Завантаження ...
banner

Українці позбуваються російських книжок: яка ситуація в Ніжині?

Українці позбуваються російських книжок: яка ситуація в Ніжині? фото

Протягом усього періоду Незалежності України, російськомовна література домінувала на книжковому ринку: її друкували як в українських видавництвах, так і завозили з держави-агресора. З початком повномасштабного вторгнення в Україні постало питання зменшення кількості російськомовної літератури.

Не секрет, що багато українців писали, як українською так і російською мовами, не цуралися її, читали російські книжки, любили їхню літературу і було до неї досить бережливе ставлення. Сьогодні залишилося на поличках багато російської літератури і українці зараз позбуваються російських книжок. 

На Чернігівщині здають на макулатуру російські книжки.

MYNIZHYN.com дізнавався, яка ситуація у бібліотеках Ніжина та що самі ніжинці говорять про зменшення кількості російськомовної літератури. Не таємниця, що ситуація з бібліотечним фондом по всій Україні складна,
так як більшість книг в бібліотеках російськомовні. У Ніжинській центральній бібліотеці зазначили, що станом на 1 січня 2022 року: бібліотечний фонд Ніжинської міської ЦБС українською мовою становить 41 % і шкода, що Україна звернула увагу на цю проблему тільки під час війни.

 

"Заборонених авторів та книг у нас немає – говорять бібліотекарі - згідно списків, які оприлюднені Міністерством культури, у нас таких авторів і книг не було. Ми, звісно, вилучаємо російськомовну літературу та російських авторів з фондів бібліотек згідно Рекомендацій Міністерства культури та інформаційної політики України, щодо актуалізації бібліотечних фондів у зв'язку зі збройною агресією російської федерації проти України".

 

Також ми запитали у ніжинців про російські книжки: чи є у вас вдома бібліотека і яка доля чекає на рос книжки з вашого фонду? Яке ваше ставлення до цього? 

І ось що вони говорять.

Оксана Авраменко

Я тільки за! Але просто викидати чи спалювати книжки не потрібно! Українцям можна поповнити свої бюджети, адже макулатура сьогодні здорожчала. Наша українська мова і наша література
просто чудова, мелодійна і милозвучна! Скоро нашу УКРАЇНСЬКУ знатиме весь світ!

Татул Оганян

Я вважаю, що в Україні все повинно бути Українське. Всі книжки в моїй бібліотеці будуть всіма мовами світу, окрім російської! 

Лора Жукова

Я вважаю, чим більше людина знає мов, тим більше вона духовно багата, а письменників завжди краще читати в оригіналі, а не в перекладі, бо переклад, який би він професійний не був, спотворює оригінал. І
бібліотека є, і книги улюблених письменників теж є мовою оригіналу, в тому числі й російською. Я вважаю дикунством розправлятися з книжками. За аналогією, після Другої світової війни потрібно було знищувати книги класиків німецької літератури? 

Марія Наконечна

Я вважаю, що книжка - це завжди добре. Інша справа, що зараз люди хочуть відмовитися від усього російського, а отже, так звана "спецоперація" досягає результатів, прямо протилежних заявленим.
Сучасний світ пропонує читати електронні книжки, які не займають місця в квартирі і мову яких найчастіше можна теж обирати. Книги - це чудово, і найважливіше - читати їх. Читаймо українське! 

Марина Ларченко 

Так, у мене вдома є бібліотека. Переважно це наукова література. Серед них є російські книжки і я їх нікому не віддам, бо вони куплені на зароблені мною гроші. А хто і що робить зі своїм фондом: вважаю, що це їх особиста справа. 

Олеся Михайлова

В нас вдома завжди була велика бібліотека і це не просто книжки, це цілий всесвіт, як на мене! Так, багато і російської літератури є, звичайно. Я не викидаю їх і не відношу на макулатуру, але саме зараз не хочеться навіть до рук брати російськомовні книжки, просто не можу і все. Може, колись, після нашої Перемоги, знову зможу взяти в руки російських авторів, а може й ні… 

Віталій Прокопенко

Російська література насаджувалась тривалий час, як література вища, порівняно з українською. Вважаю за доцільне вилучити з програми повністю всі твори російських авторів, як представників літератури країни-агресора. 

До теми: Мінкультури закликає вилучити з бібліотек книжки з антиукраїнським змістом. Створили раду, що опікуватиметься питанням російських і радянських книжок в бібліотеках.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: