великим вмістом цукру. 

Відтак шкільні кухарі розробили нове двотижневе меню одноразового харчування. Відповідно воно включає дві порції м’яса, по одній порції риби, яєць, молочних продуктів та фруктів на тиждень. 

- Раніше ковбаса йшла у деякі страви та випічку. Тепер її замінили курятиною, печінкою, тощо, - говорить Лариса Чернишева. - Хоча ми співпрацювали з фермерським господарством з Куликівщини, яке виготовляло ковбаси лише згідно ДСТУ. Тобто у нас завжди ця продукція була дуже якісна. Нині, звісно, наші кухарі стараються, щоб дітям було смачно й корисно і без ковбачної продукції. Хоча це не просто. Пробуємо нові рецепти і поєднання. Діти дуже скучають за сосикою в тісіті – без перебільшення найпопулярнішим перекусом.

КП “Школяр” виробляє тепер 15 видів нової випічки без маргарину, на вершковому маслі, або соняшниковій олії. Це кулебяка, хачапурі, ватрушка з м’ясом курки, булочки «Анюта», «Равлик», «Піон», “Сирний батончик”, “Плюшка”, кекс “Весняний”, гамбургер  з м’ясною котлетою, пекінською капустою, огірком , кетчупом, та інші. 

Так, ватрушка схожа на улюблену всіма дітьми піцу, яку раніше робили з ковбасою. Тепер туди додають куряче м’ясо, кетчуп, кукурудзу. 

У шкільних стравах зменшили вміст солі та цукру в десять разів. Якщо раніше йшов 1 грам, то тепер близько 0,12 грама. 

- У нас і раніше була майже несолона і не надто солодка їжа, - кажуть у «Школярику». - Звісно повністю прибрати сіль і цукор не можемо, бо діти таке не їстимуть. Чай тепер майже не солодкий, діти вживають його погано. 

Школярам щодня дають фрукти. Нині це банан, апельсин та яблуко. Ківі не користується популярністю, груша поки дорога. 

Раз у тиждень для дітей влаштовують «рибний день». Але рибу малі ніжинці, за словами Лариси Олексіївни, їдять без ентузіазму. Тому кухарі намагаються приготувати її якнайсмачніше. Розробили рибну котлету «Бужок», куди додається і трішки м’яса. 

Деякі батьки про неї навіть питають, мовляв, що за котлету робили, дітям сподобалося. Для кухарів це найкраща подяка та комплімент. 

Щотижня дітям потрібно давати і кисломолочний сир. Ясна річ у чистому вигляді учні ставляться до цього продукту негативно. У «Школярику» готують з нього запіканку, у школах, де дозволяють площі, сирники та ліниві вареники. 

Плюси та мінуси нового регламенту

На думку Лариси Чернишевої, яка багато років віддала шкільному харчуванню, регламент не надто вдалий. Адже все повинно бути системно. У садочках, приміром, готують за старими вимогами і з «заборонених» у школах продуктів. Також удома діти їдять, що хочуть. А прийдукть  до школи, там їжа не солона, не солодка - прісна.

- Треба, щоб і батьки проводили просвітницьку роботу, - зазначає директорка «Школярика». – Не лише пояснювали дітям користь здорового харчування, які продукти корисніші і т. д., а й впроваджувати у домашнє меню. Ось регламент заборонив реалізацію у буфетах шкіл кулінарних виробів власного виробництва з ковбасою, сосисками, тощо, випічку з великим вмістом цукру, покупних товарів (печива, вафель, зефіру, соків  цукровмісних, тощо). Та для ніжинських школярів це поки не привід масово перейти на гаряче харчування. Чи не у всіх школах дітвора на перерві біжить до найближчого магазину за своїми улюбленими снеками, чіпсами, напоями, тістечками, цукерками. Як не крути, таке діти люблять. А відповідальність за наслідки такого харчування лягає на керівництво шкіл та постачальника послуг харчуванн, тобто “Школяр”. 

Але ми не втрачаємо оптимізму. Об’єднавши зусилля з управлінням освіти, педколективами та батьками, спільно виховаємо в дітей розуміння необхідності здорового харчування. 

Підготував Михайло Ломоносов

Ніжин, школа, меню, Санітарний_регламент Ніжин, школа, меню, Санітарний_регламент
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: