Завантаження ...
banner
banner

Танк Т-70 з площі буде перенесено?

Керівництво Ніжинського агротехнічного інституту звернулося до виконкому з проханням перенести в інше місце танк, що стоїть на могилі І. Хайтовича та пам'ятник О. Моховому. Про це сьогодні, 6 серпня, повідомив Анатолій Лінник

Керівництво Ніжинського агротехнічного інституту звернулося до виконкому з проханням перенести в інше місце танк, що стоїть на могилі І. Хайтовича та пам’ятник О. Моховому. Про це сьогодні, 6 серпня, повідомив Анатолій Лінник на щотижневому засіданні виконавчого комітету.  Мотивація – вони знаходяться там, де планується центральний вхід до інституту і заважають облаштуванню території.

За словами Ігоря Алексєєнка, після війни там, де нині могила Хайтовича (саме біля неї стоїть танк-меморіал Т-70) був цілий ряд поховань, всього 26 чи 27. До того ж, могили знаходилися з боку тротуару, а пам’ятники – ближче до будівлі інституту (в роки війни там знаходився військовий госпіталь). Тобто ідучи зараз біля танку, ми фактично ходимо по могилі. 
 
Поступово отримуючи дозволи від родичів загиблих, їх переносили на Центральне кладовище де облаштовували окрему ділянку. З родиною Хайтовича тоді зв’язатися не вдалося, а пізніше було не до перепоховань. Зараз налагоджено контакти з онукою загиблого майора, отримано попередній дозвіл на його перепоховання, але остаточно це питання має вирішитися в 20-х числах серпня: її запросили на відзначення Дня незалежності України до Ніжина.
 
Що ж до того, чи переносити танк і пам’ятник думки розділилися. Члени виконкому вирішили, перш ніж прийматися якісь рішення, провести обговорення з громадськістю та ветеранською організацією міста.

Олександр Малаш
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: