Завантаження ...
banner
banner

Яким буде Чернігів за 30 років

Яким буде Чернігів за 30 років фото

До цієї дати ми (колектив сайту 0462.ua) опублікували шість частин огляду того, як жив Чернігів протягом цього періоду (РАЗ, ДВА, ТРИ, ЧОТИРИ, П'ЯТЬ, ШІСТЬ). Тепер час зазирнути вперед і уявити, яким буде такий самий дайджест у 2051-му, повідомляє сайт міста Чернігова

Отже, Україна готується святкувати 60-річчя відновлення Незалежності. А у Чернігові…

«Обережно. Двері зачиняються». Наступна станція – «Стадіон імені Олександра Рябоконя». Колись тут – неподалік Валу – хотіли встановити колесо огляду, але передумали, тож тепер на цьому місці – вхід до станції метро «Дитинець» – першої у Чернігові, яку відкрили до 50-річчя Незалежності України. За наступні 10 років у Чернігові побудували дві гілки на 13 станцій.

Яким буде Чернігів за 30 років, фото-1

Одна – Придеснянська зі станціями «Жавинка», «Антонієви печери» (її відкрили у процесі пошуку підземного ходу на Київ), «Дитинець», «Стадіон імені Рябоконя» (перейменували після перемоги «Десни» під його керівництвом у Лізі чемпіонів-2036, «Пивна палатка на Переправі» (місцева пам’ятка – найстаріша тимчасова споруда у місті), «Коло на Малиновського», «Вознесенське».

Друга – Стриженська зі станціями «Золотий берег», «5 кутів», «ТРЦ Кіностудія імені Довженка» («Голлівуд» перейменувався після того, як українські стрічки шість разів поспіль вигравали «Оскар»), «Аеропорт Півці», «Аквапарк Полуботки», «Халявин».

Будується нова лінія, яка має з’єднати молоді перспективні райони, що активно забудовуються – Новий Білоус з Товстолісом. Її мали відкрити до 2051 року, але роботи затримали через неможливість пробити тунель через сміттєзвалище. Проте у мерії запевнили, що сміттєпереробний завод, який обіцяють побудувати за 3 роки, вирішить цю проблему.

З відкриттям метро чернігівцям нарешті стало простіше добиратися до одного з 49 Центрів вакцинації від COVID-19. Медики прогнозують, що нинішніми темпами за рік другу дозу вакцини отримають нарешті дві третини жителів міста. Лише після цього у Чернігові знімуть карантинні обмеження і почнуть пропускати людей через блокпости. Цього з нетерпінням чекають естрадні зірки, яких місцева влада запросила на святкування Дня міста – Вєрка Сердючка, Камалія та Михайло Поплавський.

Яким буде Чернігів за 30 років, фото-2

Продовжується асфальтування проспекту Лук’яненка (до 2037 року – вулиця Рокоссовського). Це ювілейний 10-й ремонт дороги від часів її перейменування. У відповідь на обурення активістів, розслідування щодо можливих зловживань ведуть слідчі КП «Муніципальна варта» під процесуальним керівництвом КП «Прокуратура». До кінця року справу можуть передати на розгляд КП «Деснянський районний суд». Якщо курс на децентралізацію і самостійність громад буде продовжено, у місті планують створити КП «СБУ» та КП «Конституційний суд».

Яким буде Чернігів за 30 років, фото-3

Минулого року в Чернігові нарешті реалізована програма обліку зелених насаджень. Тепер усі 18 дерев старші за 10 років отримали свій інвентарний номер і захисний ордер.

На вересень у 74-поверховому діловому комплексі на Красній площі призначено ювілейну 10 у цьому році конференцію міжнародних фахівців з розвитку туризму. Вона пройде під гаслом «Відродимо самобутній туристичний потенціал перлини над Десною, у якій представлені третина Східноєвропейських пам'яток архітектури домонгольського періоду». У порядку денному – розробка концепт-плану проведення у наступному році унікального гастрофестивалю товченої картоплі – Гартаначка-2052. «Фестиваль має стати справжнім туристичним магнітом», – запевнили в управлінні туристичних магнітів Чернігівської міської ради.

Яким буде Чернігів за 30 років, фото-4

Нарешті вирішена і проблема з парковками. Усе – завдяки будівництву величезного паркінгу між річкою Стрижень і ТРЦ «Кіностудія імені Довженка». Старожили кажуть, що колись тут лісопарк. Утім, межі парковки досі остаточно не визначені. Тож існують ризики спроб її самовільної забудови.

На жаль, поки не вдається переконати перевізників установити у маршрутках валідатори для оплати проїзду. У свою чергу вони пішли назустріч місту і пасажирам: заклеїли скотчем протікаючий дах і зробили тихіше музику в салоні.

Завдяки наполегливості громадських активістів, Чернігову вдається у міністерстві транспорту про лобіювати залізничне сполучення з Дрімайлівкою. На літо в якості експерименту маршрут продовжать до Ніжина, куди потяг прибуватиме о 2:57 ночі. Старожили згадують, що колись з Чернігова можна було без пересадок доїхати до Києва. А в архівах час від часу знаходять підтвердження сполучення зі Львовов і Харковом.

На Масанах позаминулого року відкрилася нова сучасна школа. Таким чином, кількість загальноосвітніх навчальних закладів у місті знову зросла до чотирьох. На наступні 5 років депутати міської ради запровадили мораторій на оптимізацію шкіл.

Яким буде Чернігів за 30 років, фото-5

Переможцем голосування за Бюджет участі став проєкт школи № 1 – найбільшу підтримку серед чернігівців отримала ініціатива облаштування на території школи океанаріума, зменшених копій єгипетських пірамід у масштабі 1:10 і комплексу із 19 фонтанів. Батьки школярів видихнули спокійно до наступного року – повідомлення у групах Viber зникли.

Продовжується повернення до історичних джерел міста. В рамках цієї концепції новим гербом Чернігова став герб Святого Владислава. За збігом обставин саме так звати міського голову, який очолює місто вже 9-й термін.

Яким буде Чернігів за 30 років, фото-6

Вулиця Пухова попала під черговий етап декомунізації. Топонімічна комісія вирішила перейменувати її, оскільки вулиця носить ім’я на честь воєначальника Миколи Пухова, який проходив службу у лавах Червоної армії з 1918 року. Аби жителям вулиці не було складно запам’ятовувати нову назву, члени комісії запропонували назвати її «вулиця Пухова». Але тепер уже з наголосом на літеру О чи А (в українській мові обидва варіанти правильні). Аби нове ім’я відповідало реаліям, сюди пересадять обидві тополі з Кордівки, які кожного липня нагадуватимуть про перейменування.

Яким буде Чернігів за 30 років, фото-7

Після того, як провалилася ідея внести до списку ЮНЕСКО історичний центр Чернігова (експертам не сподобався реалізований проєкт термомодернізації Спаського і Борисоглібського собору з заміною вікон на енергозберігаючі), місто просуває нову ідею: включити до переліку «Шедеврів нематеріальної спадщини», де вже присутні бельгійське пиво, корейська кімчхі, узбецький плов і вся традиційна французька кухня, ще і чернігівську піцу від «Базис» з такими унікальними невід’ємними складовими, як олія і часник. Логотип для просування ініціативи – дві перехрещені виделки.

Чернігів стає першим в Україні містом, яке забороняє відкривати нову кав’ярню, якщо ближче, ніж на 3 метри вже діє існуюча. Для аптек запроваджене таке саме правило з більш жорсткими обмеженнями – потрібно витримувати дистанцію у 4,5 метри.

Автомобілісти виходять на акцію протесту, вимагаючи виділити їм бодай одну смугу на найбільшій пішохідній вулиці Чернігова – проспекті Миру. Розглядається варіант звуження велосипедної, самокатної, моноколісної та гіроскутерної доріжок, аби реалізувати вимогу водіїв.

Найбільш популярний чернігівський паблік «Пафосний Чернігів» у найбільш популярній у світі соціальній мережі «RNW-7.22» (просто назви до цього часу вже закінчилися) оголошує збір коштів на проведення дискотеки для пенсіонерів на Алеї героїв.

Яким буде Чернігів за 30 років, фото-8

Представники Книги рекордів Гінеса вносять Чернігів у чергове видання, як місто з найбільшою кількістю фонтанів на душу населення. У середньому на одного чернігівця (включно з немовлятами і заробітчанами з Києва) припадає по 2,7 фонтана.

Кількість киян, які приїздять до Чернігова у пошуках роботи досягає критичної межі. Місто вводить 70-відсотковий податок на їхню зарплату, вводить для людей без чернігівської реєстрації продуктові картки і запускає соціальну ініціативу «Понаїхали», але не може впоратися з проблемою. Основні роботи, на яких зайняті мешканці поки що столиці – будівництво фонтанів, укладання асфальту, підрахунок туристів. Серед сезонних робіт – виставлення на тротуари і прибирання назад ящиків з катальпами.

Пляж «Золотий берег» занепадає, адже чернігівці віддають перевагу морським курортам – Ладан, Варва, Срібне. Хто любить більш спекотний клімат – вирушає на узбережжя Полтавщини. Прогнозується, що через зміни погодних умов, на 70-річчя Незалежності морські пляжі будуть вже в районі Валу.

Яким буде Чернігів за 30 років, фото-9

Чернігів готується святкувати 2000-річчя з дня заснування. Дата підтверджена новими археологічними знахідками.

Дмитро Пономаренко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: