Завантаження ...
banner
banner

Кому дістанеться? — «Попит» на ландшафтний парк «Ніжинський» зростає 

tn_22072021_d3.jpg

Комісія щодо передачі «Регіонального ландшафтного парку «Ніжинський»» одній із громад, земельні ділянки яких залучені в межі парку, продовжує активну роботу.

Комісія щодо передачі «Регіонального ландшафтного парку «Ніжинський»» одній із громад, земельні ділянки яких залучені в межі парку, продовжує активну роботу.

Нагадаємо, минулого пленарного засідання сесії районної ради, де було розглянуто проект рішення щодо передачі «РЛП «Ніжинський»» Ніжинській ТГ, голоси депутатів розділися навпіл. Більшість депутатів утрималися від голосування взагалі, посилаючись на недосконале вивчення даного питання. Тоді було прийнято рішення про створення тимчасової комісії, яка вивчатиме це питання. До складу комісії увійшли депутати Ніжинської районної ради: Олександр МАШИР, Володимир ДРУГОКОВ, Вікторія КОЛОМІЙЧЕНКО, Віктор РАФАЛЬСЬКИЙ, Анатолій ВЕРШНЯК.

Головним питанням, яке, поки що, залишається відкритим, є питання щодо передачі земель парку, разом із комунальною установою, Ніжинській територіальній громаді. Хоча, як зауважив директор КЗ «РЛП «Ніжинський»» Богдан Красновид, мови про передачу земель йти не може взагалі, земельні ділянки залишаються у тих громадах, яким вони зараз і належать. Має передатися лише установа.

Нагадаємо, що регіональний ландшафтний парк «Ніжинський» був створений згідно рішення Чернігівської обласної ради від 28 травня 2015 року «Про створення регіонального ландшафтного парку «Ніжинський» та розширений згідно рішення Чернігівської обласної ради від 10 вересня 2015 року «Про зміну меж регіонального ландшафтного парку «Ніжинський». Парк розташований на території Ніжинського району Чернігівської області. Загальна площа РЛП становить 6122,6991 га.

Основним завданнями парку є: підтримання екологічної рівноваги та забезпечення сталого розвитку території; створення умов для відпочинку, туризму та екскурсій; відродження місцевих традицій природокористування, розвиток органічного сільського господарства, бджільництва; відбудова пам'яток історії та культури; збереження матеріальних та естетичних цінностей ландшафту. Для того, щоб забезпечити виконання всіх цих завдань, рішенням Ніжинської районної ради 04 вересня 2015 року було створено комунальний заклад «Регіональний ландшафтний парк «Ніжинський» Ніжинської районної ради». А оскільки реалізація всіх цих заходів потребує витрат, які районна рада покривати не в змозі, раніше взяти установу на баланс зголосилася  Ніжинська ТГ. Проте сьогодні під час засідання комісії стало відомо, що Крутівська ТГ також хоче взяти на баланс цей заклад, про що направила офіційне звернення до Ніжинської районної ради 16 липня 2021 року.

Ще одне важливе питання, яке обговорювалося у сесійній залі, та над яким наразі працює комісія, є питання щодо правомірної передачі майна установи із балансу Ніжинської районної ради на баланс Крутівської ТГ. Як повідомив голова комісії Олександр Машир, майно було передано розпорядженням тодішнього голови райради, яке затвердили депутати на останній сесії минулого скликання. Тоді ж одним рішенням було затверджено більше 40 розпоряджень районного голови. Тож саме правомірність таких дій має визначити Прокуратура, наголосив голова комісії.

Крім того, постало питання використання коштів, які були виділені у 2017 році, в рамках Програми "Clima East: Збереження та стале використання торфовищ", що впроваджувалася Програмою розвитку ООН в Україні. Депутати та члени комісії так до кінця і не розібралися скільки і на що саме були використані дані кошти та хто був розпорядником і яке відношення до цих коштів мала Ніжинська районна рада, якщо мала взагалі…

Тож, наразі говорити про передачу парку одній із громад району зарано. Комісія продовжує працювати, а «попит» на парк – зростати. Адже крім Крутівської ТГ, із офіційним зверненням передати парк громаді звернулася Вертіївська ТГ, а обласна рада на наступну сесію районної ради також готує звернення на передачу парку на баланс області.

Вікторія Коломійченко, журналіст, депутат Ніжинської районної ради