Завантаження ...
banner
banner

Світлофор на "Сільмаші" відремонтували ентузіасти. А чому цього не зробила місцева влада?

22 червня на пішохідному переході біля зупинки "Сільмаш" запрацював світлофор. Ми поспілкувалися з одним із двох ентузіастів, які власноруч відремонтували світлофор. Чому вони вирішили його відремонтувати та в що їм це обійшлося читайте далі

светофор нежин сильмаш, нежин новости, ніжин сільмаш

22 червня цього року, на пішохідному переході біля зупинки "Сільмаш" на подив багатьох жителів міста запрацював світлофор, який востаннє працював 7 місяців тому, ще у листопаді 2014 року. Про це редакція Mynizhyn.com повідомляла раніше, але нам тоді не вдалося дізнатися, хто його відремонтував. Представники місцевої влади нічого не відповідали, а ніжинці, які постійно переходять дорогу на зупинці "Сільмаш", лиш дякували невідомим. Лише місяць по тому ми дізналися, що це зробили працівники консервного заводу Глущенко Олексій Миколайович та Ляшенко Сергій Іванович.

З Олексієм ми поспілкувалися, і він нам розповів, чому він з товаришем вирішили відремонтувати світлофор та скільки їм обійшовся цей ремонт і чому, на його думку, це  не зробила міська влада.

Глущенко Олексій  світлофор, світлофор на сільмаші,
Глущенко Олексій один із ентузіастів, які відремонтували власноруч світлофор на зупинці "Сільмаш"

Чому вирішили власноруч відремонтувати світлофор?

Набридло. Одного разу їду я на велосипеді по правій стороні вулиці, зупиняюся, адже потрібно переходити дорогу. А перед "зеброю" стоїть велика кількість людей, які єдиним потоком починають переходити дорогу, не зважаючи на рух автомобілів, які не дуже хочуть зупиняються. Тобто йшли на ризик, сподіваючись, що ніхто їх не зіб'є.

Після побаченого я говорю своєму товаришу по роботі Сергію, який займається радіоелектронікою: "Давай самі відремонтуємо цей світлофор!".

З недавнього часу я почав програмувати. Придбав собі платку для програмування з Китаю, але довгий час не знав, що на ній зробити. Ну і от тоді подумав, чому б її не використати для ремонту світлофора. Написав програмку на світлодіодах, показав її товаришу. Але ще тоді ми не знали, в якому часовому інтервалі працює світлофор. Після цього я подзвонив у міськвиконком, там дали номер якоїсь жіночки і сказали, що по ремонту світлофора треба телефонувати до неї. Я дзвоню до цієї жінки, кажу про те, що ми хочемо власноруч відремонтувати світлофор. Вона дала мені контакти якогось електрика Віталія. Ми з ним зустрілися і показали йому все, що зробили.

- Буде це працювати?  - запитую у нього
- Ні! - відповідає він
- А давай спробуємо, може і вийде - говоримо ми йому з товаришем

Після цього Віталій погодився. Через певний час ми зустрілися біля "шкафної" цього світлофору. Глянули туди і злякалися! Там все ще з радянських часів. Навіть немає жодної мікросхеми.  Але намірів своїх ми не полишили. До того ж нам Віталік сказав: "Робіть!".

За вихідні я написав програму, товариш зробив плату, у "Радіосвіті" придбали сімістори і маленькі мікросхеми та спаяли це все. У понеділок прийшли, зібрали це все на Консервному заводі, де ми працюємо, зателефонували до електрика Віталія та поставили його перед фактом,  що у нас все готово і треба робити. Він прийшов з якимось хлопцем, вони виставили нам де який колір, поставили платку  і все! Світлофор запрацював! І вже працює більше місяця.
 
Ми перші дні рахували, скільки він буде працювати. У вас навіть на сайті у коментарях пророчили, що він пропрацює не більше тижня, але він вже працює місяць. 
 
Суть всього в тому, що ми на ремонт цього світлофора, витратили 250 грн. Купили в інтернеті набір для любителів програмування і ще плюс придбали додаткові деталі. І фактично ми всю стару громіздку електроніку викинули і поставили свою. Наголошую, все це нам обійшлося у 250 грн. Давайте, ще ми додамо вартість того часу, що ми використали на ремонт світлофору. У сумі хай це вийде десь гривень 500.  А згадайте, скільки коштували міському бюджету світлофори по Московській - 120 тис. гривень!
 
Після того що ми зробили і скільки нам це коштувало, питання до міської влади, чому цього не зробили комунальники?
 
Я навіть, запитував у Віталія, який нам допомагав, чи не цікавилося його керівництво, як це ми зробили? Він нічого не відповів і я зрозумів, що нікому це не потрібно, хоча ми відкриті для пропозицій. Їм напевно простіше замовити у когось за значні кошти, аніж вирішити проблему силами жителів міста.

Макс Терещенко
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: