Завантаження ...
banner
banner

7 грудня відзначають Всесвітній день української хустки

7 грудня відзначають Всесвітній день української хустки фото

Це неофіційне свято з'явилося у 2019 році. Воно покликане об'єднати жінок різних професій, віку та національностей для збереження українських традицій. Цього дня по всій країні відбуваються флешмоби та майстеркласи, учасники яких діляться яскравими фото в соцмережах.

                                               Історія свята хустки

День української хустки почали відзначати за ініціативи вінничанки, депутатки Вінницької обласної ради, Президентки Міжнародного Клубу Успішних Жінок України Людмили Станіславенко. Ініціативу підтримали громадські діячі, актори та успішні жінки з України та усього світу. У 2019 році свято відзначили у Іспанії, Канаді, США, Казахстані, Йорданії, Латвії, Індії та Португалії. Цього ж року Людмила Станіславенко ініціювала проведення Дня Української Хустки на державному рівні.

У минулому українки носили хустку протягом усього року. Вона була обов'язковою для заміжньої жінки, а також вважалася показником соціального статусу: молоді жінки носили світлі та яскраві хустки, жінки у віці – темні, вдови – чорні. Жінки із заможних сімей носили хустки з дорогих тканин, бідні – із дешевших.

 

День української хустки відзначають у День Катерини – одне з головних жіночих свят, оскільки ця свята вважається заступницею жіночої долі.

                         Традиції та флешмоб у День української хустки

7 грудня українки по всьому світу беруть участь у флешмобі "Зроби фото/відео з хусткою", викладаючи в соцмережі фото з цим елементом національного одягу. Знімки супроводжують хештегами #Берегине_моя_українська_хустко, #УкраїнськаХустка. Крім того, з нагоди свята проходять майстеркласи, де можна навчитися зав'язувати українську хустку.

Читати по темі:

Катерина Павленко сфотографувалася у ніжинському дукачі

Барабани, колективна “Вишиваночка” та закордонний українець: Мегамарш у вишиванках у Ніжині

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: