Завантаження ...
banner
banner

Регіональний ландшафтний парк "Ніжинський" - сьогодення й перспективи!

Інтерв'ю.
Триває досить складний, але наполегливий поступ України в Європу. А ініціатива голови Ніжинської районної ради Олега Бузуна дозволила звернути увагу європейців конкретно на Ніжинський район

Триває досить складний, але наполегливий поступ України в Європу. А ініціатива голови Ніжинської районної ради Олега Бузуна дозволила звернути увагу європейців конкретно на Ніжинський район. Детальніше – у нашому інтерв’ю.

Олег Бузун, Голова ніжинської районної ради, ніжинська районна рада, ніжин, новини ніжина, нежин,

- Олеже Віталійовичу. З чого все починалося?
- Все почалося з намірів Європейської комісії та Програми розвитку ООН в Україні реалізувати проект ClimaEast: «Збереження та стале використання торфовищ», одним із компонентів якого було створення регіонального ландшафтного парку «Ніжинський».

Більше двох років тривала копітка робота. За цей період спільними зусиллями зроблено чимало: виготовлена проектно-кошторисна документація, науково обґрунтувана необхідність створення такої природоохоронної установи у межах району, отримано згоду власників розпайованих земель на включення їхніх ділянок до складу парку. 28 січня 2015 року на XXVII (позачерговій) сесії Ніжинської районної ради схвалено проект створення регіонального ландшафтного парку «Ніжинський». А 28 травня на позачерговій XXV сесії обласної ради депутати підтримали рішення про створення парку, до складу якого увійшли території п’яти сільських рад району - Вертіївської, Колісниківської, Кукшинської, Григоро-Іванівської та Стодільської. Парк охоплює 3,7 га.
 
- Проголосували на всіх рівнях, парк є, що далі?
- Так, перший крок зроблено – парк є. Наступним за планом кроком було створення кооперативів. У Вертіївці, - очолює Наталія Луценко, – з виготовлення пелетів на основі відходів деревини, а в Кушині, де керівником Галина Басамець, – молочного. Кооперативи вже створені. Визначені, до цього пусті й занедбані, приміщення для їх розміщення. Тривають ремонти та облаштування. Відбулися тендерні конкурси на закупівлю відповідного обладнання. Гадаю восени кооперативи розпочнуть свою роботу. Вважаю необхідним сказати, що на початку навчального року у всіх п’яти школах вищезгаданих територіальних громад відкриємо еко-класи з надсучасним технічним обладнанням. Крім того, в Колісниківській школі вже встановлений твердопаливний котел, найближчим часом такий самий буде у Кукшинській школі та Вертівському садочку. Тож проект передбачає не лише екологічну складову, а й соціальну.
 
- Створення та реєстрація кооперативів позаду. Але, для повноцінної їх роботи необхідне відповідне обладнання. Хто й за які кошти його купуватиме?
-  Наш спільний з європейцями проект передбачає виділення коштів Єврокомісією на придбання всього необхідного. У Вертіївці буде встановлено повноцінну лінію з виготовлення пелетів, в Кукшині – спеціальний автомобіль для збору в населення молока, холодильне обладнання для його зберігання тощо. На перспективу планується так званий замкнутий цикл виробництва – збір, переробка й пакетування екологічно чистої ексклюзивної продукції місцевого виробництва. Спочатку об’єми обмежуватимуться 500 літрів на день. Якщо спостерігатиметься позитивна тенденція – кооператив розширить сферу впливу – як закупівлі сировини, так і торгівлі готовою продукцією. В сучасному середовищі виробників це буде здорова конкуренція, яка, сподіваюся, вплине на цінову політику й дасть можливість споживачеві обирати продукти харчування за якістю й при цьому підтримувати місцевого товаровиробника.
 
- Чи передбачена проектом оплата праці працівникам кооперативів?
- Ні. Європейці нас не збираються годувати. Вони, як у тій притчі, дали нам вудку, а рибу ми повинні спіймати самі. Приміщення, ремонт, обладнання, техніка, - будь-ласка, а от зарплатню на всьому готовому заробляйте самі. Тож, аби ідея втілилася у життя, нам на місці потрібно наполегливо й цілеспрямовано працювати. Якщо не лінуватимемося – результат, я впевнений, не забариться.
 
- Крім створення кооперативів, які плани щодо самого парку?
- По-перше – це збереження довкілля, ендеміків рослинного й тваринного характеру, які зустрічаються лише на нашій території. Науковці місцевого вишу – університету імені Миколи Гоголя, обґрунтовуючи створення парку, стверджували, що на Ніжинщині є що вивчати й досліджувати. Тож іще один аргумент щодо доцільності створення РЛП – наукові дослідження. 
 
Далі у планах створення екомаршрутів та екостежок як для науковців, так і для пересічних туристів. Аби екоскладова зберігалася, вважаю необхідним розробку ще одного проекту – вело-інфраструктури (техніка, система зберігання та прокату, ремонт, оновлення тощо). Відтак, виникне питання - де переночувати, що поїсти. Для місцевого населення це буде реальна можливість наповнити бюджет як територіальної громади загалом, так і власної кишені зокрема. Кукшинська піщана картопелька з малосольними огірочками і грибами, чи вареники з колісниківськими вишнями можуть стати візитівкою будь-якої господині й екомаршруту в цілому, тож шанси розпочати власну справу на базі регіонального ландшафтного парку є в кожного. 
 
- Чи буде регіональний ландшафтний парк комунальним підприємством і де буде його центральний офіс?
- Так. Це буде комунальне підприємство районної ради і громад, території яких увійшли в межі парку. Щодо центрального офісу, то, як на мене, його варто розмістити у Вертіївці. По-перше – це найбільша територіальна громада з п’яти. По-друге - її розвинена інфраструктура (міжнародна траса, кемпінги та заклади громадського харчування, близькість до залізниці та Ніжині з усіма його складовими). Проте, це не означатиме, що чотири інші територіальні громади будуть за бортом проекту. Кожна з них буде повноцінною складовою парку і за бажання - лідируючою. Головне – креативність, ініціативність, цілеспрямованість.
 
- До речі, у разі вступу в силу реформи місцевого самоврядування, як мінімум  три із чотирьох громад приєднаються до інших, самодостатніх. Як це вплине на роботу парку?
- Хочу зауважити, що, незалежно від змін та реформ, вищезгадані п’ять територіальних громад, як би вони надалі не називалися, будуть об’єднані ідеєю парку, його існування та  життєдіяльності. Попереду ще багато роботи, але, сподіваюся, що регіональний ландшафтний парк «Ніжинський», окрім збереження цінних природних та історико-культурних комплексів і об’єктів, дасть поштовх до створення умов для туризму, відпочинку, інших видів рекреаційної діяльності. Це сприятиме виникненню нових робочих місць, розвитку наукових досліджень, моніторингу довкілля та рекреаційної діяльності, будівництву, реконструкції та реставрації різних об’єктів, формуванню інженерно-транспортної інфраструктури, екологічній освітньо-виховній роботі та, зрештою, широкій рекламі Ніжинщини, де теж є на що подивитися навіть закордонним туристам. Ніжинщина отримала шанс заявити про себе не лише на всю Україну, а й на всю Європу.
 
Олена Найда
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: