Завантаження ...
banner
banner

Порушили болючу тему: у ніжинській бібліотеці презентували книгу

Порушили болючу тему: у ніжинській бібліотеці презентували книгу  фото

23 червня відвідала презентацію видань «МІСТО, З ЯКОГО ПОЧАЛАСЯ ВІЙНА», присвячених проблемі порушень прав людини, які відбувалися під час захоплення та окупації Слов’янська з 12 квітня по 5 липня 2014 року.

Захід відбувся в читальній залі Ніжинської Центральної Бібліотеки (директор - Олена Єкименко).

Ініціатор презентації - громадська активістка з Носівки Тетяна Зезюлькіна.

Книгу презентували співавтори Олексій Біда, Надія Нестеренко та Марія Білякова.

На презентації були присутні голова ГО "Ділова жінка" Тамара Стратілат, директор Музею рідкісної книги НДУ ім.М.Гоголя Олександр Морозов, представники "Червоного Хреста", волонтери міста, працівники міських бібліотек та читачі.

Слов’янськ не просто місто, з якого почалася війна на Сході України, - події в ньому стали рольовою моделлю для захоплення інших міст Донбасу.

Правозахисники розповідали про особливості життя міста в період окупації, діяльність незаконних збройних формувань, підконтрольних РФ та роль Ігора Гіркіна, переслідування мешканців міста за релігійні переконання, роль церкви МП, які незаконні збройні формування використовували в якості збройних складів, про обстріли та мінування об’єктів цивільної інфраструктури, про настрої громадянського суспільства і про умови, в яких працювали місцеві журналісти під час подій 2014го року.

Для мене було особливо цікавим дослідження Надії Нестеренко щодо інформаційної війни, і проросійських наративів, які використовувалися у ЗМІ місцевого і регіонального рівня, а також в українських проросійських ЗМІ і, звичайно ж, ЗМІ країни-агресора.

Говорили також про проросійську пропаганду в місті і який вплив вона має на настрої мешканців, про пошук шляхів примирення в громаді після відновлення урядового контролю над Слов’янськом і більш глобальну проблему - життя після війни і процес реінтеграції Донбасу.

Нам всім потрібно засвоїти цей "урок", зробити "роботу над помилками" і більше не повторювати. Тому що "уроки" історії дуже болючі для всієї країни, не залежно від міста, в якому стався збройний конфлікт...

У наш час інформацію використовують частіше у якості "зброї", як то кажуть "тихою сапою". Ми живемо в час інформаційної війни. І це важливо усвідомлювати.

По великому рахунку інформаційне проросійське підгрунтя залите ще з 2010 року про поділ України на східну і західу, створило добрий фундамент і будь-яке місто, наближене до кордону може стати Слов'янськом.

Наш з вами ЩИТ від інформаційної ЗБРОЇ - фільтрувати і перевірятм інформацію, яку ми споживаємо, ретельно відбирати ЗМІ, ЯКІ ми читаємо і ЯКІ канали ми дивимося.

Дякую за запрошення директору НЦБ Олені Якименко. Детальніше про презентацію прочитаєте у матеріалі згодом.

А зараз можете порадіти за мене - Олексій Біда, Надія Нестеренко та Марія Білякова подарували мені цю книгу зі своїми автографами. Дякую за подарунок і неперевершену презентацію!

Це ще одна книга про події 2014го року, написана на основі свідків цих подій у моїй домашній бібліотеці 

Довідково: Видання «Місто, з якого почалася війна» підготували Східноукраїнський центр громадських ініціатив, БФ «Восток SOS», Правозахисний центр громадських досліджень, ГО «Молода Просвіта Прикарпаття», ГО «Громадський комітет захисту конституційних прав і свобод громадян», які є членами Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі», за підтримки

Kurve Wustrow – Centre for Training and Networking in Nonviolent Action в рамках програми «Громадянська служба миру», яка фінансується Федеральним урядом Німеччини.

Видання «Місто, з якого почалася війна: на головну роль призначено...» підготовлено та представлено УГСПЛ за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) "Права людини в дії"

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: