Завантаження ...
banner
banner

Торгівля і політика по-ніжинські, або За що погрожують журналістам

Якщо не можна, але дуже хочеться, то можна. І це не анекдот. Ніжинський виконком, який до того двічі провалював голосування про встановлення торговельної палатки з шкільними товарами на вулиці Гоголя, з третьої спроби її погодив.

Якщо не можна, але дуже хочеться, то можна. І це не анекдот. Ніжинський виконком, який до того двічі провалював голосування про встановлення торговельної палатки з шкільними товарами на вулиці Гоголя, з третьої спроби її погодив. Для цього достатньо було отримати довідку з податкової про сплачені податки і кількість зайнятих у ніжинського підприємця В. Нечваля працівників. А також випрохати у підприємця дві лавки для міста, і після цього таки дати дозвіл.

Згідно рішення, чотири місця для торгівлі має бути облаштовано біля управління соціального захисту населення, одне з яких і дісталось йому. Варто додати, що це рішення було внесено в порядок денний додатково, вже під час засідання, в запланованому порядку денному його не було. 

шкільний ярмарок у ніжині, ніжин шкільний ярмарок,
Місце де буде відбуватися шкільний ярмарок 

І як після цього виглядає боротьба з торгівлею на вулицях? Намагання перетворити Гоголівську на аналог столичного Андріївського узвозу? Як після цього боротися з торгівлею на вулицях взагалі? І, найголовніше, чому члени виконкому, які до того рішуче виступали проти торгівлі на вулиці, за дві лавки дали дозвіл на ту ж таки торгівлю? За її організацію голосували ВСІ!
 
Після завершення засідання виконкому журналіст міської газети «Вісті» Наталія Сокіл поставила кілька незручних запитань деяким членам виконкому, які минулого разу виступали проти такої торгівлі. Відповідь у всіх була подібна: «Податкова надала документи про підприємницьку діяльність Вадима Нечваля, яка всіх влаштувала. До того ж він згоден допомогти місту».

І, здавалось би, вся справа на цьому завершилася. Але все найцікавіше почалося через кілька годин!
 
Журналісти кількох місцевих видань прийшли до редакції газети «Вісті» обговорити рішення членів виконкому. За кілька хвилин Вадим Нечваль разом зі ще одним молодим чоловіком (пізніше виявилося, що то був його син) зайшли до редакції газети «Вісті», запитали хто така Наталія і почали з’ясовувати, що вона має проти нього.

Діалог був приблизно наступним:
- Ви виступаєте особисто проти мене чи з інших причин?(В. Нечваль)
- Особисто проти Вас я нічого не маю, але є запитання до членів виконкому. Ми навіть не знайомі. (Н. Сокіл) 
- Чому ви виступаєте проти встановлення палатки? (В. Нечваль)
(У розмову втрутився і я, автор цієї публікації, Олександр Малаш) 
- Справа не в Вас, а в членах виконкому, які дозволили торгівлю на Гоголівській. Були рішення суду, були рішення виконкому та сесії міської ради про заборону торгівлі на вулицях Московській та Гоголя. У чому сенс таких заборон, якщо тепер знову давати дозвіл на торгівлю?
( Після цього долучився і син В. Нечваля)
- Які це рішення? Скажіть точно коли, хто і які саме заборони встановлював?
Тон розмови почав різко зростати.
- Якщо Вам так потрібно, я підберу Вам усі рішення щодо торгівлі! Але різка зміна думки щодо торгівлі на вулиці, дає привід провести журналістське розслідування, щодо відсутності їхньої зацікавленості в цьому. (Н. Сокіл)
- Розслідуйте, що завгодно, але думайте! (Син Нечваля)
-  Ви мені погрожуєте?(Н. Сокіл)
 
Далі розмова пішла у дусі «Сприймайте це як вам завгодно!», «Хто кому погрожує!», тобто повністю перейшла на емоції. Ще одна спроба прояснити ситуацію, що запитання тут зовсім не до них особисто, а до органів влади завершилась більш-менш вдало. За кілька хвилин підприємець з сином залишили редакцію. 
 
Але й на цьому справа не завершилася!
 
Після чергового засідання у міській раді журналісти знову зібралися у редакції міської газети. А за кілька хвилин знову зайшов Вадим Нечваль. Тепер все було простіше. Він відразу почав звинувачувати журналістку у «продажності», у тому, що вона працює на його конкурентів, у перешкоджанні його підприємницькій діяльності. У відповідь Наталія Сокіл заявила підприємцю, що, зважаючи на різку зміну позиції ряду депутатів з приводу торгівлі на Гоголівській, вона вбачає в цьому всі підстави для проведення відповідного журналістського розслідування. У відповідь пролунали слова підприємця, що він зі свого боку також проведе розслідування. Крім того він пообіцяв, що зробить все можливе для того щоб розслідування журналістки швидко закінчилося. 
 
Після цього Наталія Сокіл залишила редакцію, повідомила міського голову А. Лінника про дії підприємця і поїхала до міліції де написала заяву з приводу перешкоджання її журналістській діяльності та тиску на неї.

наталія сокіл, газета вісті ніжин, журналіст наталія сокіл, ніжин, нежин
Журналіст газети "Вісті" Наталія Сокіл

Але і це ще не все. Після того як Наталія Сокіл повернулась до редакції (близько 16.00), підприємець знову зайшов до редакції з’ясовувати стосунки.

А тепер кілька запитань без відповідей! 

Навіщо підприємець, який отримав усі необхідні дозволи на торгівлю, прийшов з’ясовувати стосунки до журналістки? Вона не брала участь в обговоренні цього питання на засідання виконкому, а всі претензії до депутатів висловлювалися в особистих розмовах. Звідки він дізнався її ім’я (зайшовши до редакції він спитав приблизно «Хто тут Наталія чи як там її»)? Хто підказав з якого вона видання і де її шукати? Надавши цю інформацію «добродій» підштовхнув Вадима Нечваля іти з’ясовувати стосунки.
 
Кому потрібно на рівному місці розпалювати конфлікт і ворожнечу?
 
Під час обговорень ситуації між журналістами, громадськими та політичними діячами відразу ж з’явились припущення про початок політичних ігор навколо майбутніх виборів міського голови та депутатів до міської ради. 
 
Шахи розставлені? Гра почалась? З таким початком будь-хто випадково ідучи повз міськвиконком, може стати героєм наступного епізоду! З таким стартом у Ніжині, Чернігів зі своїми виборами може залишитися далеко позаду, якщо не за видовищністю концертів та кількістю заходів, так точно за кількістю скандалів.
 
P.S. У четвер ввечері на сайті міської ради з’явився новий проект рішення про організацію шкільного ярмарку на Гоголівській біля магазину «Подарунки» з 20 серпня по 12 вересня. Відбуватися ярмарок вже буде на конкурсних засадах, з залученням всіх охочих підприємців. Це вже принаймні, щось схоже на справедливий конкурс без надання переваги комусь одному, і що важливо, з чітко окресленим терміном проведення ярмарку.

Олександр Малаш
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: