Завантаження ...
banner
banner

"Докучливі крилаті": ніжинці розповіли, як уберегтися від укусів комах

"Докучливі крилаті": ніжинці розповіли, як уберегтися від укусів комах фото

На початку літа наш регіон почав страждати від навали мошок а потім ще додалися й комарі, які особливо докучають мешканцям у вечірній час.

Після того, як шкідливі комахи активізувались, жителі нашого міста почали активно купувати засоби від комарів та мошок. Але окрім дискомфорту, укуси маленьких комах можуть принести людському організму різні
токсико-алергічні реакції, а чесання місць укусів може стати джерелом інфекції.
MYNIZHYN.com дізнавався, що говорять медики з приводу укусів комах та як уберегтися від них; де і в яку ціну можна придбати у Ніжині засоби від комарів та мошок, що говорять біологи з приводу "навали крилатих" та які народні методи від укусів радять пересічні ніжинці.
Про все це детальніше у нашому матеріалі.
Що говорять лікарі? Лікар – педіатр Людмила Фенюк

- Яка може бути реакція від укусів комах? Які захворювання можуть переносити комарі або мошки?

- З настанням теплих днів комарі та мошки дуже дошкуляють людям, порушуючи нормальні умови відпочинку та праці. Більшості людей укуси комарів та мошок не заподіють особливої шкоди. Але іноді, особливо у дітей, свербіж в місці укусу може бути нестерпним. Може також виникнути місцева алергічна реакція, яка розвивається швидко: відразу утворюється хвороблива папула, свербіж, що може призвести до порушення сну.

В більш важких випадках може виникнути загальна реакція організму: висипання по всьому тілу (кропив‘янка), що супроводжується сильним свербінням, набряк Квінке. В дуже рідких випадках з‘являється нудота, блювання, прискорене серцебиття, зниження артеріального тиску. Така реакція зустрічається вкрай рідко, але потребує невідкладної допомоги спеціалістами в умовах стаціонару. В місці укусу може виникнути інфікування ранки. Крім того, комахи можуть бути переносниками інфекційних хвороб: дирофіляріозу, малярії, туляримії, жовтої лихоманки, гарячки Денге, лейшманіозу тощо. 

- Чи можна вберегтися від укусів: робити якісь щеплення чи ін’єкції? Чи є взагалі така практика?

- Аби вберегтися від укусів комах в період найбільшої їх активності потрібно намагатися не відвідувати місця їх масового скупчення (заболочені місцевості, водойми) і доречно носити одяг, який максимально прикриває відкриті ділянки тіла. Також доцільно мати запас репелентів, що відлякують комарів та мошок. На щастя в нашій місцевості майже немає інфекційних хвороб, що передаються через укусу комах В країнах з більш теплим та вологим кліматом існують щеплення від жовтої лихоманки, яка передається через укуси. 

- Чим варто обробляти укуси? Що б Ви порадили? 

- Для полегшення симптомів можна використовувати аптечні засоби, що мають протинабрякову, протизапальну та протизудну дію. Це гель Феністіл, Кремген. А для маленьких дітей до одного року - аптечний засіб Псилобальзам або Антиукус. Досить ефективно діють і такі засоби: місце укусу обробити слабким розчином питної соди (0,5 чайної ложки на склянку води), настій календули або одеколоном з додаванням декількох крапель гвоздикової, лавандової чи анісової олії. Для дітей можна приготувати водний розчин з додаванням одного пакетику ванілі на один літр води. 

- Чого одних людей кусають більше, інших менше? Чи залежить це від групи крові чи ні? 

- Кусають частіш, коли спітніле тіло. Залежність частоти укусів від групи крові людини науково не підтверджена. Якими методами захисту від комах користуєтесь Ви? Чи можете порадити якісь народні методи, аби вберегтися від нападів докучливих комах?

В період активності комарів та мошок слід встановити на вікна анти москітні сітки та використовувати фумігатори. Якщо після укусу виник сильний набряк, особливо в області обличчя та шиї, з‘явилось утруднене дихання, необхідно негайно прийняти один із препаратів від алергії (L-цет, Супрастин, Лоратидин) і негайно звернутися до лікаря! Якщо ж говорити про народні методи, то можна використовувати такі засоби, як ванілін, гвоздика, кориця. Також можна спалювати суху шкірку апельсина чи лимону. А ще є такий метод: розрізати лимон і в половинку встромити декілька бутончиків гвоздики і покласти біля ліжка на ніч. Ви побачити, на скільки буде менше і мошок і комарів, якщо вони залетіли до вашого приміщення. 

Засоби від комах: що, де у Ніжині та в яку ціну. Завідувач однієї з ніжинських аптек- Інна Петренко.

- Які зараз є аптечні дієві засоби від укусів комах, яка ціна?

- В наш час є дуже багато різних засобів для захисту від комах. Фармромисловість не стоїть на місці і є безліч сучасних методів боротьби з ними, такі, як спреї, гелі, креми, браслети, наліпки для діток на одяг, браслети у вигляді годинника з мультиплікаційними героями, спіралі та інші. 

На жаль, в цьому році неймовірно багато комарів та мошок і виробництво в умовах війни не може в повному обсязі забезпечити населення необхідною кількістю товару. Ціни звичайно ж є різні, в залежності від виробника та від об'єму флакону з рідиною, форму випуску та часу дії засобів. Спреї Off, Киш Комар, Mosquito, Gardex, Picnic, Bebi (для малят) в основному є лідери серед населення Ніжина. 

- Що найчастіше купують ніжинці, що саме ви радите (ціна, якість)?

- Люди запитують будь що від комарів,а радимо частіше за все те, що випробували на собі і знаємо, що це діє. Тому особисто я люблю радити Off та Extrim Off, Mosquito, як немає цього засобу, то беруть все що є. Для малечі в основному беруть наліпки та браслети від фірми "Киш Комар". Також ми рекомендуемо аромо масла, тому що вони не шкідливі для здоров'я малят бо є натуральними. Якщо мама відмовляється робити самостійно бовтушки, тоді радимо наліпки для діток, щоб менш було контакту з дитячою шкірою від спреїв та гелів. Хоча є спреї розраховані на різну вікову категорію, тому вибір за бажанням. Хоча останнім часом широкого вибору немає, що є те і купують, бо полиці скрізь пусті. Такі товари також можна найти в магазинах мережі Єва, АТБ, Простір, Аврора, але і там час від часу з цим також є проблеми, щодо наявності.

- Чи швидко розбирають зараз у Ніжині такі препарати? 

- В цьому році дуже багато комарів та мошок, тому такий товар завжди потрібно для населення. Нажаль цього річ нам постачають не в повному обсязі потреби, тому все що потрапило до аптеки за короткий час розкуповують і знову чекаємо на нові поставки. Надіюсь це питання буде вирішено в майбутньому. Головне, аби була можливість для роботи, виготовлення та доставки. 

- Якщо полички бувають пусті, то яку альтернативу радите людям? 

- Є безліч альтернатив, таких як аромомасла ванілі, гвоздики, лемонграсу, лаванди, масло чайного дерева, та багато інших. 

- Може порадите щось із народних засобів, якщо такі знаєте? 

Є перевірені методи! Напишу пару з них. Масло лаванди 10-20 крапель 96%етиловий спирт 10-20 мл Вода 50-100мл Спрей діє до 2х годин, також можна на укус намастити. Цей засіб знімає свербіж та почервоніння. На 100мл спирту 70%(можна горілки) 1 пакет ваніліну. Все змішати і помістити у флакон з розпилювачем. Прекрасно допомагає від укусів комарів та мошок. І пахне до речі також гарно.

Що є в магазинах нашого міста? 

Ще тиждень тому продавці бідкались, що такий товар досить швидко розбирають і полички майже пусті, вибору немає. Але зараз в Ніжині оновлення товару і є спреї, аерозолі та креми, на яких вказано, що вони від комарів, мошок а також від кліщів. Ціна спрею – 39 грн, аерозоль можна придбати за 55 грн і крем коштує 34 грн. 

Науковці коментують, чому цьогоріч так багато мошок та комарів?

Яка причина, якщо говорити про екологію, природу і т.д.? Кандидат біологічних наук Сергій Пасічник 

В природі України існують сотні різних видів комарів, але лише деякі види дошкуляють людині та іншим тваринам, смокчучи кров. Це представники родів справжніх комарів (Culex), кусак (Aedes), Culiseta, анофелісів (Anopheles), Toxorhynchites та деяких інших. Кусають лише тільки самиці, так як після того, як вони напиваються крові, у них починають розвиватися запліднені яйця, які вони відкладають в воду. Адже личинкова стадія є виключно водною. Отже кількість особин в місцевій популяції збільшується, коли збільшується кількість водойм, в першу чергу тимчасових, де можуть завершити свою личинкову стадію комарі перелічених вище видів.

В постійних водоймах, де мешкають різні види риб, більшість личинок не виживає, так як їх з’їдають риби. Натомість після тривалих злив, які були цієї весни, утворилося багато тимчасових водойм, калюж, рівчаків та ін. Також в цьому році спостерігається незвичайний підйом рівня річок, в першу чергу Десни. Є версії щодо штучного регулювання рівня Десни на території Росії. Вважається, що було піднято шлюзи в Десногорському водосховищі, що розміщується в Смоленській області. Одночасно це водосховище використовується як ставок-охолоджувач для Смоленської АЕС. Але це напевно малоймовірно, тому що в такому випадку воно перестане виконувати охолоджувальну функцію. Та й об’єм у того водосховища відносно невеликий – всього 0,32 км 3 . Отже причини вочевидь пов’язані з природними явищами. Але результат очевидний – затоплені повінню ділянки є чудовим розсадником для комарів. Не менш важливим є і температурний режим. Аномально холодний весняний період спричинив сповільнення життєвого циклу комарів, а різкий перехід до тепла в кінці травня навпаки прискорив процес розвитку личинок та їх лялькування і перетворення на дорослих комарів, які в більшості одночасно розпочали свій масовий виліт і почали нам дошкуляти в останні 1,5 – 2 тижні. 

Що радять пересічні ніжинці стосовно народних методів від комах? 

Медсестра фізкабінету Олена Валентинівна говорить, що засоби від комах купує в аптеці. Пробувала розвести ванілін з водою та прискати від мошок, але каже, що він слабувато допомагає. Ніжинка Аня Прохоренко зазначає, що укуси комах потрібно змастити укусом, а Катерина Симоненко говорить, що дієво розвести ванілін зі спиртом і побризкати на одяг та шкіру. Олексій Щербина розповідає, що
лісники колись радили йому такий метод: від комарів можна покласти футболку на мурашник, через п'ять хвилин одягти, комарі не так будуть кусати, але варто бути обережним, якщо є алергія на мурашину кислоту. Каже, сам ще не пробував, але в сосновому борі комарів менше через мурашники і смолу.

Лісники також поділилися народними секретами захисту від комах: "Знаю, що дуже гарно допомагає дьоготь від цих всіх комах це 100%, тільки смердить дуже! – розповідає керівник Ніжинського лісгоспу Володимир Костирко - В Тайзі, всі мисливці - промисловики самі його видобувають і використовують. А ще зламують з дерева трутовик (це гриб такий) підпалюють, він тліє і відганяє комах, сам пробував, діє!" 

До теми: Як відлякати комарів і мошку народними засобами.

 
 
 


 

 

Фото MYNIZHYN.com та з мережі.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: