Завантаження ...
banner
banner

Який ринок нерухомості у Ніжині в умовах війни: розмова з фахівцем

Який ринок нерухомості у Ніжині в умовах війни: розмова з фахівцем фото

Ринок нерухомості – це живий організм, який змінюється, адаптується, а також страждає під впливом криз.

Війна дуже сильно вплинула на ринок нерухомості, в березні зупинилися майже всі будівництва, операції з нерухомістю не проводились, ціни обвалились у більшості регіонів, крім західних. На даний момент ринок потроху оживає, хоча кількість угод купівлі-продажу незначна. 

MYNIZHYN.com поспілкувався з директором агенції нерухомості Іриною Селюк. Ми поцікавились, що зараз відбувається на ринку нерухомості, яка цінова політика, чи є попит, хто продає та хто купує будинки, квартири, дачі, тощо. Детальніше читайте в нашому матеріалі. 

- Війна вносить корективи у всі сфери життя і зміни на ринку нерухомості також безумовно є і вони істотні. Скажіть, як змінився попит і пропозиція на нерухомість за півроку війни у Ніжині?

- Так, можу сказати, що ринок нерухомості безумовно змінився, але не особливо. Звісно, що черги на придбання нерухомість не має, але ж попит серед покупців є і ринок потрошку рухається. Це хороший знак того, що економіка України все ж таки не стоїть на місці і ми продовжуємо жити. 

- А на скільки впали чи підвищились ціни? 

- Якщо враховувати зростання курсу валюти, то ціни 100 % виросли. Проте, якщо порівнювати ціни в доларах, то як була ціна до війни за 1-но кімнатну квартиру 15 000 $, то і зараз ті ж самі – 15 000$. 

- А яка ситуація з орендою житла? 

- Можу зазначити, що на оренду попит збільшився, оскільки багато людей приїхало до нас з інших міст: це переселенці з гарячих точок, з різних міст України, де йшли бойові дії або ж люди, які втратили житло і їм потрібен час та кошти на відновлення домівок. Загалом середня вартість оренди 1-но кімнатної квартири по Ніжину 2000 - 4000 грн + комунальні послуги. Вартість залежить від різних умов: ремонту, наявність побутової техніки, меблів, тощо. 

- На яку нерухомість зараз найвищий попит, якщо він взагалі зараз є? 

- Попит звичайно є. Люди зараз більше цікавляться покупкою житлових будинків у приватному секторі, де є сад, невеличкі присадибні ділянки, тощо. Але зазвичай, підбирають ті будинки, які не дуже віддалені від центру та зі зручностями. 

- Хто купує, які категорії населення? 

- По Ніжину житло зараз купують люди середнього класу. Причому, бувають різні як покупці так і продавці. От, наприклад, покупці поставили умову, щоб у квартирі було все: від меблів до тюлі на вікнах, бо їм
треба було так: заходь і живи. Тож, продавець квартири забрав собі лише необхідні речі і залишив все, так як і просили. А нещодавно люди виїздили з квартири і забрали все, що могли з собою взяти: навіть повикручували лампочки та розетки, бо сказали, що їм також треба. Тож зараз, як і раніше, все залежить від людського фактору. 

- А хто зараз зазвичай продає нерухомість і яку? 

- На даний час продають будь-яку нерухомість: кімнати в гуртожитку, приватні будинки, квартири, земельні ділянки. Ринок нерухомості не стоїть на місці. Причому, ринок не змінився, як до війни так і під час воєнного
стану. Ще за час пандемії, перший етап попиту з’явився на приватні будинки, де є сад, город, гараж, тощо. Зараз вже другий етап попиту на приватні будинки, мабуть, тому, що люди хочуть мати свій сад, невеличку присадибну ділянку, яка буде їй годувати. 

- Які прогнози, чого очікувати ринку нерухомості надалі, як вважаєте ви? 

- На сьогоднішній день прогнозувати щось наперед неможливо. Все залежить виключно від ситуації в країні, від її економічної сторони, звичайно від курсу валюти, а саме головне від попиту. Ще б хотілось додати, що зараз нагальною проблемою в Чернігівській області, є закриття демографічного реєстру, тобто прописка/виписка неможлива. 

Післямова: Як стало відомо журналістам MYNIZHYN.com з власних джерел, щодо оренди житла також все залежить від людського фактору. Приміром, в квітні цього року одна ніжинська жіночка, яка давно вже здає людям квартиру, відмовилась брати з них оренду і сказала: та платіть лише за комунальні послуги, що ж я зараз ще з вас буду брати? … А в тому ж самому Ніжині, чоловік, в якого вже давно орендують квартиру,
якраз у квітні підняв суму оренди... 

Жителі Харкова та Києва, розповіли нам, що власники квартир вдвічі зменшили оренду житла, а за деякі місяці зовсім її не брали, в зв’язку з воєнним станом в Україні, розуміючи, що багато людей залишились без
роботи або ж без того достатку, який був до війни. Щодо продажу житла також є нюанси сьогодення. Чоловік, який продав будинок неподалік Ніжина, ще півроку приїздить туди на кожні вихідні, бо мовляв, ще не всі документи оформлені, тому він начеб-то його й продав і наче б то й не зовсім… 

Ціна оренди та покупки житла по Ніжину 

Також ми промоніторили в мережі, що цінова політика за оренду житла в Ніжині коливається від 1000 тис. грн. і вище – більше тут.

Ціна на придбання житла також залежить від різних факторів: малосімейка, ремонт, терміновий продаж, тощо. Ціни від 11 тис. доларів і вищі. За яку ціну можна купити в Ніжині житло дізнавайтеся тут.

Читайте також: Ринок нерухомості Чернігова – живий чи мертвий? Коментарі фахівців. До теми: Чи варто купувати квартиру під час війни – поради експертів.
 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: