Завантаження ...
banner

Остер ще можна врятувати, але часу залишається все менше

Остер ще можна врятувати, але часу залишається все менше фото

Якщо ви це читаєте, зробіть репост, щоб побачили всі, хто може підштовхнути до змін...

Судний день і безводдя, про які колись розповідали в своїх оповідках наші діди, наближається!

На фото ви бачите стан річки Остер. Це - середня річка, протяжністю 199 кілометрів, яка протікає Придніпровською низовиною в межах нових адміністративних Чернігівського, Ніжинського та Прилуцького районів Чернігівської області.

Остер є лівою притокою Десни і повноводдя Десни напряму залежить від таких річок як Остер. Загине Остер - наступною загине Десна. Не буде Десни - в кранах киян не буде питної води...
Сучасний стан річки Остер швидше нагадує передсмертні конвульсії безнадійно хворого, ніж колись величну і повноводну артерію. Річка помирає… Автор цього тексту на власні очі мав змогу переконатися в цьому. Мені вдалося відзняти кадри унікального жахіття – поміж селами Омбиш та Печі, що на Борзнянщині, Остер фактично висох. Якщо нічого не робити, то вона за кілька років загине.
Саме тому пропоную на наступну сесію розробити проект звернення обласної ради до керівництва держави щодо введення режиму надзвичайної екологічної ситуації в басейні річки Остер.
 
З  таким повідомленням звертається у соціальних мережах журналіст Назаренко Віталій
 
Оголосити місцевість зоною надзвичайної ситуації може Президент за поданням РНБО або КМУ, саме тому звернення адресоване керівництву держави. Ну і порушники там не прості, тож без впливу "зверху" до відповідальності їх не притягнеш.
 
Нагадаю, підставами для оголошення окремої місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації є, зокрема, негативні зміни, що сталися в навколишньому природному середовищі на значній території і які неможливо усунути без застосування надзвичайних заходів з боку держави. У нас саме така ситуація і якщо керівництво країни не втрутиться, то річку ми за кілька років втратимо остаточно. Громади своїми силами врятувати річку не зможуть, але вони можуть закидати зверененнями Офіс Президента, Кабінет Міністрів, РНБО.
Подібне зверенення вже направила Козелецька селищна рада. Я сподіваюсь, що її приклад унаслідують інші громади. Річку ще можна врятувати, але часу залишається все менше. Якщо ви це читаєте, зробіть репост, щоб побачили всі, хто може підштовхнути до змін.
 
PS: 22 жовтня Чернігівська обласна рада підтримала Звернення Чернігівської обласної ради до Президента України, Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України, Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України, Секретаря РНБО України, Голови Державної екологічної інспекції щодо надзвичайної екологічної ситуації в басейні річки Остер (лівої притоки Десни). Тепер справа за громадами і районними радами https://chor.gov.ua/.../11912-pro-zvernennia...
 
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: