Завантаження ...
banner

Поради для тих, хто вирішив зануритись у Йорданську купіль

Поради для тих, хто вирішив зануритись у  Йорданську купіль  фото

19 січня святкується одне із дванадцяти найбільших свят - Хрещення Господнє або Богоявлення. За традицією, вранці, після урочистої церковної служби, люди збирались на річці коло "йордані" і священики освячували воду, а потім нею окроплювали всіх присутніх. Також, на річці заздалегідь робилася ополонка для купання (часто у вигляді хреста). Вважалося, що той, хто у цей день занурився в освячену воду, очищався від "усякої скверни".

У зв'язку з національною традицією святкування 19 січня Водохрещі Ніжинське районне управління Головного управління ДСНС України у Чернігівській області звертається до мешканців та гостей Ніжинського району:

  • - якщо Ви вирішили зануритися у воду порадьтеся спочатку із лікарем;
  • - утримайтеся від купання, якщо у Вас хворе серце;
  • - заходьте у воду в спеціально обладнаних для цього місцях;
  • - не заходьте у воду в стані алкогольного сп'яніння. Алкоголь блокує нормальну діяльність головного мозку.
  • ЩОБ ЗАХИСТИТИ СЕБЕ ВІД ПЕРЕОХОЛОДЖЕННЯ:
  • - у жодному разі не намагайтеся зігрітися алкогольними напоями (вони сприяють розширенню судин, відтак організм швидко втрачає тепло та замерзає) чи кавою. Слід уникати носіння важких предметів, які здавлюють судини, через що люди насамперед обморожують руки. Відомо, що від холодів найчастіше страждають ноги. Тому не носіть тісного взуття та одягу;
  • - не можна відігрівати пошкодженні частини тіла на вулиці.

Особливу увагу слід звернути на те, як правильно зігрітися після тривалого перебуванні на холоді. У жодному разі не можна раптово занурювати ноги в гарячу воду чи відігрівати їх на гарячій батареї. Швидке нагрівання може призвести до виникнення тромбозу судин та ускладнити перебіг захворювання. Зігрівати потерпілого потрібно поступово. Можна зробити легкий масаж кінцівок.

Якщо чутливість і колір шкіри відновились, то в подальшому лікуванні немає потреби, в іншому випадку - негайно зверніться до лікаря.

Якщо ви любитель самотнього екстремального відпочинку на водоймах узимку, і є вірогідність вашого потрапляння у воду, подбайте про:

  • - стійкий плавзасіб, на який зможете вибратися навіть у намоклому одязі;
  • - про спеціальний термо- та гідростійкий одяг;
  • - водостійкий мобільний телефон, з якого зможете викликати службу порятунку 101;
  • - гарячий солодкий чай або каву та зміну одягу, теплого й сухого.

Потрапивши у воду, не панікуйте, зберіться, покличте допомогу. А потім пригадайте та послідовно виконайте усі необхідні заходи самопорятунку та самодопомоги.

Головне – ваше бажання вижити та подолати екстремальну і несприятливу для здоров’я ситуацію.

ФОТО. 2019 рік. Водохреще. Ставок Карлове (с.Талалаївка)

Читати по темі: Де ніжинці зможуть скупатися на Водохреща

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: