Завантаження ...
banner

У Ніжині студент організував безкоштовні курси корейської мови

З лютого у Ніжинському молодіжному центрі в очному форматі стартували курси вивчення корейської мови та культури. Групу сформували майже відразу. Поки вільних місць нема. До цього через коронавірус перші та поки єдині курси корейської у Ніжині проходили онлайн.

З лютого у Ніжинському молодіжному центрі в очному форматі стартували курси вивчення корейської мови та культури. Групу сформували майже відразу. Поки вільних місць нема. До цього через коронавірус перші та поки єдині курси корейської у Ніжині проходили онлайн. 

Викладає на курсах не кореєць і навіть не лінгвіст, а студент факультету культури та мистецтв Ніжинського університету, ніжинець Іван Ващук. Хлопець має середній рівень володіння цією азіатською мовою і два роки мовної практики, бо жив і працював у корейському Сеулі

Невипадковий кастинг 

- До Кореї я потрапив досить спонтанно, - ділиться майбутній хореограф Іван Ващук. - Пішов з друзями на кастинг, де відбирали аніматорів для корейського парку розваг. Проте брати участь у відборі я не планував, але вирішив спробувати і пройшов. Так, 2018го уперше поїхав у Корею на рік. 

Як виявилося, у Азії сподіватися на англійську, навіть якщо досконало її знаєш, не слід. Тут нею володіють лише одиниці. Так було і в Кореї. Тому я вирішив помалу опанувати корейську, щоби хоч трішки розуміти, що діється навколо мене. Навіть на роботі, щоб не залежати від перекладача, який постійно з нами не сидів, а відразу розуміти що треба. Усе ж ми працювали з людьми. 

Так, знайшов репетитора. Це була жінка, яка знає російську і має родичів у Казахстані. З нею я й пройшов шлях опанування корейської, яка, до речі, вважається ізольованою мовою. Як виявилося, за правилами ця мова доволі легка, навіть примітивна. Українська, порівняно, з корейською, набагато важча. Трудність у тому, що вона працює не за нашою мовною логікою, якщо так можна сказати. 

Приміром, наше речення “Давайте не спати всю ніч” корейською звучить як одне слово і т. д. Корейці не люблять багато говорити, у них таких “всеохопних” слів дуже багато. 

Що ж до культури корейців, то важливе місце в ній посідає висловлення поваги. Не лише старшим, а й ровесникам і т. д. Корейці глибоко поважають один одного. Це виражається у напівпоклонах. Є навіть їх градація. Рівень поклону (вище, нижче) залежить  від того з ким ти вітаєшся, дякуєш, і тому подібне. 

У мене також чисто на автоматі таке буває. Нещодавно на переході пропустив водій. Я зупинився, розвернувся лицем до нього і зробив напівпоклон, як кореєць. Ситуація була доволі комічна. 

Також у корейців багато уваги приділяють чистоті підлоги. Це важливо, бо у сімейному колі, чи з гостями, друзями, корейці збираються на підлозі. Це історична традиція, повязана з використанням техніки опалення домівок, коли підлога будинку була теплою. Хоча в кожній квартирі є диван, стіл, стільці. 

Повсякдення корейців стримане і сучасне. Міста з хмарочосами, штучним світлом, розвинутою інфраструктурою, що слугує мільйонним потокам людей. Корейці багато  працюють. Дуже дорого коштують продукти харчування, особливо фрукти та овочі. 

Читати також: 
У Ніжині розпочався проект “Art vs Covid – 19”

Незвичайна студентка

Ніжинському молодіжному центру такий курс Іван запропонував сам. Захотів докластися до розвитку молодіжного життя, урізноманітнити його. Цікаво, що про молодіжний центр у Ніжині, хлопець дізнався за сотні кілометрів від рідного міста, коли брав участь у Бур-турі (волонтерський проект, за яким безкоштовно допомагають будувати, ремонтувати громадські, соціальні обєкти - Авт.) в Одеській області. Коли повернувся, одразу сюди завітав. Став співпрацювати з активом молцентру. Допомагав з постановкою дефіле на один із загальноміських заходів і таке інше.

А у листопаді минулого року розпочав на базі Ніжинського молодіжного центру авторський онлайн-курс з вивчення корейської. Молодь зацікавилась і приєдналася. Проте не лише ніжинська і не лише молодь. Так одна дівчина з Харкова побачила анонс у Фейсбуці і розповіла своїй бабусі-пенсіонерці. Жінці така ініціатива дуже сподобалася і вона приєдналася до курсів Івана. Хоча навчання проходить онлайн, вона показує одні з кращих успіхів у групі, мотивуючи значно молодших однокурсників. 

- Зараз проводжу заняття одночасно й очно і дистанційно, - розповідає Іван. - Вчимося по стандартному безкоштовному підручнику і робочому зошиту з мережі.  Так вчився і я. Також імпровізую. Роблю вирізки з корейських серіалів, мультфільмів, пісень. Щоб студенти чули слова і фрази вживу. 

До слова, Іван збирався здавати екзамен на знання корейської, щоби отримати сертифікат. Проте завадив карантин що затягнувся майже на рік. За його власним екзаменом, володіє мовою на рівні upper-intermediate, тобто вище середнього. 

Викладання йому подобається, як і подальше вдосконалення екзотичної корейської. Можливо вона знадобиться Івану у подальшому, хоча він поки в Корею не збирається. Хоче опанувати хореографію і займатися творчістю. 

Михайло Ломоносов 



Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: