Завантаження ...
banner

Викладач Ніжинського коледжу культури і мистецтв власноруч зробив мамонта [ФОТО]

Викладач Ніжинського коледжу культури і мистецтв власноруч зробив мамонта [ФОТО] фото

Скульптура мамонта заввишки 2,35 метра з’явилася на подвір’ї Мезинського археологічного музею імені В.Є. Куриленка у липні цього року. За словами митця, ідея створення скульптури належить директорці Мезинського НПП Ніні Симоненко, але ескіз, розміри, цілісність і форму майстер розробляв особисто.

Юрію Ващенко 34 роки, він викладач композиції у Ніжинському фаховому коледжі культури і мистецтв ім. Марії Заньковецької. У 2013 році закінчив Київську державну академію декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука за спеціалізацією «художня обробка деревини». Професійно працювати з деревом почав близько 10 років. Його роботи можна побачити в Ніжинському агротехнічному інституті, природному парку «Беремицьке», багато скульптур роз’їхалося у приватні колекції, повідомляє ПіК

Робота над мезинським мамонтом тривала близько 3 місяців, з яких підготовчий процес зайняв два місяці, а безпосередня робота з деревом близько місяця.

Скульптура набірна: голова та хвіст з цільної колоди тополі, решта – сосна та дошки чорної тополі. Майстер спочатку зібрав каркас, а потім наповнення вертикальними ритмами за рахунок зафіксованих дошок, на яких інтерпретовано і осучаснено автентичний Мізинський орнамент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині відбудеться унікальний фестиваль Mamont Fest «Єднання племен».

Найскладніше – розпочати роботу, говорить Юрій Ващенко. А якщо скульптура монументальна, складно розрахувати точний кінцевий результат. Та зовнішній вигляд мезинського мамонта виправдав всі очікування. Скульптура дуже точно підкреслює автентичні мотиви місцевості, де вона була встановлена. Мамонт тонувався за рахунок обпалювання вогнем. Для довговічності скульптура оброблена спеціальним маслом.

Побачити скульптуру і сфотографуватися можна у Мезині Понорницької громади, на подвір’ї археологічного музею імені В.Є. Куриленка.

Спілкувалась Ольга Кунтиш.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: