Завантаження ...
banner

Яблучний Спас: прикмети, традиції, заборони

Яблучний Спас: прикмети, традиції, заборони фото

Другий Спас або Яблучний відзначають 19 серпня. Перший Спас, Медовий святкували 14 серпня. Третій Спас буде 28 серпня.

Одночасно з Яблучним Спасом православні віруючі зустрічають велике церковне свято - Преображення Господнє. Також відмічають День бджоляра. Ми писали: "Бджоляр Іван Петрович: "Не буде бджоли - не буде і людства. Бджола - Божа комаха".

Яблучний Спас 2022 - дата і історія

Згідно з біблійними переказами, одного разу настав день, коли Ісус Христос явив людям свою божественну сутність. Він ступив на гору Фавор і став молитися - через якийсь час його обличчя засяяло яскравим світлом, а одяг став білим, як сніг. Люди, що стояли поруч, почули голос з неба, який закликав слухати Сина Божого. З тих пір в православному календарі з'явилося свято 19 серпня - день Преображення Господнього і Спаса Господа нашого Ісуса Христа.

Прикмети:

  • яким буде день на Яблучний Спас, такою буде і осінь. Якщо день ясний, то осінь буде сухою, якщо дощовий - то мокрою;
  • дме сильний вітер - зиму чекати сувору;
  • листя на деревах пожовкло - насуваються холоди;
  • багато шпаків на деревах - до холодного січня.

Що можна робити на Яблучний Спас 2022 - традиції

Згідно з повір'ями, до Яблучного Спаса вживати яблука заборонено - ці плоди вважаються гріховними, так як саме їх з'їла Єва, зірвавши з Древа Пізнання. Зате по настанні свята концепція змінюється - яблука святять в церкві, а потім ставлять на стіл, пригощаючи рідних і близьких. Слов'яни вірять, що якщо 19 серпня загадати бажання і з'їсти яблуко, то задумане обов'язково здійсниться.

Також в цю дату прийнято варити варення і компоти з яблук, пекти пироги та іншу випічку. Для того, щоб частування було не тільки смачним, але і цілющим, під час готування потрібно вимовити змову:

Що загадано, то надумано. Що надумано, то збудеться. Що збудеться, то не минеться.

Після того, як всі страви будуть приготовлені, можна відправитися в сад, щоб зібрати решту урожаю яблук. Тільки ввечері дозволено сідати за стіл і вживати їжу. У давнину люди влаштовували вечірні гуляння і молилися Богу Сонця, прощаючись з ним, так як вірили, що з цього дня світлові дні стають коротшими.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: