Завантаження ...
banner

Статус УБД дає можливість раніше вийти на пенсію та отримати надбавки

Статус УБД дає можливість раніше вийти на пенсію та отримати надбавки фото

Військовим пенсія призначатиметься за спеціальним Законом "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" залежно від кількості вислуги років та сум грошового забезпечення.

Цивільним, у яких статус учасника бойових дій (УБД), пенсія обчислюється на загальних підставах залежно від наявного страхового стажу і зарплати за нормами Закону "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

Як отримати статус УБД

Рішення про надання та позбавлення статусу УБД ухвалюються насамперед спеціальними комісіями, що утворені при силових відомствах: Міноборони, Нацполіції, Нацгвардії, СБУ, Держприкордонслужби тощо.

Протягом місяця після завершення бійцем виконання бойових завдань командири військових частин або підрозділів мають представити відповідні документи на розгляд комісії. Якщо командир цього не зробив, військовослужбовець може самостійно подати рапорт до відповідної комісії. Питання щодо надання статусу має бути розглянуто впродовж місяця.

Щоб отримати статус УБД необхідні:

  • доповідна записка командира військової частини, в якій вказується: псевдонім особи, годинні та просторові показники виконання ним поставленого завдання;
  • витяг з наказу про залучення особи до виконання бойових завдань;
  • витяги з документів, що стосуються поставлених завдань, зазначених у доповідній записці;
  • у разі потреби – документ, що підтверджує зв’язок поранення (контузії, каліцтва) з безпосереднім виконанням завдань, виданий відповідною військово-лікарською комісією.

Пільговий вік

Статус УБД дає право виходу чоловікам на пенсію у 55 років, жінкам – у 50. При цьому чоловікам необхідно мати не менше 25 років страхового стажу, жінкам – 20 років. У цьому випадку вислуга років військовослужбовців прирівнюється до страхового стажу. Разом з тим, кадрові військові можуть вийти на пенсію навіть раніше за наявності необхідної вислуги років.

Родини військових, які загинули під час бойових дій, також мають право на відповідне зниження пенсійного віку. Це стосується дружини або чоловіка, якщо вони не взяли повторний шлюб, та батьків, яким надано статус сім’ї загиблого захисника/захисниці України.

Особливості оформлення пенсії

Учасник бойових дій спочатку має отримати відповідний статус і посвідчення, а вже потім із цим посвідченням має самостійно звернутися до Пенсійного фонду (особисто або скориставшись порталом електронних послуг Пенсійного фонду).

Надбавки до пенсії УБД

Учасникам бойових дій до пенсії встановлюється доплата в розмірі 25% прожиткового мінімуму. Станом на 1 липня така надбавка складає 506,75 грн.

Є ще цільова грошова допомога в розмірі 40 грн. Вона з 2004 року передбачена Законом "Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни".

Разом з тим загальний розмір пенсії УБД не може бути меншим ніж 210% прожиткового мінімуму. Тобто наразі така пенсія не може бути меншою ніж 4256,70 грн. Ця норма діє на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 26 червня 2019 року №543.

Доплати за статус УБД встановлюються до будь-якого виду пенсії, адже такий статус може мати як військові, так і цивільні пенсіонери.

Пільги при обчисленні стажу

Окремі види військової служби можуть зараховуватися до вислуги років у полуторному, подвійному і навіть потрійному розмірі. Наприклад, в потрійному розмірі зараховуються періоди участі в бойових діях, в тому числі час безпосередньої участі в АТО.

Військова служба може бути зарахована і в загальний стаж, якщо мова про призначення звичайної пенсії за віком.

Доплати за особливі заслуги

Громадяни, нагороджені, зокрема, орденами, мають право на доплату до пенсії відповідно до Закону "Про особливі заслуги перед Україною". Розмір доплат за цим Законом складає від 20 до 40 відсотків прожиткового мінімуму (від 405,40 до 810,80 грн).

Є також військові, яким може бути надано статус особи, яка має особливі заслуги перед Батьківщиною. Такими вважаються, зокрема, Герої України, яким починаючи з 2014 року вручено орден "Золота Зірка", особи, нагороджені орденом Богдана Хмельницького трьох ступенів, орденом княгині Ольги трьох ступенів. Зараз за цей статус доплачують до пенсії 70% прожиткового мінімуму, тобто 1418,90 грн.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: