Завантаження ...
banner
banner

Комунальники продовжують звітувати

10 серпня прозвітували про свою роботу представники ряду комунальних підприємств, зокрема ДКП «Комунальний ринок», ДП «Критий ринок Прогрес», ЖЕК «Південний», ЖЕК «Північний», КП «Графский парк», газета «Вісті» та ТРК «Ніжинське телебачення».

10 серпня в малому залі міськвиконкому звітували про виконання фінансових планів керівники комунальних підприємств міста. Цього разу про свої результати розповіли ДКП «Комунальний ринок», ДП «Критий ринок Прогрес», ЖЕК «Південний», ЖЕК «Північний», КП «Графский парк», газета «Вісті» та ТРК «Ніжинське телебачення».

«Комунальний ринок» за результатами роботи заробив 1 мільйон 504 тисячі гривень, з яких 1 мільйон 474 тисячі – дохід від здачі торговельних місць в оренду. Витрати підприємства склали 973 тисячі гривень, в тому числі на заробітну плату – 59,6% від вказаної суми. За словами керівника підприємства Анатолія Вершняка у них є старий борг в 501 тисячу гривень невідомого походження, тому є потреба його просто списати. Крім того підприємство поступово розраховується з боргами перед бюджетом. Значно не вистачає коштів, які підприємство отримувало від оренди торговельних місць на вулиці Московській, за словами Анатолія Леонідовича це бл. 35-40 тисяч гривень щомісяця.
 
ДП «Критий ринок Прогрес» за перше півріччя заробив 1 мільйон 270 тисяч гривень, витрати підприємства склали 1 мільйон 131 тисячу гривень. За словами керівника підприємства В.Павлюченка, на сьогодні борги підприємства складають 407 тисяч гривень, 374 тисячі з яких – без жодних документів. Один з варіантів вирішити справу – списати їх. Також немає документів відносно відчуження частини території ринку. Що ж до перспектив – розробляється бізнес-план по розширенню послуг, які надає підприємство, реалізується проект по заміні ламп освітлення (їх 70 тисяч!) не енергозберігаючі. Крім того існує проект по встановленню системи кондиціювання, за попередніми розрахунками вона коштуватиме бл. 1 мільйона гривень. Крім того розглядається питання підвищення вартості оренди яка не змінювалась з 2008 року: сьогодні вона складає 90 гривень за 1 м², в той час як в Чернігові у подібних торгівельних центрах – 150-250 гривень.


Юрій Хоменко

ЖЕК «Південна» виконала фінансовий план на 106% - отримали 418 тисяч гривень. Досягти такого результату вдалося за рахунок фінансової допомоги з бюджету в 60 тисяч гривень та ще 80 тисяч внеску до статутного фонду. Разом з тим операційна діяльність підприємства збиткова. За словами керівника ЖЕКу Юрія Хоменка відшкодування тарифу складає 82%. На підприємстві проведено скорочення працівників, звільнено економіста, введено плани і премії за їх виконання, розроблено типові договори на послуги, які надає ЖЕК, проведено інвентаризацію будинків, організовано соціальні каси для прийняття платежів, покращено роботу з боржниками, відновлено зупинки «Городок» та «Заводська». Крім того, за словами Юрія Хоменка, підприємство разом з підрядною організацією виконує роботи по ремонту дахів будинків та під’їздів, для чого залучаються кошти жителів будинків.

У ЖЕКу «Північний» ситуація гірша. Першу половину року воно завершило зі збитками. За словами його керівника Анатолія Пушкіна збиток складав близько 500 тисяч гривень, але за рахунок виконання робіт на стороні та здачі в оренду приміщень вдалося його зменшити до 150 тисяч. В той же час боргів по заробітній платі і перед бюджетом у підприємства немає. Більше того, на підприємстві зросли адміністративні витрати – матеріальна допомога тощо. Загалом рік планується завершити без збитків за рахунок підтримки з бюджету міста в 210 тисяч гривен. Причина ж збитковості тут у низькому відсотку відшкодування тарифів – всього 62%, а підтримка з бюджету складала всього 42 тисячі гривень. Тим не менше, за словами Анатолія Михайловича, нові тарифи розроблені, але впроваджувати їх зараз він вважає недоцільним.
 
КП «Графський парк» за перше півріччя заробив 111 тисяч гривень, витратив 103 тисячі. А ось перспективи тут ледь не найбільші. Загальна площа підприємства 22 гектари з яких 1,1 – водна поверхня. 9,5 гектарів займає власне парк Графський, з яких 4 – заповідна зона, 4,3 гектари – ландшафтний заказник місцевого значення «Червине», 2 га – парк «Ветеран», 2,7 – парк Чорнобильців та парк на залізничному вокзалі. Але і у них є проблеми: весною посадили 8 кущів самшиту, але вони не перезимували. Їх вкрали. Те ж саме відбувається з квітами, зокрема хризантемами, а нещодавно зламали молодий горіх, який наступного року мав дати перші плоди.
 


Валерій Кичка

Газета «Вісті» за півроку отримала 167,9 тисячі гривень, в тому числі 93,4 тисячі – дотація з міського бюджету, 30,7 тисячі – передплата, 43,8 – оголошення, реклама тощо. А от видатки склали 209,2 тисячі гривень. І це при тому, що за рахунок 4-денного робочого тижня всіх працівників (а їх сім) вдалося зекономити майже 40 тисяч гривень. За словами головного редактора видання Валерія Кичка, головними причинами високих витрат є зростання вартості паперу і друку, а також система оподаткування, яка не дозволяє на рівних конкурувати з приватними виданнями. Крім того у газети є борг, що тягнеться з 2011 року, який разом з штрафами сягає 250 тисяч гривень. Тим не менше є ідеї щодо розвитку газети, відродження. Запитання до міської влади чи хоче вона публікувати свої матеріали у власній газеті, чи буде оприлюднювати їх у приватних виданнях.

У ТРК «Ніжинське телебачення» ситуація мабуть найгірша з усіх комунальних підприємств. За два з половиною роки назбиралося боргу в 450 тисяч гривень, а телебачення не має власного ефіру і змушене розміщувати свої матеріали в мережі Інтернет. І це при тому, що ліцензія на мовлення діє до кінця 2016 року!
 
Олександр Малаш
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: