Завантаження ...
banner
banner

Ніжинщина жнивує

Із кожним погожим днем у районі набирають обертів жнива. Аграрії докладають зусиль, аби зібрати вирощене в найкоротші терміни і без втрат. Жнивують всі господарства як південної, так і північної зони району. Наразі активно обмолочують пшеницю, завершують ріпак та гірчицю.

Із кожним погожим днем у районі набирають обертів жнива. Аграрії докладають зусиль, аби зібрати вирощене в найкоротші терміни і без втрат. Жнивують всі господарства як південної, так і північної зони району. Наразі активно обмолочують пшеницю, завершують ріпак та гірчицю. 

За інформацією управління агропромислового розвитку райдержадміністрації сільгоспвиробникам належить зібрати 16,7 тис. га ранніх зернових культур. Це дасть можливість забезпечити продовольчу безпеку регіону. 
 
На сьогоднішній день обмолочено понад 3 тис. га. ранньо– і середньостиглих сортів пшениці. Причому обмолочують як товарні, так і насіннєві посіви, з яких і заготовляють насіння під урожай наступного року. 
 
Середня урожайність пшениці в районі, як свідчать оперативні зведення управління АПР РДА, складає 38,6 ц/га. Найвища вона у ТОВ «Ніжин-Агро» – 49,8 ц/га, ТОВ «Баришівська зернова компанія» – 44,3 ц/га, НУБіП НАТІ (підсобне господарство Ніжинського агротехнічного інституту) – 35,2 ц/га. 
 
Широким фронтом жнивують у ТОВ «Ніжин-Агро», де не лише найвища урожайність пшениці, а й найбільші площі цієї культури. Половину їх, тобто понад 1 тис. га, вже обмолотили. Завдяки гарному догляду і вдало підібраним сортам якість зерна в цьому році відповідає високим стандартам. 
 
Жнива у сільгоспвиробників є найбільш травмонебезпечним періодом. А тому на нараді керівників сільгоспформувань та спеціалістів із техніки безпеки, що відбулася в управлінні агропромислового розвитку перед початком жнив, перший заступник голови РДА Сергій Батрак акцентував увагу сільгоспвиробників на чіткому дотриманні протипожежної безпеки та попередженні травмувань під час жнив. Нехтування правилами техніки безпеки та відсутність належного контролю з боку керівників, які безпосередньо відповідальні за виконання робіт, можуть призвести до тяжких наслідків. Аби не сталося лиха, – зазначила заступник начальника управління АПР Марія Носенко, – усіх учасників жнив (що виконують роботи з підвищеною небезпекою, в тому числі – управління тракторами й самохідним технологічним устаткуванням), які пройшли спеціальний інструктаж і навчання з питань охорони праці, відповідно, перевірили на знання правил техніки безпеки. Особливу увагу в період жнив необхідно звернути й на передрейсові медичні огляди водіїв та проведення для них інструктажів із безпеки дорожнього руху. 
 
На дотриманні всіх норм і правил безпеки жнивних робіт наголошували в свою чергу під час наради головний державний інспектор з охорони праці Володимир Микитко, начальник Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві в м. Ніжин та Ніжинському районі Андрій Бондаренко, заступник начальника Ніжинського МРВ управління держслужби з надзвичайних ситуацій Анатолій Іваницький та інші.
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: