Завантаження ...
banner
banner

Утеплюємо оселю - прості та дешеві поради

Утеплюємо оселю - прості та дешеві поради фото

Стає все холодніше і всі з нетерпінням чекають початку опалювального сезону. Чи буде така температура у будинках як раніше? Ні! Із проблемою холоду в квартирах цього року стикнеться багато українців. До вирішення підходять по-різному: утеплюють фасади, ставлять якісніші вікна, купують обігрівачі, але все це наносить удар нашому гаманцю. Якщо ви бажаєте бюджетно утеплити своє житло, тоді вам варто прислухатися до наступних порад.

Раніше ми писали як ніжинці готуються до зими? (опитування).

ВІКНА

Однією з серйозних причин холоду в квартирах чи приватних будинках є вікна. Тепло може виходити як через деревʼяні, так і через неякісні пластикові. Якщо бажаєте перевірити, чи пропускають холод ваші вікна, можете піднести до них запалену свічку чи сірник, полум’я розпочне мерехтіти в місці, де продуває. Існує кілька дешевих методів для вирішення цієї проблеми. Щоб з вікон не дуло можна заклеїти проблемні місця клейкою стрічкою, забити монтажною піною чи герметиком, заклеїти вікно плівкою. Надійним способом утеплення є пакувальна плівка з пухирцями. Видимість через неї буде погана, але цей варіант дозволить знизити втрату тепла до 50%. Якщо жоден зі способів не підійшов, можна просто використовувати щільні штори, які притримуватимуть холод. Завішувати вікна варто тоді, коли сонце вже припиняє гріти кімнату своїм теплом.

ДВЕРІ

Наступне місце, яке пропускає холод в оселю – це двері. Їх можна утеплити поролоновим чи резиновим ущільнювачем, або скрученими ганчірками. Резинові ущільнювачі з клейкою основою з однієї сторони продаються у господарчих магазинах та не є надто дорогими. Підбирати їх треба за товщиною в залежності від ширини просвіту між дверима та стінкою. Проклеїти периметр своєї двері ущільнювачем ви можете самостійно, це не складний процес.

БАТАРЕЇ

Далі можна переходити до батарей. Щоб тепло від них ішло в кімнату, а не в стіну, можна використати тепловідбивний екран, коштує він також недорого. Є більш економний варіант: зробити самостійно з картону та фольги відбивач для радіатора, і наклеїти до стіни за батарею. Але навіть тепловідбивач не допоможе краще нагріти кімнату, якщо батареї заховані за шторами. Тому, якщо ваші штори закривають батареї під вікном, то їх треба або розкривати, або піднімати на підвіконня.

І ЩЕ КІЛЬКА ПОРАД

Температура тримається довше, якщо ваша підлога буде не «голою». Килими в кімнати допоможуть зберегти тепло, особливо в приватних будинках, чи на першому поверсі.

Існує кілька лайфхаків і для ванної кімнати. Якщо ви маєте бойлер, то можете вкутати його ковдрою, це дозволить воді залишатися гарячою довше на 25%. Після купання варто відчинити двері ванної кімнати, адже тепле вологе повітря здатне трохи підвищити температуру.

Кухня може нагріватися під час приготування їжі за рахунок вогню від газової плити чи гарячої пари з мультиварки або з посуду, в якому готується страва. Після приготування їжі в духовці також є можливість трохи підвищити температуру повітря, залишивши дверцята духовки відкритими.

Зігріти кімнату можна обігрівачем, та якщо не хочете отримати великий рахунок за електроенергію, то можна зробити саморобний обігрівач, як альтернативу звичайному. Для цього нам знадобляться лише свічка та металева бляшанка. Свічку треба запалити, і поставити над нею, на якусь підставку, бляшанку. Вогонь нагріватиме метал, і за рахунок цього підійматиметься температура повітря. Використовувати такі обігрівачі прийнято для наметів, але якщо збільшити їхню кількість, то можливо нагріти і кімнату.

Зігрітися можна різними методами. Найпопулярніший – це одягнути теплий одяг, взути теплі капці та пити гарячу рідину. Допоможуть зігрітися, на деякий час, і заняття спортом, які до цього ще й корисні. Коли лягаєте спати, то можете взяти з собою грілку, або замінити її пляшкою з теплою водою. Хорошим обігрівачем може стати домашній улюбленець, спати разом з ним буде тепліше. Найкращий варіант зігрітися – це, звісно ж, міцні обійми.

Валентина Гавриленко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: