Завантаження ...
banner

У Ніжині зустрічалися поліцейські, освітяни і міська влада: у фокусі уваги - дитяча безпека

У Ніжині зустрічалися поліцейські, освітяни і міська влада: у фокусі уваги - дитяча безпека  фото

Третього листопада начальник Ніжинського райвідділу поліції Володимир Духно ініціював зустріч із директорами навчальних закладів Ніжина, батьківським активом, представниками влади, депутатами Ніжинської міської ради, керівництвом КП «Муніципальна служба правопорядку «ВАРТА»» та ЗМІ. У фокусі особливої уваги поліції - питання, які стосуються дитячої безпеки.

Зустріч відбулася у Ніжинській гімназії №3. Спільно обговорили шляхи дієвої профілактики вживання наркотичних засобів неповнолітніми, а також оперативне реагування на виявлені факти вживання наркотиків чи їх продаж.

Володимир Духно зазначив, що з розвитком сучасних технологій на новий рівень розвитку виходять і торговці наркотиками та психотропами. Часто наркозбувальники працюють через Інтернет-магазини чи телеграм-канали. Тому замовити он-лайн будь-який наркотик із запропонованого продавцем асортименту не складніше, ніж замовити Інтернет-доставку іграшки чи канцприладдя. Передача наркотика відбувається безконтактно, шляхом залишення оплаченого покупцем пакетика чи згортка десь у парку чи покинутій будівлі.

З огляду на це, на перший план виходить профілактика вживання наркотиків, а також оперативне реагування на появу реклами інтернет-ресурсів продавців згубного товару.

«Молодь - активні користувачі мережі Інтернет та з легкістю опановують меседжери та соціальні мережі. На ряду із позитивом такої їх обізнаності з новими технологіями, змушені констатувати, що наркотики та психотропи для дітей стали доступнішими», - зазначив Володимир Миколайович.

Розвязання цієї проблеми потребує комплексного підходу. Спільними зусиллями батьків, освітян, органів місцевого самоврядування, правоохоронців необхідно профілактувати вживання молоддю наркотичних засобів.

Начальник райвідділу поліції закликав батьків контролювати своїх дітей, їх дозвілля та коло спілкування. У навчальних закладах рекомендував педагогам більше роз’яснювати про шкоду наркотичної залежності та пропагувати здоровий спосіб життя.

Керівник Ніжинської поліції зазначив, що з початку року слідчими райвідділу до суду скеровано 24 кримінальні провадження за збут наркотичних засобів, у тому числі методом «закладок». Він закликав громадян оперативно інформувати поліцію про всі факти виготовлення, вживання наркотиків чи їх продаж. Анонімність таких повідомлень гарантується.

Також Володимир Духно зупинився ще на одному болючому питанні для суспільства: " Надзвичайно важливе значення має контрольоване дозвілля молоді. Я наголошую на тому, що воно має бути саме КОНТРОЛЬОВАНИМ, адже злочинність неповнолітніх невпинно зростає. У вечірній та нічний час молодь збирається на вулицях міста, парках та скверах. Розпивають алкогольні та слабоалкогольні напої, курять цигарки та «айкос». Наголошую на тому, що це заборонено законом! У стані алкогольного сп’яніння молоді люди скоюють адміністративні правопорушення, допускають бійки. Лише за поточний рік на території обслуговування Ніжинського райвідділу поліції неповнолітніми скоєно 5 кримінальних правопорушень! Серед них навіть спричинення тяжких тілесних ушкоджень".

"У жовтні розпочали профілактичні заходи по виявленню правопорушень, що допускається молоддю і що ми бачимо, - зазначає далі очільник поліції, -  Після 22 год. неповнолітні збираються у компанії та допускають вживання алкоголю. Відповідальність за дане порушення настає з 16 років. Поліцейськими складено 18 протоколів за розпивання алкоголю та 19 за куріння – і це лише протягом 1 місяця! Відповідальність за правопорушення, що скоєні дітьми до 16 років несуть батьки. Маємо 133 протоколи за неналежне виховання дітей (у 2021 році було 96). Де неповнолітні беруть алкоголь? У тих же магазинах, що і дорослі! І це при тому, що продаж навіть слабоалкогольних напоїв заборонено особам до 21 року! На розгляд адміністративної комісії при виконавчому комітеті Ніжинської міської ради поліцією направлено 16 протоколів, що буди складені поліцейськими відносно продавців. І це лише за 10 місяців поточного року! Доступність алкоголю дітям – спільна відповідальність як органів місцевого самоврядування, так і громадськості та підприємців міста. Ми і надалі будемо виявляти такі факти та максимально оперативно оприлюднювати їх у ЗМІ. Паралельно з цим ми будемо звертатися до податкової для позбавлення магазину ліцензії на торгівлю підакцизними товарами. Ці порушення не повинні залишатися без реагування! Підсумовуючи свій виступ хочу зазначити, що ми не маємо права опускати руки! І вирішення даної проблеми потребує комплексного підходу. Тільки спільними зусиллями батьків, освітян, органів місцевого самоврядування, правоохоронців можна протистояти згубним звичкам. Я закликаю батьків контролювати своїх дітей, їхнє дозвілля та коло спілкування!» — наголосив Володимир Духно. 

Деякі керівники навчальних закладів Ніжина звернулись до представників правоохоронних органів  з проханням контролювати прилеглі території, оскільки у вечірній час  майданчики  перетворюються на шумні гулянки  з розпивання алкогольних напоїв. На зауваження нічних сторожів закладів  молодь реагує агресивно, іноді навіть вдається до погроз. Нічні посиденьки влаштовують і у дворах – бідкається депутатка Ніжинради Радченко Наталія. На зауваження жителів не реагують, а коли викликають поліцію то на наступний день на їхнє місце приходять інші гуляки... 

Начальник поліції пообіцяв посилити роботу в даному напрямку та взяв усі звернення на контроль.

Підсумувала зустріч начальник управління освіти Валентина Градобик. Вона зазначила, що освітяни готові до тісної співпраці з правоохоронцями.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: