Завантаження ...
banner

Як буде влаштовано навчання і заняття у школах Ніжина: деталі

Як буде влаштовано навчання і заняття у школах Ніжина: деталі фото

Війна внесла корективи в життя українців, і освітня мережа також зазнала змін. Багато дітей, разом з батьками виїхали за кордон. У Ніжині сподіваються, що до 1 вересня 2022 року, більшість школярів, які виїхали за межі України та області, повернуться до рідного міста.

За попередніми підрахунками управління освіти Ніжинської міської ради, у Ніжині планують набрати 23 перші класи. 4 заклади мають 10- класи: міський ліцей, ЗОШ N7, 1O, НВК N 16" Престиж ".

Деталі у сюжеті: Ніжин, про набір учнів до першого класу. 2022-07-05

Журналісти MYNIZHYN.com дізнавалися, як буде влаштовано цьогоріч навчання і заняття у школах, за яких умов: чи буде укрупнення шкіл, онлайн-навчання для дітей, які виїхали?

 Із 15 загально-освітніх закладів міста, укриття мають 10 шкіл. Тому питання про офлайн та онлайн навчання освітяни зараз аналізують, вивчають і все ж таки готуються до навчального року, з надією чекають мирного неба і хочуть побачити дітей за партами 1 вересня. Коментує питання підготовки ніжинських шкіл до нового навчального року заступниця начальника управління освіти Надія Пономаренко.

- Пані Надія, то чи будуть ніжинські діти навчатися з вересня у школах? 

- Управління освіти разом з відповідними службами і керівниками закладів працюють над вирішенням тих чи інших питань, але наразі роботи багато. Підготовка до початку навчання офлайн починається, але на даний час, у період воєнного стану, головна вимога, для того, щоб діти навчалися очно – це укриття. У нас 15 закладів загальної середньої освіти. Щодо укриттів: є 4 протирадіаційні і 6 найпростіших, тобто 10 закладів мають власні укриття, як комісійно були обстежені. Зараз між Ніжинським міським ліцеєм укладено угоду про укриття учнів та дорослих із ТЦ «Прогрес» та ЗОШ №11 уклала угоду із Свято-Вознесенською церквою. Виходячи з цього, на даний час у нас є 12 навчальних закладів, в яких зможуть навчатися з 1 вересня офлайн, якщо буде для цього задовільна ситуація. 

- А яка ситуація у ще трьох ніжинських школах?

- ЗОШ №5, 6 та 9 не мають укриттів, як власних так і найближчих. Тому, на даний час, розглядаються такі пропозиції: 9 школа іде навчатися на другу зміну у 15 школу, яка має велике укриття на 1800 міст; 5 школа піде навчатися у приміщення 3-ї гімназії. Тобто мережу ми не змінюємо: не укрупнюємо, не закриваємо. Просто надаємо інші приміщення, де діти зможуть проходити навчання. Але попередні спілкування показують, що скоріш за все, ці школи будуть навчатися дистанційно.  

- А чи буде онлайн навчання для тих дітей, які виїхали і не повернуться до 1 вересня? 

- Якщо діти там навчаються, і батьки подадуть документи, то можливо. Але якщо ж ніжинська школа проводитиме навчання офлайн, то окремо для дітей, які виїхали, ми не зможемо організувати навчання, тому, що це додаткові кошти. Вчитель не зможе проводити уроки з класом а потім окремо саме для цих дітей дистанційно, тому, що вчителю потрібно буде додатково оплатити за роботу. А такого обладнання, як у
Всеукраїнській школі дистанційного навчання, у нас немає. 

- Чи виділені кошти на підготовку шкільних укриттів? 

- Так, зараз ця підготовка до навчального року триває. Кошти міський бюджет нам виділив на підготовку, на поточні ремонти укриттів у сумі 3 млн 400 тис. грн. З них майже півмільйона виділено на біотуалети, на медикаменти, тощо. 

- Коли остаточно буде вирішено питання щодо офлайн чи онлайн навчання ніжинських дітей у школах? 

- Дозвіл на офлайн навчання у нас надаватиме Ніжинська військова адміністрація. Тобто рішення буде, а потім вже будемо визначатися. Адже батьки мають право теж вирішити: відправити дитину в школу або ж залишити чи вибрати сімейну форму навчання. Тут іще роботи багато, але ми працюємо над цим, спілкуємося з директорами шкіл, збираємося, дивимося, як триває підготовка, як облаштовані укриття, тощо.

До теми: Чи варто відновлювати очне навчання для школярів з 1 вересня? Яка Ваша думка?  Як у Ніжині йдуть підготовчі роботи у сфері освіти до роботи в офлайн форматі? 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: