Завантаження ...
banner

Ринок, овочі, ціни: що по чому на ніжинських ринках влітку 2022

Ринок, овочі, ціни: що по чому на ніжинських ринках влітку 2022 фото

На ніжинському ринку, як завжди зранку людно та гамірно, адже це досить популярне місце серед городян та приїжджих покупців і продавців. Тут базарний день щодня, а не лише на вихідних.

Раніше ми писали: Сезон консервації у військовий час: що говорять ніжинські господині. Журналісти MYNIZHYN.com пройшлись по ринку та дізналися, в яку ціну овочі у воєнному серпні 2022.

Отже, моніторимо ціни на овочі у Ніжині. 

Огірки – 5-15 грн/кг

Помідори – 30-35 грн/кг

Перець солодкий – 70-75 грн/кг

Баклажани – 60-65 грн/кг

Кабачки – 10-15 грн/кг

Морква – 30-35 грн/кг

Картопля – 15-20 грн/кг

Буряк – 30-35 грн/кг

Придбати можна на ринку й молоді качани кукурудзи за 7,10,15 грн. качан. Такі пучки зелені, як петрушка, базилік, шпінат, кріп, коштують 10 грн. Не до теми овочів, але цікаво зазначити, що на ніжинському базарі й досі можна купити свіжу полуницю за 60 грн/кг.

Продавчиня з ринку Ірина, яка торгує овочами говорить, що зараз найбільше купують огірки та помідори, але й ті не дуже. «Ось привозимо корнішони навіть по 5 грн. за кіло, і то слабувато беруть, тому не часто їх і веземо, бо важкі, а виручка – копійки». 

Олена, яка продає огірки каже, що цьогоріч дуже гарний врожай як на огірки, так і на помідори, а особливо на кабачки. «Першого огірочка та помідора дуже чекаєш і радієш, коли достигне – говорить жінка - а потім вже й не знаєш куди їх подіти. Вони ж дуже швидко ростуть, люблять вологу і тепло, а зараз якраз дощі майже кожного дня. От на базарі тому й ціна така собі, помірна, бо багато навезли, не тільки ж у мене вродило. Та дякувати Богові, що урожай є». 

У багатьох ніжинців є свої грядки та приватні будинки, тому вони говорять, що овочі всі свої, і вони їх не купують на ринку. А жителі багатоповерхівок зазначають, що перші дари природи чекали і дуже хотілось їх спробувати, а зараз вже по мінімуму скупилися, аби трохи законсервувати на зиму і все. 

Продавці із села в основному бідкаються, що покупець зараз вже не той. «Ой, ви знаєте, порівняно з минулим роком, так слабо купують – говорить продавчиня із Вересочі, Віра - адже багато молоді виїхало, ось бачите ходять по базару більшість пенсіонерів, у людей зараз грошей нема і це стало дуже помітно. Дуже». 

Ми теж трохи скупилися на ринку і придбали «аж» цілий пучок базиліку за 10 грн. 

І наостанок, до вашої уваги - ТОП 6 рецептів консервованих огірків від місцевих господинь. 

Оксана Авраменко: на дно 3 літрової банки кладемо: хрін, кріп, 5-6 зубчиків часнику. Зверху накладаємо огірки (з двох боків огірок обрізаємо). Перший раз просто заливаємо окропом, даємо настоятися 5 хвилин. Заливаємо цей окріп в каструлю, щоб знову закипів. А в банку додаємо лавровий лист, перець горошок, 2 столові ложки солі, 1 столову ложку цукру,1 склянку оцту. Знову заливаємо окропом і закатуємо. Перевертаємо вверх дном, накриваємо теплим пледом, а наступного дня виносимо в погріб. Смачного! Огірочки виходять хрусткі і дуже смачні!

Карпенко Ліна: у 3-х літрову банку накладаємо кріп, хрін, листя вишні і смородини, перець чорний горошком, кілька духмяного, лист лавровий, огірки. Потім заливаємо окропом хвилин на 6. Зливаємо воду у каструльку і додаємо: 100 грам солі, 100 грам цукру і, як закипить, повільно додаємо 100 грам оцту 9% . Цим маринадом заливаємо наші огірочки, закатуємо металевою кришкою, перевертаємо і укриваємо теплою ковдрою. Коли банки повністю схолонуть, відносимо у підвал, але можна зберігати і у квартирі. 

Юлія Максютенко: 

3 кг огірків (або кабачків) 

1 склянка олії 

1 склянка цукру

1 склянка оцту

2 ст.л. солі

1 ст. л. чорного молотого перцю

1 ст. л. часнику

Зелень (кріп, петрушка). Настояти 3 години. Додати огірки і маринад в банки і стерилізувати 10-15 хв. Закатати. Огірки дуже смачні! Приємного апетиту! 

Вікторія Брень: на дно банки складаємо лист вишні,смородини та хріну. Декілька суцвіть кропу. Часнику- 5 зубчиків, перець горошок 5 шт. На 3-х літрову банку закладену огірками, 2 рази заливаємо окропом, на
третій раз зливаємо воду в каструлю і додаємо: 

1 чарку без гірки солі; 

1 чарку без гірки цукру;

1 чарку оцту.

Доводите до кипіння, заливаєте в банку і закриваєте під металеву кришку. Перевертаєте банку і вкутуєте, щоб до повного остигання банка стояла в теплі. Потім опускаєте в погріб. Смачного! 

Оксана Труш: огірки залити в холодній воді, нехай постоять. Потім розкласти в банки. В кожну банку додати лавровий лист, кріп, перець духмяний. Залити огірки окропом і настоювати 20 хв. Злити воду в каструлю, прокип’ятити і ще раз залити огірки на 20 хв. Потім готуємо маринад: на 1 літр води пачка, або 10 ст. л. кетчупу «Чілі», 1 склянка оцту та цукру, 2 ст.л. солі. Закип’ятити воду, додати в маринад всі інгредієнти і залити гарячий маринад в банки і закатати. Перевернуті банки вкутати на добу. Потім – в холодне місце.

Ірина Могильна: на дно банки (0,5 л) покласти 3-4 горошини гіркого та духм’яного перцю, шматочок гострого перцю, зубок часнику, зонтик кропу, два листи лаврушки, петрушки та частину листка хрону. Вкласти огірки щільно (на 1 кг орієнтовно 3 банки). Закип'ятити росол: на 1 літр води - 50 г солі, 100 г оцту. Кип’ятити хвилин 5. Огірки в банці накрити листом хрону та зонтиком кропу. Залити окропом банки, накрити кришками. Стерилізувати хвилин 6-7. Закатати. 

І пару жартів до теми: 

Спочатку ти чекаєш першого огірочка, як манну небесну... А потім вони наступають на тебе, як вороги.

Якщо в тебе цього літа ніхто не питав, чи треба тобі кабачки, то ти людина так собі… 

Більше жартів українською.
 

 

 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: