Завантаження ...
banner
banner

Як Ніжин Івана купав, або гуляння ніжинців на Івана Купала (фото)

Як Ніжин Івана купав, або гуляння ніжинців на Івана Купала (фото) фото

Свято Купала — одне з давніх, дохристиянських свят східних слов'ян. Традиційне свято, що після запровадження християнства відзначали вночі перед Івановим днем 24 червня. Свято за християнською прив'язкою почало припадати в ніч на 7 липня. Сучасна назва свята включає ім'я християнського святого Івана Хрестителя. Квінтесенцією свята є очищення за допомогою вогню та води — давня форма магічних дій.

У Ніжині вирішили не порушувати традицій і не "відтягувати задоволення" до вихідних, тому у вівторок 6 липня у Ніжині відбулися гуляння приурочені до свята Івана Купала.

Танцями, піснями, жартами та запалюванням великого вогнища відсвяткував Ніжин Івана Купала. Вже традиційним став ярмарок ніжинських народних майстрів. Тут можна було не лише помилуватися витворами рук місцевих талантів, а й придбати щось на згадку.

Також до уваги глядачів була представлена концертна програма, де місцеві музики розкривали всі свої вокальні та акторські здібності.

Під запальну народну музику файні парубки та дівчата витанцьовували посеред невеличкого майданчика, дітлахи радо долучалися до загального весілля, їх буквально силоміць відтягували від артистів, яким треба було багато місця аби розвернутися...Дорослі активно аплодували. Всі були у захваті від концертного дійства. 

Особливо потішив Купайло, що приплив на свято разом з чарівною мавкою-супутницею. Вдвох вони чимдуж поливали глядачів водою за допомогою зелених гілочок та відра, така собі імпровізована літня банька вийшла. Потім всі разом пішли водити хоровод. Це малечі неабияк сподобалося, адже діти з радістю долучаються до будь-якої активності з дорослими.

Однією з найпопулярніших традицій на Івана Купала є пускання вінків за водою.  Існує повір'я, що незаміжні молоді панночки так ворожили на наречених. Мовляв, куди вінок попливе, звідтіля й коханого чекати. Це все супроводжувалося заграваннями з парубками та жартами.

Кульмінацією Купальських гулянь є запалювання величезного вогнища й стрибки через вогонь, наші предки вважали, що так людина очищається від усього лихого та оновленою починає новий сонцелік.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: