Завантаження ...
banner
banner

Родина з Ніжина перетворює захаращені ділянки на невеличкі алеї

Родина з Ніжина перетворює захаращені ділянки на невеличкі алеї фото

«Ще з одного чагарника створили алею з лип, кленів та горіхів», — так підписав викладені у соцмережі світлини заступник начальника Ніжинського комунального підприємства «Виробниче управління комунального господарства», депутат Ніжинської міської ради Андрій Гомоляко, таким чином, надавши інформаційний привід для спілкування з журналістами.

— Андрію Олексійовичу, де знаходиться алея, про яку йдеться? Чому саме ця локація?

— Це Прогресівський район міста Ніжина. Цю локацію ми обрали не випадково – спочатку поспілкувались з мешканцями прилеглих будинків, послухали їхню думку. Прийняли спільне рішення: було б непогано зробити тут невеличку «зелену зону». Ми створюємо такі зони, тільки вислухавши побажання мешканців прилеглих будинків.

— Скажіть, будь ласка, а хто це – «ми»?

— Це я та моя родина: сини Андрій та Олександр і жінка Дар’я.

— Скільки молодих дерев висадили цього разу?

— Близько півсотні.

— Це чимало. Навіщо стільки?

— Слід враховувати, що виживуть не всі. Крім того, робимо підсадку на інших локаціях – замість тих, що не прийнялися.

— Виявляється, це не перша локація, де попрацювала ваша родина…

— Напевно, вже десята за два роки. Раніше ми створили подібні «зелені зони» на спортмайданчику біля 15-ої школи, в районі двох мостів, вздовж проїжджої частини на вул. Шевченка, біля хореографічної школи, біля будинків №104, 112, 114 на вул. Шевченка, в районі Магерок, вул. Синяківської тощо.

Читайте також: Ніжинська спільнота прибирала ліси

— А де берете посадковий матеріал?

— У лісі. Їдемо, приміром, за грибами – мимохідь накопуємо самосіянців. Таким чином, робимо дві добрих справи одночасно: і ліс проріджуємо, і нові насадження у місті створюємо.

— Повернемося до першої локації, через яку розпочалася наша розмова. Ви написали, що раніше на цьому місці ріс чагарник…

— Так, ця ділянка була захаращеною, сюди несвідомі громадяни виносили сміття. Кілька днів тому ми – наша родина та юні мешканці прилеглих будинків — прибрали звідси непотріб, в тому числі й стару аварійну аличу, яка впала. Дозвіл на це отримали у відповідного фахівця Управління житлово-комунального господарства та будівництва. До речі, алича була дикорослою і заважала об’єкту зв’язку. У минулу неділю накопали саджанців, а вчора зранку, до початку уроків (Гомоляки-молодші навчаються у школі – авт.), своєю родиною їх висадили. Тут представлені три види дерев: липи, клени і горіхи. Саджали під дощем, тому, сподіватимемося, всі дерева приймуться.

— Андрію Олексійовичу, не можу не поставити запитання: чому ви це робите – безкоштовно, у свій вільний час? 

— Відповідь дуже банальна: намагаємося внести свій посильний внесок у благородну справу – озеленення рідного міста. Ми не чекаємо на подяку – робимо це щиро, від душі. Щасливі, що наші діти нас підтримують. 

А нижче – коментарі від вдячних ніжинців.    

Наталя Гула: «Дякуємо! Із рук родини Гомоляк дерева добре приймаються. Дуже гарна висаджена вами алея на Шевченка біля ЗОШ №15. Буде влітку приємний затінок у цій сонячній місцині!»

Anna Dyachenko: «Ви молодці, дуже приємно все це спостерігати і радісно, що це мої знайомі!»

Ніна Павлюк: «Ваші дії є переконливішими за будь-які слова... Прекрасний приклад!».

Джерело: Валентина Савчук, "Уездные новости"

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: