Завантаження ...
banner
banner

У Ніжині платники вивчали зміни в системі електронного адміністрування ПДВ

Фахівці Ніжинської ОДПІ провели тематичний семінар для платників податку на додану вартість та вивчалися зміни до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість в системі електронного адміністрування.

Фахівці Ніжинської ОДПІ провели тематичний семінар для платників  податку на додану вартість та вивчалися зміни до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість в системі електронного адміністрування. 

Заступник начальника Ніжинської ОДПІ Оксана Уткіна відзначила, що податок на додану вартість складає більше 38 відсотків в загальній сумі надходжень до державного бюджету по Ніжинській ОДПІ. Тому, Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» від 16 липня 2015 року  №643-VIII став важливим кроком, спрямованим на прозорість та зрозумілість процедури адміністрування ПДВ. 
 
Начальник управління оподаткування юридичних осіб Антоніна Ізотова зауважила, що завдяки передбаченим нормам з удосконалення електронного адміністрування ПДВ буде досягнуто покращення роботи самої системи адміністрування, зокрема виправлення помилок, зниження ризику формування фіктивного податкового кредиту, а головне – зменшення кількості перевірок. З 1 серпня переваги удосконаленої системи електронного адміністрування ПДВ відчують як сільгоспвиробники так і в інших сферах підприємницької діяльності.
 
Сільськогосподарським товаровиробникам, які застосовують спецрежим ПДВ, Держказначейством починаючи з 01.08.2015 року автоматично відкриті додаткові електронні рахунки для зарахування сум ПДВ від сільськогосподарської діяльності. Кошти з таких рахунків Казначейством автоматично (в день їх зарахування на електронний рахунок с/г підприємством) перераховуються на спеціальні рахунки с/г товаровиробників. Постачальникам комунальних послуг населенню, на електронні рахунки в Держказначействі будуть зараховуватись суми субвенцій з бюджету, які збільшуватимуть реєстраційну суму для реєстрації в ЄРПН податкових накладних. 
 
Для бізнесу Закон містить низку позитивних змін стосовно складання податкових накладних та веденні обліку ПДВ, повідомив заступник начальника відділу контролю за декларуванням ПДВ Сергій Штепура. Зокрема, закон надає платникам ПДВ право на отримання інформації про рух коштів на його рахунках у системі електронного адміністрування податку, скорочує реквізити податкової накладної, які втратили актуальність, збільшує термін реєстрації податкових накладних в ЄРПН та платники податку можуть включати до податкового кредиту податкові накладні, зареєстровані в ЄРПН, протягом 365 календарних днів з дати їх складання  Також Сергій Штепура ознайомив з оновленим переліком сервісів та електронних форматів для отримання інформації з системи електронного адміністрування ПДВ.
 
Про порядок реєстрації та перереєстрації платниками ПДВ,отримання витягів з реєстру платників ПДВ та підтвердження платниками місцезнаходження в Єдиному державному реєстрі нагадала головний державний інспектор відділу реєстрації платників та електронних сервісів Оксана Костюченко. 
 
Про переваги та можливість швидко та без перешкод отримати безкоштовно електронний сертифікат ключа для оптимізації процедури подачі звітів до ДФС  розповів головний державний інспектор відділу реєстрації користувачів при ГУ ДФС у Чернігівській області АЦСК ДФС Дмитро Присівок. Суб’єктам господарювання, які не отримали ключі електронного цифрового підпису або в яких закінчився термін дії ключа є потреба потурбуватись про їх отримання. Нагадав, що ключі видаються безкоштовно і термін їх дії становить два роки. 
 
Фахівці Ніжинської ОДПІ допомогли розібратися бухгалтерам в нововведеннях по ПДВ та надали ґрунтовні  відповіді на запитання, що виникали у слухачів семінару. Платники дякували доповідачам семінару за якісну його підготовку та фахові консультації. 
 
Лариса Стусь, спеціаліст з питань комунікацій Ніжинської ОДПІ
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: