Завантаження ...
banner
banner

Представники різних управлінь та сучасний сервіс: будні Ніжинського ЦНАПу

photo_2021-09-20_13-07-19.jpg

В ході децентралізації спроможні громади отримали більш широкі повноваження, ресурси і відповідальність. Перелік послуг, які можуть надаватися на місцях, постійно розширюється. У свою чергу, мешканці об’єднаних громад очікують від місцевої влади зручних та якісних адміністративних послуг.

В ході децентралізації спроможні громади отримали більш широкі повноваження, ресурси і відповідальність. Перелік послуг, які можуть надаватися на місцях, постійно розширюється. У свою чергу, мешканці об’єднаних громад очікують від місцевої влади зручних та якісних адміністративних послуг.

Повідомляє MYNIZHYN

Саме для швидкого та зручного отримання містянами різноманітних адміністративних послуг у Ніжині був відкритий ЦНАП – центр надання адміністративних послуг.

Ніжинський ЦНАП – це заклад, де можна отримати найнеобхідніші адміністративні послуги у комфортних умовах.

6 вересня виповнюється рівно пів року, як у Ніжині почав діяти новий Центр надання адміністративних послуг.

Що собою являє ЦНАП, як функціонує та що може запропонувати мешканцям Ніжинської громади вирішили дізнатися журналісти MYNIZHYN.com.

-ЦНАП починається з рецепції!

Так запевняє Володимир Градобик, начальник відділу адміністративно-дозвільних процедур виконавчого комітету Ніжинської міської ради.

Саме до рецепції першочергово звертаються громадяни. Записатися на прийом й отримати важливу інформацію можна у адміністратора ЦНАПу, який приймає на рецепції. Тут працюють найбільш досвідчені спеціалісти, які розуміють всі напрямки діяльності й специфіку надання послуг, а це майже 200 напрямків .

«Щоб задовольнити потребу людей в отриманні якісних адміністративних послуг ми здійснюємо прийом як за живою чергою так і за записом», - розповідає Володимир Миколайович.

Безумовно перевагу надаєм запису, в першу чергу це антиковідні заходи, зберегти здоров’я не лише людей, а й працівників.

Якщо у людини немає часу та можливості записатися на прийом, а адміністративну послугу необхідно отримати терміново, то ми не відмовляємо, просто пропонуємо скористатися живою чергою. Як тільки виникає можливість у спеціаліста прийняти відвідувача з живої черги, то він це робить. Треба зауважити, що черга в ЦНАПі розписана на декілька тижнів вперед по деяких послугах.

-Які найчастіші запити?

На сьогоднішній день найчастіший запит щодо реєстрації місця проживання особи. Це пов’язано з чималою міграцією студентів. На другому місці по затребуваності це довідки для отримання субсидій та матеріальної допомоги управління соціального захисту населення. Третє, це речові права - реєстрація права власності, оренда, суборенда та ін.

Слід зазначити, що ЦНАП ніжинської районної державної адміністрації практично припиняє свою діяльність, то до нас звертаються мешканці оновленого ніжинського району, а це від Нової Басані до Батурина, за отриманням адміністративних послуг. Найчастіше звертаються мешканці Борзнянського та Бахмацького районів.

Четверте місце за частотою запитів – це реєстр юридичних осіб, підприємців. Одні відкриваються, інші припиняють діяльність. Ідуть постійні зміни у статутних документах.

-Коли створений ЦНАП?

Сам по собі ЦНАП утворений у 2014 році, але у оновленому, зручному приміщенні відремонтованому за кошти Ніжинської міської ради, ми працюємо з 6 травня 2021 року. Саме на день міста відбулося офіційне відкриття ЦНАПу в сучасному приміщенні. Все обладнання, крім рецепції, закуплено за допомогою міжнародних програм та грантів.

-Скільки людей приймають спеціалісти ЦНАПу?

В середньому за тиждень близько 1 тис осіб.

-Чи працює ніжинський ЦНАП з порталом ДІЯ?

Звичайно. Центр надання адміністративних послуг Ніжинської міської ради співпрацює з порталом ДІЯ. Наприклад останні нововведення для отримання послуг з державної реєстрації місця проживання Ніжину присвоєно унікальний QR-код. Наприклад для видачі довідки про склад зареєстрованих осіб, якщо людина не має змоги пред’явити паперові документи, необхідно просканувати QR-код на кожну окрему послугу, що знаходяться у нас на стенді. Потім обрати наш заклад для отримання документів і нам на пошту надійдуть електронні версії документів, при умові, що людина зареєстрована на порталі ДІЯ. На даний час такий алгоритм діє лише по паспортах, сподіваємося, що найближчим часом сучасний сервіс буде розширено і для інших видів документів.

-Які підрозділи співпрацюють з ЦНАПом?

Згідно чинного законодавства у ЦНАПі виділяються робочі місця для інших структурних підрозділів міської ради, інших суб’єктів надання адміністративних послуг. Зокрема у нас постійно працюють спеціалісти управління соціального захисту, працівники пенсійного фонду України, відділу архітектури, комунального майна та землі, укладені меморандуми на співпрацю з центром зайнятості, йде процес підготовки підписання меморандуму з фондом соціального страхування. Це дає можливість людині обирати куди звернутися, чи безпосереднього до управління та відділу, або отримати послугу у нас

Також вже підписаний меморандум про співпрацю з УДМС – українською державною міграційною службою в Чернігівській області.

Наразі завершується процес придбання обладнання для видачі паспортних документів. Плануємо до кінця поточного року видавати громадянам, які досягли 14 років їх перші паспорти, також паспорти громадянина України та закордонні паспорти.

Це все можливо завдяки субвенції з державного бюджету України і зараз завершується процедура купівлі даного обладнання. Ще раз наголошую, що це буде альтернатива і громадяни самі обиратимуть куди звертатися – чи то до паспортного столу по вулиці Яворського, чи до нас.