Завантаження ...
banner

Ніжин увійшов в топ 10-ти міст, які варто відвідати

Ніжин увійшов в топ 10-ти міст, які варто відвідати фото

Чернігівщина – край із багатою історією. Тут збереглися стоянки первісних людей та собори князівських часів, палаци аристократів та монастирські підземелля. Ми відібрали для вас найцікавіші об’єкти та склали список ТОП-10: що подивитися на Чернігівщині.

Поштова контора, м. Ніжин

З-поміж ніжинських пам’яток складно обрати одну. Але в 17-18 століттях Ніжин був великим торговим містом, що стояло на перетині головних поштових шляхів, тому поштова контора 18 століття є, мабуть, чи не найбільш рідкісною пам’яткою. Це єдиний збережений в Україні архітектурний комплекс поштової станції 18 століття. До його складу входять будівлі поштового готелю, службових приміщень та двох флігелів. Музей «Поштова станція» розповідає відвідувачам про історію поштової справи в Україні. Тут є колекція марок початку 20 століття та унікальна колекція конвертів. Загалом «Поштова станція» — дуже атмосферне місце, де можна відчути дух давнини.

Спасо-Преображенський собор у Чернігові

Вважається найстарішим зі збережених давньоруських храмів. У «Повісті минулих літ» є повідомлення про початок будівництва собору, яке ініціював чернігівський князь Мстислав Володимирович у 1030 році. Окрім того, це найстаріша будівля, що збереглася в Чернігові.

Собор будували одночасно із Софією Київською. Над обома працювали візантійські майстри, обидва мали стати головними храмами найбільших міст Русі.

Антонієві печери у Чернігові

Уявіть собі печери, викопані монахами майже тисячу років тому. Саме такий печерний комплекс можна відвідати в Чернігові. Він був заснований на околиці давньоруського міста в місцевості під назвою Болдині гори в середині 11 століття монахом Антонієм Печерським – тому й така назва. Сьогодні Антонієві печери – це музей, у якому можна відвідати підземні церкви 12-18 століть, подивитися, як виглядали келії монахів, та відчути атмосферу затворницького життя ченців.

Окрім власне печер, на Болдиних горах можна оглянути Іллінську церкву 11 століття та велике курганне поховання 9-11 століть.

Мезинська палеолітична стоянка первісної людини

Мезинська стоянка – це одна з найвідоміших стоянок давніх людей на українських землях. Також це неймовірно красиве місце на терасі над Десною, де поєдналися високі кручі, глибокі яри та дикий ліс. Стоянку випадково знайшли на початку 20 століття. Люди оселилися тут 20 тисяч років тому. Це був час зі складними кліматичними умовами, більшість року земля була вкрита снігом.

Всесвітньовідомою Мезинську стоянку зробили знахідки археологів: орнаментований браслет та статуетки з кісток мамонта, набір кісток, який використовували як ударні музичні інструменти, та віднайдені дослідниками первісні житла з кісток та шкір тварин.

Палац Тарновських у Качанівці

Маєток Тарновських у Качанівці – одна з найвідоміших дворянських садиб 19 століття в Україні. Із середини 19 століття маєток у Качанівці перетворився на один із центрів української культури. Власники запрошували до себе письменників і поетів, художників та музикантів. Тут гостювали і писали свої твори Микола Гоголь, Микола Костомаров, Тарас Шевченко, Михайло Глінка, Ілля Рєпін та багато інших. Сьогодні палац Тарновських, розташований на високому березі Майорського ставу, є відомим туристичним об’єктом та прекрасною фотолокацією. У ньому частково збереглися оригінальні інтер’єри, а з балкону відкривається чудовий вид на парк. Маєток у Качанівці – це поєднання витонченої архітектури, красивої природи та багатої історії.

Палац Кирила Розумовського в Батурині

Палац останнього козацького гетьмана Кирила Розумовського в Батурині є одним із найбільш відвідуваних туристичних об’єктів Чернігівщини. Майже двісті років він простояв у руїнах і лише на початку 21 століття завершилася його реставрація. Відтоді палац став улюбленою фотолокацією для багатьох туристів, місцем зйомок музичних кліпів та, звісно, популярним туристичним об’єктом. Палацово-парковий комплекс у Батурині є одним із перших прикладів палладіанської архітектури в Україні. Палац Розумовського дає можливість опинитися в інтер’єрах аристократичного життя 18 століття та відчути той смак, неспішно прогулятися коридорами та покоями, помилуватися живописом та насолодитися краєвидами, що відкриваються з балкона.

 Новгород-Сіверський музей – заповідник «Слово о полку Ігоревім»

За тишею та спокоєм невеличкого Новгорода-Сіверського ховається майже тисячолітня історія, сповнена драматизму та героїзму. І найвідомішою сторінкою історії міста є похід новгород-сіверського князя Ігоря Святославича на половців 1185 року, оспіваний невідомим поетом у поемі «Слово о полку Ігоревім». Музей-заповідник «Слово о полку Ігоревім» пропонує відвідувачам зануритися у світ літератури, дізнатися про інтерпретації та переклади, дослідження та дискусії, якими продовжує дивувати цей незвичайний літературний твір. Додатковою «родзинкою» музею є те, що він розташований у приміщенні давньоруського Преображенського монастиря, заснованого в 11 столітті. Впродовж багатьох років тривають археологічні дослідження на території монастиря і частину знахідок, зроблених науковцями, можна побачити саме тут. Зокрема, це підземелля монастиря та розкопаний князівський терем.

Загалом, окрім музею – заповідника «Слово о полку Ігоревім» – та Преображенського монастиря, у Новгороді-Сіверському збереглося чимало пам’яток архітектури 17-19 століть.

Собор Різдва Богородиці у Козельці

У містечку Козел (так раніше називався Козелець) збереглося багато пам’яток архітектури козацького часу. І найвідомішим є собор Різдва Богородиці, збудований у середині 18 століття родиною останнього козацького гетьмана Кирила Розумовського.

Собор вражає своїми розмірами та водночас легкістю. А багата ліпнина, що прикрашає зовнішні та внутрішні стіни, створює ефект постійного руху. У соборі зберігся оригінальний іконостас заввишки 27 метрів, який був замовлений К. Розумовським в Італії.

Сьогодні Козелець є маленьким музеєм просто неба, адже тут збереглося три церкви 18 століття, кілька цивільних споруд козацького часу, садиба київського полковника Дарагана, лишилося розпланування вулиць та районів із 18 століття, серед яких справжньою «зіркою» є собор Різдва Богородиці.

Міжрічинський регіональний ландшафтний парк

Лишень уявіть собі, що впродовж одного дня ви зможете прогулятися в дикому лісі, на болоті та піщаними дюнами! Для цього не потрібно їхати за три-дев’ять земель, достатньо заїхати до Міжрічинського регіонального ландшафтного парку на Чернігівщині. Саме тут ви зможете відчути, що таке дика природа Полісся. Ландшафтний парк займає величезну територію межиріччя Дніпра та Десни. Перебування в парку сподобається не лише любителям спокійного відпочинку на природі, але й шанувальникам активного. Тут можна познайомитися з традиційними промислами місцевого населення, спокійно спостерігати за дикими птахами або прогулятися екостежками в лісі. Але «перчинкою» парку є екскурсія на справжнє болото. Саме тут земля буквально йде з-під ніг.

Проте не слід забувати, що парк – це передусім дика природа і заповідна територія, тому поведінка й діяльність туристів тут суворо регламентована. 

Крейдяний кар'єр у Путивську

Путивський крейдяний кар’єр – це відносно нова туристична локація на Чернігівщині. Ще донедавна тут було промислове видобування крейди. Але після зупинки промислового використання кар’єру розпочалася нова сторінка його історії – туристична. Щороку сюди приїжджають відвідувачі, щоб побачити фантастичні пейзажі, що виникли природним шляхом, адже вода й вітер продовжують поступово вимивати стінки кар’єру і створювати неймовірні форми. Уявіть собі сліпучо-білі асиметричні стіни висотою понад 9-поверхівку! Все це робить крейдяний кар’єр цікавою фотозоною.

Оскільки крейда – це осадова порода, то в товщі шарів можна знайти рештки давно вимерлих тварин. І рідко хто виїжджає із Путивського кар’єру без маленької колекції викопних мушель і белемнітів. А кілька років тому біля кар’єру знайшли кості мамонтів, що робить це місце ще й цікавим археологічним об’єктом.

Поруч із Путивськом знаходиться Новгород-Сіверський та Мезин, де теж є на що подивитися.

За матеріалами: Чернігівщина туристична

Фото Олександра Нікітка (фотопроект "Ніжин крізь час" в якому фото сучасного Ніжина поєднуються з давніми фото міста)

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: